E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri Listesi4. çeyrek bilanço tahminleri---

4. çeyrek bilanço tahminleri

4. çeyrek bilanço tahminleri
24 Ocak 2019 - 14:45 borsagundem.com

TEB Yatırım tarafından hazırlanan 4. çeyrek bilanço tahminleri

"TEB Yatırım - İyileşmenin başladığı çeyrek / 4Ç18 tahminlerimiz

2018 yılının son çeyreği TL'nin güçlenmesi, faizlerdeki düşüş ve petroldeki sert satışla özetlenebilir. Özellikle döviz borçlu şirketler için 4ç18 nefes alma fırsatı oldu.

Kredi talebindeki zayıflama ve yüksek mevduat faizleri, bankaların zayıf rakamlar açıklamasına sebep olabilir. Yine de bankaların net operasyonel gelirlerinin enflasyona endeksli kağıtların olumlu katkısıyla geçen senenin aynı çeyreğine paralel gerçekleşmesini bekliyoruz. Banka dışı şirketlerin VAFÖK rakamlarında ise yıllık bazda %32 artış öngörüyoruz. Mevsimselliğin önüne geçmek için finansalları yıllık bazda karşılaştırmayı tercih etsek de, TL'nin değer kazandığı bu dönemde banka dışı şirketlerin çeyreksel bazdaki performansı zayıf olacaktır. Zira, bu şirketlerin çoğu döviz geliri fazla olan ya da ihracatçı şirketlerden oluşmaktadır. Bunlar göz önünde bulundurulup bakıldığında, banka dışı şirketlerin net kar rakamları hem yıllık hem çeyreksel bazda kuvvetli olacaktır. Çeyreksel bazda, borçlu şirketler kur farkı geliri yazacağı için net karlarda önemli yükselişler göreceğiz.

Bankalar arasında net kar performansı olarak İş Bankası'nı (ISCTR) öne çıkartıyoruz. Bankanın bu çeyrekte kar büyümesinin %22 (yıllık %102) olmasını bekliyoruz. Bankalar arasında operasyonel performans olarak yine ISCTR öne çıkarken Akbank (AKBNK) komisyon gelişimi, hacim artışı ve kredi risk maliyeti gelişimi gibi alanlarda ISCTR'e göre geri kalmaktadır. Sonuç olarak, ISCTR'nin %13 özsermaye karlılığı ile özel bankalar arasında en iyisi olmasını (birinci sırada VAKBN) beklerken AKBNK'de özsermaye karlılık oranının %9 ile özel bankalar içinde negatif ayrışmasını bekleriz.

Banka dışı hisselerde, Kafein Yazılım (KFEIN), Otokar (OTKAR) ve Koza Altın (KOZAL) en yüksek yıllık VAFÖK büyümesi gerçekleştirmesini beklediğimiz hisselerdir.

Datagate Bilgisayar (DGATE) , Petkim (PETKM) ve Aygaz (AYGAZ) ise banka dışı hisseler içinde en düşük yıllık VAFÖK büyümesi hesapladığımız hisselerdir.

Vestel Elektronik (VESTL) , Vestel Beyaz (VESBE) ve Trakya Cam (TRKCM) önerilerimizi bu raporla TUT'tan AL'a yükseltiyoruz.

Çimsa (CIMSA) önerimizi bu raporla AL'dan TUT'a çekiyoruz.

Tüpraş (TUPRS) petrol fiyatlarındaki sert düşüşün stok zararlarına neden olmasına rağmen güçlü ürün fiyatlaması, kur farkı geliri ve düşük efektif vergi oranıyla net karının 4ç18'de güçlü gerçekleşmesini bekliyoruz.

Arçelik (ARCLK) operasyonel karlılığının, yurt içinde yapılan fiyatlamaların ve operasyonel giderler üzerinde yapılan verimlilik çalışmaları sayesinde arttığını tahmin ediyoruz.

Türk Telekom'un (TTKOM) yeni ana hissedarla birlikte karlılık odaklı stratejisinin meyvelerinin alınmaya başladığı bir çeyrek olmasını bekliyoruz. Kur farkı karları sayesinde şirketin net zarardan net kara geçtiğini tahmin ediyoruz.

Makro tahminlerimizde yaptığımız değişikliklerle beraber, 1 yıllık BIST100 endeks hedefimizi 118,4 bin olarak güncelliyoruz. Endeks hedefimiz lira bazında %19 yukarı potansiyele işaret etmektedir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • aslanzade31 Ocak 2019 15:06

    oyak tan uzak durun bir aslan çimento mağduru olarak nacizane tavsiyem

  • takipte28 Ocak 2019 09:24

    Vestel Elektronik (VESTL) 4.5 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilecek tesiste başta elektrikli otolar ve telefonlar olmak üzere pek çok alanda kullanılabilecek bataryalar üretecek. 25 bin megavat (MW) kapasiteli batarya fabrikasıyla 500 bin adet elektrikli araca batarya üretilecek alıcı firma ise NİSSAN. 

  • rafuel28 Ocak 2019 18:56

    yatirima ne zaman basliycak vestelin tarih bellimi cinlilerla anlasma yaptilar halen gorunurde birsey yok

  • Bbbb28 Ocak 2019 03:18

    2018/4 çeyrek bilanço hangi tarihte açıklanacak

  • ttkom25 Ocak 2019 10:49

    ttkom uzun süredir ilk kez yeni ortakları sayesinde eksiden artıya çıkıp kademeli olarak 6.00 lara doğru ilerleyecez inşallah

  • Gerçek yatırımcı 25 Ocak 2019 00:46

    ttkom dan güzel bir bilanço bekliyorum yarın da genel kurul toplantısı var gerçi satış ile ilgili haber beklenmiyor ama 2018/4 çeyrek bilanço ile hak ettiği yerlere gelmesini bekliyorum 

  • Migros 24 Ocak 2019 23:32

    Güzel bı bilanço bekliyoruz