E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaA1 Capital Araştırma yeni haftayı değerlendirdi---

A1 Capital Araştırma yeni haftayı değerlendirdi

A1 Capital Araştırma yeni haftayı değerlendirdi
13 Ekim 2019 - 14:22 borsagundem.com

Türkiye, Fırat’ın Doğusu, Barış Pınarı, Trump! A1 Capital Araştırma yeni haftayı borsagundem.com için yorumladı...

Barış Pınarı operasyonunda 6.gün geride kalırken başta Abd/Trump olmak üzere Avrupa ülkeleri bu operasyonla ilgili sert açıklamalarına devam ederken silah satışı ve çeşitli yaptırımlar konusunda olumsuz açıklamalarına devam ediyor. Son olarak bu açıklamalara ABD Hazine Bakanı Mnuchin de katıldı ve ABD Başkanının yatırımlar konusundaki kararnameyi  imzalayacağını ancak uygulamaya koymayacağını dile getirdi. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan çeşitli dünya liderleriyle telefon diplomasisine devam ediyor ve operasyonla ilgili bilgi paylaşımlarına devam ediyor. Küresel bazda ise ABD/Çin arasında Kısmi Anlaşmaya varıldı..  ABD, Çin'den ithal teknoloji ürünlerine getirmeyi planladığı tarife artışını erteleme kararı aldı. Taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre Çin ABD'den 40-50 milyar dolarlık tarım ürünü ithal edecek. Trump, 15 Ekim'de yürürlüğe girmesi planlanan, Çin'den ithal edilen toplam 250 milyar dolarlık ürün kalemine getirilecek gümrük vergisi artışının askıya aldığını duyurdu. Bu gelişmeler olurken ABD /Fed 15 Ekim'den itibaren aylık 60 milyar dolarlık hazine tahvil alımı yapacağını açıkladı. Fed alımların rezervleri Eylül ayı başındaki seviyede/üstünde tutmak için en erken 2020'nin ikinci çeyreğinde biteceği açıkladı. Fed / Powell, Fed'in yakında yeniden varlık alımlarına başlayacağının işaretlerini vermişti. Yıl başından bu yana Faiz İndirimlerine devam eden Fed arka arkaya ikinci kez 25 baz puan faiz indirmiş ve Bu bir faiz indirim döngüsü değildir açıklamalarıyla küresel piyasları şaşırtmıştı. Ardından N.Y Fed repo ihaleleriyle önce 75 Milyar dolar ve kısa süre 100 Milyar dolar ihaleler açmış ve bu bir parasal genişleme değildir diyerek bir kez daha piyasaları şaşırtmıştı. Son adımın ise nasıl tanımlayacağını ilerleyen günlerde göreceğiz. Bu adımlar ardından ABD 10 Y tahvillerinden çıkış hızlanıp küresel risk iştahına yeniden dönüş yaşanırken Dolar endeksinde de geri çekilme olduğunu notlarımıza ekleyelim.

Geçen Hafta

Bist 100:

BIST 100 endeksi, en yüksek 105.176,20, en düşük 97.510,69 puanı gördükten sonra haftayı önceki hafta kapanışına göre % 4,29 azalışla 99.027,82 puandan tamamladı.

Altın:

Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı geçen  hafta % 1,60 artışla önce  279,90 lira, ve hafta sonu ise 281 TL seviyesine yükseldi..

Dolar

Geçen hafta ya 5.73 seviyesinden başlayan dolar gelişmeler ardından başladığı yükselişiyle ABD doları % 2,88 değer kazanarak 5,8620 liraya, ve hafta sonu gelişmeleri /açıklamalarla birlikte 5.8833 TL yükseldi.

Böylece geçen hafta en çok değer kaybedeni %4.29 düşüşle   Hisse senetleri oldu

Bu hafta :

Barış Pınarı operasyonu ve konu ile ilgili haber akışının ön plana çıkacağı yeni haftada Dolar/Tahvil Faizi/Cds /Dolar endeksi rehberlerimiz olacak.

Bist 100

Endekste geri çekilmelerde 98.500/97.500/96.400 ve aşağıda 95.000 seviyeleri öne çıkan destek olmakla birlikte doların seyri ve haber akışı bu yön arayışında öne çıkacak. Kirli haber akışına dikkat etmeliyiz.

Trump’ın hafta sonu atmış olduğu twitler ve açıklamlar :

Türkiye ve Kürtlerle arabuluculuk teklif eden ABD Başkanı Donald Trump, bu kez YPG'ye bölgeden çekilme çağrısı yaptı.

Washington'da seçmenlerle bir araya gelen Trump, "Umarım Kürtler bölgeden çekilirler, Türkiye'nin hava gücüne karşı şansları yok" şeklinde konuştu. Suriye'den çekilme kararını savunan ABD Başkanı, "Askerlerimiz 50 sene daha Suriye'de kalamazdı" dedi. Trump, "Daha kendi sınırımızı kontrol edemezken Türkiye-Suriye sınırını kontrol etmemiz mümkün değil" ifadelerini kullandı. Trump ayrıca sözü bir kez daha yaptırımlara getirdi. Türkiye dini azınlıkları korumak dahil sorumluluklarını yerine getirmezse yaptırım uygularız tehdidinde bulundu. Trump’ın bu açıklamalarının yansımalarını da takip edeceğimizi notlarımıza ekleyelim..

Dolar/TL

5.85 seviyesinin aşılmasıyla birlikte 5.8870/5.90 ve yukarıda 5.9530 hedef değerler olarak karşımıza çıkarken olumsuz haber akışında 6 seviyesini görme ihtimalimizi bir kez daha hatırlatalım..

Altın

Gram altında 285-287-290 TL seviyesine olası yükselişler doların seyrine bağlı devam edebilir.290 TL yukarıdaki hedef değer olarak karşımıza çıkmakta..

Haftalık Veri Ajandası

14-18 Ekim haftasında yurt içinde :

Tarım ÜFE, Sanayi Üretimi, İşsizlik Oranı, Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi, Konut Satışları ve TCMB Beklenti Anketi

Yurt dışında ise :

ABD :

  • New York Fed İmalat Endeksi, Perakende Satışlar, İşsizlik Başvuruları, Sanayi Üretimi, DOE Petrol Stokları

Çin:

  • Dış Ticaret Dengesi, TÜFE, Sanayi Üretimi, GSYH ve İşsizlik Oranı;

Japonya :

  • Sanayi Üretimi ve TÜFE; İngiltere İşsizlik Oranı ve TÜFE; Euro Bölgesi TÜFE, Dış Ticaret Dengesi ve Cari İşlemler Dengesi;

Almanya:

  • ZEW Ekonomik ve Cari Duyarlılık Endeksleri açıklanacak.

Haftalık Küresel Siyasi ve Ekonomik Ajanda

14 Ekim 2019 Pazartesi

  • Avrupa Birliği(AB) Dışişleri Konseyi Lüksemburg'ta toplanacak.
  • APEC Maliye Bakanları Şili'de toplanacak.

Tatil Olan Borsalar

  • Japonya Tokyo Borsası 'Sağlık ve Spor Günü',

15 Ekim 2019 Salı

  • 11:25- St Louis Fed /Bullard, İngiltere'de Money Macro & Finance Society'nin 2019 Para ve Finans Politikası Konferansında "Fed'in ParaPolitikası Seçenekleri" konulu bir sunum yapacak.
  • 11:30- İngiltere MB/ Carney Parlamentonun Hazine Komitesinde soruları yanıtlayacaklar.
  • 16:00- IMF 'Güz Dönemi Global Ekonomik Görünüm'raporunu açıklayacak.
  • 16:00- Atlanta Fed / Bostic, konuşma yapacak.
  • Avrupa Birliği(AB) Genel Konsey toplantısı

16 Ekim 2019 Çarşamba

10:30- Rekabet Kurulu tarafından Afyon Çimento, As Çimento, Göltaş, Konya Çimento hakkında yürütülen soruşturmanın sözlü savunma toplantısı yapılacak.

15:30- IMF ve Dünya Bankası'nın 3 gün sürecek sonbahar dönemi yıllık toplantısı Washington'da başlayacak.

16:00- IMF 'Güz Dönemi Küresel Finansal İstikrar' raporunu açıklayacak.

17:45- Chicago Fed / Evans, Peoria Ekonomik Kalkınma Konseyi toplantısında soruları yanıtlayacak.

21:00- ABD'de 'Bej Kitap(Beige Book)' raporu açıklanacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BORSACI 14 Ekim 2019 07:50

    RABBİM TÜRK MİLLETİNİ KORUSUN, ALLAH ZARAR ZİYAN VERMEK İSTEYEN HAYİNLERE FIRSAT VERMESİN.

  • Cnmmf nhfde13 Ekim 2019 19:18

    Eee siz ne diyorsunuz çıkacak mı düşecek mi. Boş laflar. Bu verileri vererek analiz mi yaptınız şimdi