E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2008 Krizi’nin kâhini banka hisselerini topluyor---

2008 Krizi’nin kâhini banka hisselerini topluyor

2008 Krizi’nin kâhini banka hisselerini topluyor
16 Mayıs 2023 - 15:07 borsagundem.com

Küresel Finans Krizi’ne ilişkin başarılı öngörüleriyle ‘Büyük Açık’ filminin konusu olan ünlü yatırımcı Michael Burry şimdi de ABD’nin bölgesel banka hisselerine odaklandı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2008 Küresel Finans Krizi’nde yıldızı parlayan ünlü borsa uzmanı Michael Burry’nin şimdiyse ABD bölgesel bankacılık hisselerine büyük miktarda yatırım yaptığı ortaya çıktı. Yahoo Finance’in haberine göre, Burry’nin başında olduğu hedge fonu firması Scion Asset Management mevzuat gereği yaptığı bildirimde ilk çeyrekte 23,4 milyon dolarlık banka hissesi tuttuğunu açıkladı.

Burry’nin tuttuğu banka hisseleri arasında Silicon Valley Bank ve Signature Bank’in mart ayındaki iflasının ardından yatırımcıların yoğun baskısı altında kalan orta ölçekli bölgesel ABD bankaları da bulunuyor.

Scion’un yeni edindiği hisse senetleri arasında Signature Bank’in kredilerini ve varsayılan mevduatlarını satın alan New York Community Bank’in (NYCB) 7,6 milyon dolarlık hissesi de bulunuyor. Burry’nin tartışmalı pozisyonları arasında 4,4 milyon dolarlık Western Allience hissesi, 2,4 milyon dolarlık PacWest hissesi ve 2 milyon dolarlık First Republic Bank hissesi var. Burry’nin firması 2 milyon dolarlık Huntington Bank hissesini de elinde tutuyor. Scion’un yeni satın aldığı hisseler arasında Ohio merkezli bölgesel kredi kuruluşu Huntington Bank’in 2 milyon dolarlık hissesi bulunuyor.

Burry’nin bankacılık sektörüne dair tüm yatırımları bölgesel bankalar üzerine değildi. Scion ayrıca 4,6 milyon dolar değerinde Wells Fargo hissesini de satın aldı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Burry 2008’de düşük kredi notuna sahip kişilere verilen mortgage kredilerini açığa satışa alarak mortgage balonunun patlamasıyla yüksek kârlar elde etmişti. Burry’nin bu olağanüstü öngörülü yatırımı daha sonra Michael Lewis’in “Büyük Açık” adlı romanında hikayeleştirilmişti. Beyaz perdeye de uyarlanan Burry’nin hikayesinde ünlü yatırımcıyı Hollywood yıldızı Christian Bale canlandırmıştı.

Burry’nin satın aldığı bölgesel bankalardan birinin başında yeni bir sahip var. 1 Mayıs tarihi itibariyle ABD’nin piyasa düzenleyici kurumu First Republic Bank’i ele geçirdi, hissedarların varlıklarını sildi ve operasyonlarının büyük bir bölümünü JPMorgan Chase’e sattı.

Ünlü yatırımcının hisse senedi yatırımda bulunduğu diğer iki bölgesel banka Western Alliance ve PacWest de yatırımcılarına krizin en kötü günlerinin sona erdiğini ikna etmeye çalışıyor.

Scion’un iyimser projeksiyonları portföydeki bölgesel bankacılık hisselerinin pazartesi günü yükselmesine imkan sağladı. Western Alliance ve PacWest hisseleri günü sırasıyla %12 ve %17 yükselişle kapattı. Yılın başından bu yana söz konusu bankaların hisse senetleri sırasıyla %48 ve %76 düştü.

Scion ve Michael Burry yatırımlarıyla ilgili gazetecilerin yorum taleplerine cevap vermedi. Ancak tüm büyük yatırımcıların kaos sırasında bölgesel bankalara yatırım yapmadığı biliniyor.

Milyarder yatırımcı George Soros’un aile yatırım ofisi Memphis merkezli bölgesel banka First Horizon’ın hisselerini %38 oranında sattı ve Citigroup’taki hisselerinin tamamından çıktı. Soros ayrıca mart ayında kripto dostu banka Silvergate Capital’a dair 1,7 milyon dolarlık açığa satış pozisyonunu kapattı. Soros bu pozisyonunu gönüllü olarak yavaşlattığını da açıklamasını ekledi.

Soros Fonu, Charles Schwab ve UBS Group için daha küçük çaplı alım opsiyon yatırımlarını da portföyüne ekledi.

Dünyanın en büyük hedge fonu Bridgewater Associates, banka hisselerinde yaklaşık 180 milyon dolar satış yaptı. Hedge fonu Bank of America, Western Alliance, Zions, PacWest ve New York Community Bank dahil olmak üzere 15 ABD bankasındaki pozisyonları sıfırladı.

Sistematik ticaret alanındaki önde gelen isimlerden olan Renaissance Technologies büyük miktarda satış yapan fonların arasındaydı. Quant fonu 400 milyon doları aşan değerdeki ABD bankacılık sistemiyle ilişkili hisse senedini sattı ve ilk çeyrekte 25 farklı banka pozisyonunu eledi.

İnsan yatırımcılar korkuyor robotlar hisse alıyor

 

BofA, ekonomide 'zayıflık' bekliyor

 

Ekonomideki bozulma Fed’in hatası mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum 16 Mayıs 2023 15:52

    Staratejik konumdaki bankalarımızın viop işlemleri yasaklanmalı. Oyun kurucular çift taraflı pusu kuruyor. Serbest piyasada kanuna nizama uydurulan bu tür işlemleri doğru bulmuyorum. Serbest piyasa diye nitelendiren kişiler olabilir. Tahtalara baktıklarında bankanın taban bozmadığını görebilir. Bu işkenceyi ülkenize ve ve kendi yatırımcılarınıza neden yapıyorsunuz? Bu hileleri yapınca endeks mühendisliği mi oluyor.