E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi30 saniyede Piyasa Sosyalizmi---

30 saniyede Piyasa Sosyalizmi

30 saniyede Piyasa Sosyalizmi
26 Ocak 2016 - 12:58 borsagundem.com

30 Saniyede Ekonomi… Her biri yarım dakikada açıklanmış, en düşündürücü 50 iktisat teorisi… İşte Piyasa Sosyalizmi

30 SANİYEDE TEORİ

PİYASA SOSYALİZMİ

Hem üretim araçlarının devlet mülkiyetinde olduğu hem de piyasa şartlarının sürdüğü bir ekonomik sistem mümkün müdür? Kimi ekonomistler bunun uygulanabilir olduğunu ve sistemin her iki dünyanın sağlayabileceği koşulların en iyilerini bir araya getirdiğini düşünen bir gelenektendir. İtalyan iktisatçı Enrico Barone tarafından oluşturulmuş ve ardından Polonyalı iktisatçı Oskar R. Lange tarafından geliştirilmiş geleneksel ve teorik modelde, devlet üretim araçlarına sahiptir ve merkezî otorite fiyatları deneme yanılma yöntemi ile belirler. Eğer ortada bir artık varsa fiyatları düşürür; eğer bir kıtlık söz konusuysa fiyatları yükseltir. Dahası, firmaların pek çoğu nasıl işletilecekleri konusunda özgürdürler ve merkezî planlamanın rolü hayli zayıftır; ancak, yine de, en önemli altyapı yatırımı kararlarını devlet alır. Bu yolla, hem üretim araçlarının devlet mülkiyeti prensibi hem de piyasa mekanizmasının etkinliği bir arada varolur. Her ne kadar bazı Sovyet-tipi ekonomiler, Mihail Gorbaçov yönetimi altındaki SSCB dâhil, 1970'lerde ve198o'lerde bu temel (merkezî planlamayı sınırlama ve devlet mülkiyetindeki bireysel firmalara yönetsel otonomi tanıma) uygulamayı denemişlerse de, bu model hiçbir zaman bu şekilde uygulanmamıştır.
Günümüzde, Çin Teng Hsiao-p'ing'in yönetiminde 1970'lerin sonundan itibaren önem arz eden bir özel sektör yapısına sahip olup fiyat koyucu bir otoriteden yoksun olsa da Vietnam ve Laos piyasa sosyalizmine en yaklaşan ekonomilerdir.
(KAYNAK:  30 SANİYEDE EKONOMİ / CARETTA KİTAPLARI)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)