E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2023 rallisi sallantıda! Yatırımcıları neler bekliyor?---

2023 rallisi sallantıda! Yatırımcıları neler bekliyor?

2023 rallisi sallantıda! Yatırımcıları neler bekliyor?
27 Şubat 2023 - 11:36 borsagundem.com

Yükselen enflasyon ve beklenenden güçlü gelen ABD ekonomik verileri küresel yatırımcıların 2023’e yönelik beklentilerini düşürdü. Uzmanlar borsa yatırımcılarını zorlu bir dönemin beklediği konusunda uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar şubat ayını oldukça kaygan bir zeminde sonlandırıyor. Yılın devamında 2023 rallisinin devam edip edemeyeceğine dair endişeler de artıyor.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisine ilişkin son verilerin öngörülenden daha güçlü gelmesi ve ülkedeki enflasyonun beklenenden daha yüksek olması piyasalarda yılbaşından itibaren oluşan iyimser havayı kırdı. Yatırımcılarsa ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika faiz oranlarını ne kadar yükseğe taşıyabileceğini yeniden tartışmaya başladı.

MarketWatch’un haberinde New York Life Investments’ın Ekonomisti ve Portföy Stratejisti Lauren Goodwin konuyla ilgili açıklamasında, FED hâlâ faiz artırırken ve piyasalar merkez bankasının ne yapacağını hafife aldığı bir sırada piyasalarda güçlü bir yukarı yönlü hareket fikrinin ‘savunulamaz’ olduğunu söyledi.

Son haftalarda piyasa katılımcıları FED’in düşünce tarzına yaklaşmaya başladı. Ocak sonu itibariyle FED fonlarını izleyen vadeli piyasalarda yatırımcılar nihai faiz artışının %5’in aşağısında olacağını tahmin ediyordu. Buna karşın aynı dönemde FED’in kendi beklentisi ise faizlerin %5 ila %5,25 aralığında zirve yapacağı yönündeydi. Üstelik vadeli piyasaların beklentileri arasında FED’in yılın sonuna doğru faiz indirimi yapacağı beklentisi dahi vardı. FED’se %5’in üzerinde bir zirve tahmininin yanı sıra 2023’te faiz indirimi yapılmayacağını öngörüyordu.

Piyasa katılımcılarının beklentileri 3 Şubat’ta ABD’nin ocak ayı istihdam raporunun açıklanmasıyla birlikte değişmeye başladı. Zira ABD ekonomisi geçen ay 517 bin yeni istihdam eklemişti ve işsizlik %3,4’e kadar gerileyerek 1969’dan bu yana en düşük seviyeye ulaşmıştı. Bu rakamların üzerine ocak ayında tüketici ve üretici fiyat endeksi rakamlarının yüksek gelmesi ve cuma günü açıklanan, FED’in favori enflasyon göstergesi, çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin yükselişi piyasaların faiz oranlarına yönelik bakış açısını iyiden iyiye değiştirdi.

Yatırımcılar ardık FED’in faiz oranlarını %5’in üzerine çıkaracağını ve en azından yıl sonuna kadar bu seviyede tutacağını öngörüyor. Şimdi asıl soruysa FED’in mart ayındaki toplantı sonrasında faiz artışlarına ilişkin tahminlerini yükseltip yükseltmeyeceği.

Söz konusu paradigma değişimi piyasalarda da etkisini hissettiriyor. ABD borsalarında S&P 500 Endeksi 2 Şubat’taki 2023 zirvesinden bu yana %5 geriledi. Endeksin yılbaşından bu yana kaydettiği yükselişse %3,4’e kadar küçüldü.

State Street Global Advisors’ın SPDR işletmesinde baş yatırım stratejisti olarak görev yapan Michael Arone konuyla ilgili açıklamasında yatırımcıların sadece FED beklentileriyle yaşamayı öğrenmekle kalmadığına dikkat çekti. Arone yatırımcıların enflasyonu düşürme sürecinin tek yönlü iniş şeklinde olmayacağını fark ettiğini söyledi. Baş stratejist 1980’lerin başındaki FED Başkanı Paul Volcker döneminde ABD’nin enflasyon kriziyle baş edebilmek için iki kez resesyon geçirdiğini hatırlattı.

S&P 500 Endeksi’nde 2 Şubat’a kadar olan ralliye geçen yılın en çok kaybedenleri liderlik etti. Bu şirket hisseleri arasında bilançosu olmayan aşırı spekülatif hisse senetleri de bulunuyordu. Söz konusu hisse senetleri FED’in agresif sıkı para politikasından ve ABD Hazine tahvili getirilerindeki sert yükselişten olumsuz etkileniyordu. Zira yüksek tahvil getirileri bilançolarını gelecekte büyüteceğini belirten ve sürekli nakit akışına ihtiyaç duyan şirketlere yatırım yapılmasını zorlaştırdı.

Arone bu ayki enflasyon göstergelerinin tamamının beklenenden daha sıcak olduğunu ve daha önce işleyen tüm ekonomik tablonun ‘tersine dönmesine’ neden olduğunu söyledi. Rakamlar öncesine kadar 10 yıllık tahviller düşüyor ve dolar zayıflıyordu. Şimdi, getiriler tekrar yükseliyor ve dolar fırlıyor. Bu da yatırımcı tercihlerinin son derece spekülatif, değişken hisse senetlerinden, yükselen faizlerden ve enflasyondan yararlanan şirketlere kaydığı anlamına geliyor olabilir.

Dow Jones Endeksi geçtiğimiz hafta %3 düştü ve endeks 2023 boyunca %1 gerilemiş oldu. S&P 500 Endeksi ise haftayı %2,7’lik sert bir düşüşle kapattı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi %1,7 geriledi. Teknoloji endeksi yıl başından bu yana kaydettiği yükselişleri %8,9’la sınırladı.

Goodwin ABD ekonomisinin resesyona yönelmesiyle birlikte endekslerin %10- %15 aralığında bir düşüş daha gerçekleştirebileceğini öngörüyor. Borsa uzmanı şirketlerin bilanço raporlarına bakıldığında teknoloji ve tüketici tercihleri sektörlerinin alt katmanlarındaki şirketlerin görece güçlü kalmaya devam ettiği belirtiyor. Ancak üst katmanlardaki şirketlerinse bilançolarında zayıflıksa endişe verici bir gösterge. Goodwin pandemi dönemi kazananlarının dışındaki diğer şirketlerinse kâr marjlarını korumakta zorlandığını sözlerine eklendi.

Arone ise marj sorunlarının bir sonraki endişe kaynağı olabileceğine işaret etti.

Şirketlerin net kâr marjları beş yıllık ortalamaların altına geriledi. Zira şirketler fiyatlardaki artışları müşterilere yansıtma konusunda sınıra ulaştı.

Arone konuyla ilgili açıklamasında, “Benim görüşüme göre bu, hisse senetlerinin görünümü için ciddi bir ters rüzgar olmaya devam edecek ve konu yatırımcı odağının dışında kalıyor” ifadelerine yer verdi. Bu tablo enerji ve sanayi sektörü gibi hâlâ yüksek marjlara sahip olan veya marjlarını artırabilen sektörlerin neden geçen haftanın sonunda piyasa genelinden daha iyi performans gösterdiğini de açıklayabilir.

Fed endişeleri devam ediyor

 

Yatırımcılar daha şahin bir Fed bekliyor

 

David Rosenberg: ‘İniş yok’ senaryosu aldatmaca

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)