E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSpor2029 Asya Kış Oyunları, Suudi Arabistan'da düzenlenecek---

2029 Asya Kış Oyunları, Suudi Arabistan'da düzenlenecek

2029 Asya Kış Oyunları, Suudi Arabistan'da düzenlenecek
04 Ekim 2022 - 15:30 borsagundem.com

Asya Olimpiyat Konseyi, 500 milyara dolarlık geleceğin megakentini kurarak çölde yıl boyu faaliyet gösterecek bir kış sporları kompleksi inşa etmeyi planlayan Suudi Arabistan'ı, 2029 Asya Kış Oyunları için ev sahibi seçti.

Asya Olimpiyat Konseyi, "Suudi Arabistan'ın dağları ve çöllerinin yakın bir gelecekte kış sporlarının oyun parkı haline geleceğini" açıkladı. 

Kamboçya'nın Punom Pen'de düzenlenen toplantı sırasında yapılan oylama sonucu kararın oybirliği ile alındığı ifade edildi. NEOM adlı megakentin kazanmasıyla ilk defa bir Batı Asya ülkesi bu spor etkinliğine ev sahipliği yapacak.

Trojena bölgesi 

Asya Kış Oyunları'na ev sahipliği yapması için NEOM projesinin yer alacağı alanlardan biri olan Trojena bölgesi seçildi. Projenin internet sitesinde bu bölgede sıcaklığın sıfırın altına düştüğü ve yıl boyunca sıcaklık ortalamasının ülke genelinden 10 derece daha az olduğu söyleniyor.

NEOM projesinin İcra Direktörü Nadhmi al-Nasr "Trojena çölün kalbinde kış ortamı yaratacak, dünyada görülmemiş bir Kış Oyunları için uygun altyapıya sahip olacak" dedi. 

NEOM Projesi nedir?

2026'da tamamlanması öngörülen Trojena'da yıl boyunca kayak yapmak için pist, yapay göl, dağ kulübeleri, malikaneler ve ultra lüks oteller yer alacak.

Punom Pen'deki etkinli sırasında dağıtılan açıklamada NEOM'un yönetim kurulu başkanı olan Prens Muhammed, ekoturizm prensiplerine dayalı bir yer yaratarak dağ turizmini yeniden tanımlayacaklarını dile getirrdi. Prens, doğa koruma ve toplumsal hayat kalitesini arttırma çabalarını da vurguladı.

Suudi alp disiplini kayakçısı Fayik Abdi ise çocukken ülkesinde kayak yapacağına asla inanmadığını söyledi.

The Line projesi

İlk defa 2017'de açıklanan ve uçan taksilerden robot hizmetçilere kadar birçok yeniliği bünyesinde barındıracak olan NEOM projesinin olabilirliği mimarlar ve ekonomistler tarafından sorgulanmıştı.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, temmuzda NEOM içinde The Line (Çizgi) adlı bir başka projeye ilişkin planları açıkladı. The Line projesinde dağ ve çölden oluşan 170 kilometrelik arazide ayna ile kaplı iki paralel gökdelen arasında kurulu bir su ve yeşilin bolluğunda bir kentsel yaşam imgeleniyor.

'Dikkat dağıtma' eleştirileri

Asya Kış Oyunları kapsamında kayak, buz hokeyi ve buz pateni gibi 28'i karda, 10'u buzda toplam 47 etkinlik gerçekleştirilecek.

Ama Suudi Arabistan'ın bu oyunlar için ev sahibi seçilmesi Formula 1 ya da büyük ilgi gören boks karşılaşmaları gibi etkinliklerle ülkedeki insan hakları ihlallerine yönelen dikkatlerin dağıtılmasına ve hoş görülmesine hizmet edip etmediği eleştirileri dile getiriliyor.

Bu ayın sonunda LIV golf turnuvası gerçekleştirilecek

Cidde, ekim sonunda Suudi Arabistan'ın desteklediği LIV golf turnuvasına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Ancak ünlü golf oyuncularını Amerika Birleşik Devletleri'nin PGA Turnuvası'ndan çıkarak bu turnuvaya geçmesi için ikna etmek amacıyla Suudi Arabistan'ın "kesenin ağzını açması" profesyonel golf camiasında tartışma yaratmaya devam ediyor.

Euronews'in haberine göre ayrıca Suudi Arabistan, Mısır ve Yunanistan'la birlikte 2030 Dünya Futbol Şampiyonası'na ortak ev sahibi olmak için görüşmeler yürütüyor.

Suudi Arabistan'da kabine değişikliği: Kralın oğlu savunma bakanı oldu

 

Suudi Varlık Fonu'ndan dolar cinsinden yeşil tahvil ihracı

 

Suudi Arabistan devreye girdi: Rusya tutuklu ABD'lileri serbest bıraktı

 

Suudiler de Türkiye’den SİHA istedi

 

Suudi Arabistan'ın petrol ihracatında yükselme

 

Suudi Arabistan ve Özbekistan arasında 12,5 milyar dolarlık anlaşma

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)