E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2 ayda 5 milyar $ kaçtı---

2 ayda 5 milyar $ kaçtı

2 ayda 5 milyar $ kaçtı
26 Temmuz 2013 - 09:43 borsagundem.com

Fed para musluklarını kısacağım dediği tarihten itibaren yabancıların kaçışı sürüyor...

Fed’in para musluklarını kısacağının ilk sinyalini verdiği 22 Mayıs’tan bu yana yabancılar 1.5 milyar dolarlık hisse, 3.4 milyar dolarlık da bono sattı
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para musluklarını kısacağı korkusu 2 ayda Türkiye’den 5 milyar dolar kaçırdı. Yabancı yatırımcılar 8’inci hafta da hisse senedinde net satıcı oldu. Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcılar 2 ayda 1 milyar 541 milyon dolarlık net satış yaptı. Bono ve tahvil piyasasında ise kaçışın boyutu daha büyük. Yabancı yatırımcılar, Mayıs ayı sonundan bu yana Devlet İç Borçlanma Senetleri’nde (DİBS) net 3 milyar 396 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi. Böylece Fed korkusuyla 24 Mayıs-19 Temmuz tarihleri arasında çıkan para 4 milyar 938 milyon dolara ulaştı.
Fed’in parasal genişleme politikasında frene basacağı endişelerinin alevlendiği ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerden yabancı çıkışı Mayıs ayının son haftasında başlamıştı. Fed Başkanı Ben Bernanke, 22 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, tahvil alım programının azaltılabileceğinin ilk sinyallerini verdi. Bu tarihten itibaren başta gelişmekte olan ülke piyasalarda satış baskısı arttı. Piyasalardaki sarsıntı sonrasında Bernanke’den beklenen geri adım gelmedi. Yapılan son anketlere göre, aylık 85 milyar dolar olan Fed’in tahvil alımları Eylül ayından itibaren azaltılacak. Son yıllarda Fed’in sağladığı likidite gelişmekte olan ülke piyasalarında bayram havası estirmişti. Paranın anavatanına döneceği endişesi sadece Türkiye değil çok sayıda ülke piyasalarını etkisi altına almış durumda.
Tüm dünya etkilendi
22 Mayıs’ta 93.178 puanda bulunan Borsa İstanbul, 19 Temmuz’a kadar geçen sürede yüzde 18.5 gerileyerek 75.873 puana indi.
Bono faizlerinin yüzde 4.99’dan yüzde 8.87’ye çıktığı aynı dönemde Brezilya Borsası’nda Bovespa Endeksi de yüzde 16 düştü.
Borsa İstanbul, Haziran ayı başında başlayan Gezi Parkı olayları nedeniyle bu süreçte diğer borsalardan bir miktar daha kötü performans sergilese de yılbaşından bu yana bakıldığında birçok borsadan daha dirençli olduğu görülüyor.
Borsa İstanbul’da 2012 sonuna göre yaşanan kayıp yüzde 6.5 civarında. Son aylarda hızlı bir çıkış yaşansa da not artırım beklentileriyle yılın ilk aylarında ciddi yabancı girişi yaşanmıştı.
Dolayısıyla yılın geneline bakıldığında, yabancılar yılbaşından bu yana bono-tahvil piyasasındaki net alımları 5 milyar 650 milyon dolar seviyesinde. Borsa İstanbul’da ise bu yılki net satışları 263 milyon dolar olarak hesaplanıyor. Yabancıların şu anda Türkiye’de 63.4 milyar dolarlık hisse, 59.6 milyar dolarlık da bono-tahvil portföyü bulunuyor. (Ufuk Korcan/ Gazete Vatan)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)