E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPivot kavramı öldü, borsalar yerinde sayacak---

Pivot kavramı öldü, borsalar yerinde sayacak

Pivot kavramı öldü, borsalar yerinde sayacak
17 Kasım 2022 - 10:42 borsagundem.com

Fed’in faiz oranlarında pivot noktaya ulaştığı öngörüsüne uzmanlar şüpheyle yaklaşıyor. Yatırımcılar da faiz oranlarında yavaşlama olsa bile hisse senetlerinin bundan faydalanamayacağı görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yıl başından bu yana rekor faiz artırımlarına giden Fed’in Ekim ayı enflasyon verilerinin ardından faiz artırım oranlarında tepe noktaya ulaştığı ve bundan sonra faiz artış hızını yavaşlatacağı beklentisi borsalarda heyecan yarattı ve bu da anlamlı bir ralliye ön ayak oldu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yine de borsalardaki rallinin bir ayı piyasası rallisi olması yatırımcıları endişelendiriyor. Bugün itibariyle soluklanan S&P 500 Endeksi’nin ralliye devam edip etmeyeceği merak konusu. Uzmanlar ise orta ve uzun vadede faiz oranları yavaşlasa da, hisse senetlerinin bundan faydalanamayacağı görüşünde.

Hisse senetleri fayda sağlayamayacak

CNBC’den Ganesh Rao’nun haberine göre, ABD merkezli finansal hizmetler şirketi Fidelity Küresel Makro ve Stratejik Varlık Tahsisi Başkanı Salman Ahmed, “Pivot kavramı öldü” diyor ve ekliyor: “Fed’in faiz oranlarına ilişkin şahin duruşunda yaşanacak olası bir yumuşamanın hisse senetlerine fayda sağlayacağı fikri yanlış.”

Ahmed, Fed’in faiz oranlarını bu seviyelerde tutmayı tercih etmesi halinde bile borsaların bundan fayda sağlayamayacağını söylüyor ve Fed’in para politikası duruşunun şahin olmaya devam edeceğinin altını çiziyor.

İşsizlik ve gelir şoku

Fed, bu ayın başlarında, kısa vadeli borçlanma oranını 0,75 puan artırarak yüzde 3,75 ila yüzde aralığına yükselterek faiz oranlarını Ocak 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıkarmış oldu. Bu seviye, Fed’in, para politikasının artık kolay olmadığı ancak hala kısıtlayıcı da olmadığı yüzde 2,5’luk nötr seviyesinin epey üzerinde çıkıldığı anlamına geliyor. Ahmed, piyasaların artık Fed'in faiz oranlarını Mart ayına kadar birkaç ay önceki tahminlerin çok daha üzerinde bir orana çıkarmasını beklediğine de dikkat çekiyor.

Ahmed, yatırımcıların artık resesyon risklerinin Fed'i tarihi seviyelerde yüksek faiz oranlarından vazgeçmeye ve hatta gelecek yıl faiz oranlarını düşürmeye zorlayıp zorlamayacağını merak ettiklerini söylüyor. Ahmed, bu seviyelerdeki faiz oranlarının ekonomiye ‘ciddi zarar’ verebileceğine, potansiyel olarak işsizlikte belirgin bir artışı tetikleyebileceğine ve en kötüsü de tüketiciler için nihai bir ‘gelir şoku’ anlamına geleceğine inanıyor.

Hisse senedi yerine tahviller

Ahmed, böyle bir ekonomik ortamda hisse senetlerinin gelişimi konusunda ‘endişe’ duyduklarını ve yatırımcıların bunun yerine tahvilleri dikkate alması gerektiğini düşünüyor. Ahmed'e göre, devlet tahvillerinin ve şirketlerin yatırım kategorisine dahil olan şirket tahvillerinin, şu anda mevcut olan varlık sınıfları arasında risksiz getiri sunan en ucuz yatırım varlıkları olduğunun altını çiziyor. Fed oranları yükseltirken, repo işlemlerine konu olan hazine bonoları, menkul kıymetler ve devlet tahvilleri gibi kısa vadeli sabit getiri sunan yatırım araçlarının bu yıl çıkış içinde olan birkaç büyük varlık sınıfından biri olduğunu söyleyen Ahmed, piyasa dönmeye başladığında tahvillerin en ideal yatırım aracı olduğunu belirtiyor.

Ahmed, yüksek dereceli şirketlerin 2024 yılına kadar finansman baskısıyla karşılaşma ihtimalinin düşük olduğunu ve bunun da şirket tahvili piyasasındaki bazı kısa vadeli riskleri ortadan kaldırdığına dikkat çekiyor. Ahmed, “Bazı büyük şirketlerin ve hisse senetlerinin resesyon baskılarını atlatabileceğine inanıyoruz” diye ekliyor.

Hisse senedi rallisi duvara toslayabilir

 

Destansı ralli uzun sürmeyecek

 

Rallinin tadını çıkarın, kısa süreli olabilir

 

Faiz oranları hisse senedinde oynaklığı artırıyor

 

Piyasalarda iyimser hava tersine döndü

 

Piyasa duyarlılığında yön aşağı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)