E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi4 soruda FED’in kritik eylül toplantısı---

4 soruda FED’in kritik eylül toplantısı

4 soruda FED’in kritik eylül toplantısı
21 Eylül 2022 - 11:00 borsagundem.com

FED haftalardır merakla beklenen faiz kararını bugün açıklayacak. Uzmanlarsa FED toplantısını 4 önemli başlık üzerinden izliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) Türkiye saatiyle 21:00’da faiz kararını açıklayacak. Yüksek enflasyona mücadele eden ABD ekonomisi göz önüne alındığında iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrasında faiz artışına kesin gözüyle bakılıyor. Bunun da ötesinde FED’in enflasyonu düşürme çabalarının ekonomiyi çökertmeden başarılı olup olamayacağı konusunda da büyük sorular var.

FED Başkanı Jerome Powell'ın ağustos ayında Jackson Hole'da yaptığı konuşmada enflasyonun dizginleyebilmek için ne gerekiyorsa yapılacağının altını çizmişti. Piyasa çevreleri bugünse FED toplantısından gelecek şahin mesajlara hazırlanıyor. FED’in ne kadar şahin olabileceği ise en büyük soru işareti. MarketWatch’un haberinde yatırımcıların FED toplantısında dikkat emesi gereken 4 önemli konuya dikkat çekiliyor.

FED faizleri ne kadar artıracak?

BMO Capital Markets'in Baş Ekonomist Yardımcısı Michael Gregory, FED’in politika faiz oranını 75 baz puan artırarak %3 ila %3,25 aralığına çıkaracağını düşünüyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ağustos ayında çekirdek tüketici fiyat enflasyonundaki büyük artış, FED’in en az 75 baz puanlık faiz artırımı yapmasını neredeyse kesin hale getirmişti. Bazı analistler 100 baz puanlık faiz artırımını dahi olasılıklar içerisinde değerlendirdi.

Anca Gregory 100 baz puanlık faiz artışı ihtimaline karşı çıkıyor: “Daha önce görülmemiş 100 baz puanlık bir artış ihtimali para politikalarında panik duygusunu beraberinde taşıyabilir. Benzeri şekilde daha önce görülmemiş bir şey olan üç kez üst üste 75 baz puanlık faiz artırımı ‘Her şey kontrol altında’ algısını daha iyi taşıyacaktır.”

Ancak Japon yatırım bankası Nomura gibi bazı ekonomistler, 100 baz puanlık bir hamle tahminlerine bağlı kalıyorlar.

Powell Kasım ayı hakkında ne söyleyecek?

Ağustos ayında çekirdek tüketici enflasyonundaki şaşırtıcı artıştan önce, ekonomistler FED’in Kasım ayında çeyrek puanlık daha küçük bir faiz artırımına geçeceğini düşünüyorlardı. Şimdiyse Powell, 1-2 Kasım'da dördüncü bir 75 baz puan hamlesi için kapıyı açık bırakabilir.

Piper Sandler’ın Küresel Politika Başkanı Roberto Perli, "Powell basın toplantısında yine şahin olacak. Herhangi bir güvercin izlenim muhtemelen iletişimsizliğin bir sonucu olacaktır” ifadelerine yer verdi.

FED Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman geçen ay yaptığı açıklamada, FED’in enflasyonun tutarlı, anlamlı ve kalıcı bir şekilde düştüğünü görene kadar "benzer büyüklükteki artışları" masada tutması gerektiğini söyledi.

FED’in noktasal grafiği ne gösterecek?

Ekonomistler, FED’in faiz oranları için "daha uzun süren ve daha yüksek" bir yol haritası sinyali vermek için noktasal grafiğini kullanacağını düşünüyor.

Evercore ISI Başkan Yardımcısı Krishna Guha, FED’in gösterge faiz oranı için medyan hedefi yıl sonuna kadar %4 - %4,25 aralığına çıkaracağını düşünüyor. Bir önceki noktasal grafikte bu tahmin %3,75 - %4 arasındaydı.

Aynı zamanda, noktasal grafik FED'in gelecek yıl faiz indirimi yapma niyetinde olup olmadığını da gösterecek.

Morgan Stanley Küresel Baş Ekonomisti Seth Carpenter, “FED’in yapmaya çalıştığı şey, aslında doğrudan bir resesyona neden olmadan ekonomiyi dizginleyebilecekleri yere giden yolu çizmeye çalışmaktır” dedi. Carpenter Bloomberg’teki açıklamasında FED yönetiminin talebi düşürecek ancak ekonomiyi krize sokmayacak derecede ekonomiyi yavaşlatmak isteyeceğini bu noktaya gelindiğinde de bir süre bekleneceğini öngörüyor.

Yeni ekonomik projeksiyonlar ne söyleyecek?

TD Securities'in Küresel Faiz Stratejisi Başkanı Priya Misra, FED’in yüksek enflasyonu düşürmek için ekonomik koşullarda bazı zorlukları kabul etmeye istekli olduğuna dair kanıtlar sunacağını öngörüyor. Misra FED’in üretim ve işgücü piyasası koşulları için daha az iyimser bir projeksiyona başvurmasını bekliyor.

FED, son tahminlerinde, ABD işsizlik oranının 2024 yılına kadar sadece %4,1'e yükseleceğini öngörmüştü. Ekonomi, üç yıllık tahmine göre yıllık bazda %2'nin biraz altında büyümeye devam edecekti.

FED ayrıca enflasyon beklentilerini de yükseltecek. Misra, 2025 yılını dahi içerecek olan tahminler için, "FED üyelerinin, çekirdek tüketici fiyat endeksi tahmin ufkunda %2 hedefine geri dönmelerini beklemiyoruz" dedi.

Piyasalar Fed'e Kilitlendi! Risk iştahı kesildi

 

Fed sonrası piyasalarda oynaklık artabilir

 

Piyasalar Fed'e odaklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • H O R U Z21 Eylül 2022 11:42

    Bize ne fed den biz kendi ekonomik değerlerimize ve gerçeklere bakalım.borsamıza mühtiş para girişleri var.Borsamız dünyanın en kelepir ve ucuz borsası olup yılsonunda endeks 4500-5000 rahat olacaktır.