E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem2 milyar dolar vergi kaybı var---

2 milyar dolar vergi kaybı var

2 milyar dolar vergi kaybı var
09 Aralık 2017 - 08:16 borsagundem.com

Coldwell Banker Türkiye Başkanı Taş, Türkiye’de yıllık 160 milyar dolarlık konut satışı yapılmasına rağmen bunun sadece 110 milyar dolarlık kısmının beyan edildiğini ve bunun 2 milyar dolarlık vergi kaybı oluşturduğunu söyledi

Türkiye’de yıllık 110 milyar dolarlık konut satışı yapıldığını ifade eden Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, bunun sadece beyan edilen satış rakamı olduğunu aslında yıllık 160 milyar dolarlık konut satışı yapıldığını söyledi. Taş, beyan edilmeyen 50 milyar dolarlık satıştan doğan vergi kaybının 2 milyar dolar olduğunu belirtti. Tüm emlakçıların kurumsallar gibi faturalı çalışması gerektiğini dile getiren Taş, şöyle konuştu: “Böylece vergi kaybı en aza iner. Bu yüzden biz Dubai modelini önerdik. Bu modelde her tapuya bir ID numarası veriliyor. Bir tapuyu birden fazla emlakçı pazarlıyamıyor. Alıcıların da satıcıların da olduğu ortak platform kululuyor. Buraya giren alıcı ve satıcılar, konutun bulunduğu bölgede son satışların hangi fiyatlardan olduğunu görür ve mülkün değerini bilir. Emlakçının reytingi de orada görülür. Anlaşma yapılınca para devlete yatırılır. O paranın içinde tapu harçları devlete, emlak komisyonu emlakçıya, kalan para da satıcıya ödenir. Dolayısıyla burada vergi kaybı sıfıra iner.”

1 milyon kayıt dışı satış

Taş, Türkiye’de her yıl 600 bin konut ihtiyacı doğduğunu, bu nedenle konuta olan talebin kısa veya orta vadede azalmayacağını söyledi. Taş, Türkiye’de yıllık satılan konutların parasal değerinin 110 milyar dolar olduğunu belirterek, “Bunların yaklaşık 45 milyar dolarlık bölümü sıfır ve markalı konutlar. 65 milyar dolarlık kısmı 2’nci el konutlar” dedi. Türkiye’de genellikle markalı konutların konuşulduğunu ancak bunların 110 milyar dolar içindeki payının yüzde 7 olduğunu, çok sayıda “markasız proje ve müteahhit” bulunduğunu ifade eden Taş, Türkiye’de arsa, ofis, iş yeri, dükkan ve hastane gibi konut dışı enstrümanların satışlarının açıklanmadığını, burada da yıllık satış rakamının 1 milyon adedi bulduğunu bildirdi. Türkiye’de yılda 2 milyar dolarlık gayrimenkul sattıklarını anlatan Taş, Türkiye’de çok ciddi gayrimenkul hareketliliği olduğunu, geçen yıl 1 milyon 300 binden fazla olan konut satış rakamının bu yıl 1 milyon 450 bine yaklaşmasını beklediklerini kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Malatyalı Niyazi Mısri09 Aralık 2017 12:56

    Satış sırasında verilecek vergi ücretini semtlere göre değişen sabit vergi ücret tablosu oluşturun. Her semtin vergisi sabit fiyat olsun. O zaman satış miktarı ne olursa olsun vergiyi kaçıramaz. Mesela Beşiktaş ilçesindeki m2 vergi fiyatı 200 TL olsun. Bağcıların m2 vergi fiyatı 20 TL olsun. Bunu da biz mi söyleyelim. Biraz mantığınızı kullanın.

  • Ali09 Aralık 2017 10:13

    Asgari ücretliden alırsınız vergiyi