E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi1,8 trilyon doların yöneticisi uyardı: Yatırımcılar fazla iyimser---

1,8 trilyon doların yöneticisi uyardı: Yatırımcılar fazla iyimser

1,8 trilyon doların yöneticisi uyardı: Yatırımcılar fazla iyimser
03 Temmuz 2023 - 14:53 borsagundem.com

Pimco CIO’su Daniel Ivascyn küresel ekonominin yatırımcıların beklediğinden ‘daha sert bir inişe’ maruz kalacağını söyledi. Ivascyn’e göre piyasalar merkez bankaları konusunda fazla iyimser davranıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük tahvil fonu yöneticileri piyasaların ABD ve Avrupa merkez bankalarının enflasyonla savaşı sırasında resesyondan kaçınabileceği konusunda fazla iyimser olduğunu söyledi.

1,8 trilyon dolarlık varlığı yöneten Pimco’nun Baş Yatırım Sorumlusu Daniel Ivascyn diğer yatırımcıların beklediğinden “daha sert bir inişe” hazırlandıklarını söyledi. Financial Times’ın haberine göre, Ivascyn merkez bankası başkanlarının faiz artışlarını sürdürmeye devam etmeye hazırlandığına dikkat çekti.

Ivascyn FT’deki röportajında, “İnsanlar ne kadar çok sıkılaştırma için motive olurlarsa, gecikmeler etrafındaki belirsizlik o kadar fazla olur ve daha aşırı ekonomik öngörüler için risk de o kadar artar” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Merkez Bankası(FED), Avrupa Merkez Bankası(ECB) ve İngiltere Merkez Bankası(BOE) geçtiğimiz yıl hızla yükselen enflasyona karşı tepki vermekte çok geç kaldıkları eleştirilerinin ardından politika faizlerini hızla artırmaya başlamıştı.

Geçen hafta Portekiz’de gerçekleştirilen bir konferans sırasında üç merkez bankasının da başkanı enflasyon baskıları devam ederken daha fazla eyleme geçilmesine ihtiyaç duyulabileceği ihtimalinin yüksek olduğuna işaret etti. Cuma günü Nasdaq Bileşik Endeksi ABD faiz oranlarının yakında zirveye ulaşabileceği beklentileriyle son 40 yılın en güçlü ilk yarı performansını kaydetti.

Ancak gıda ve enerji fiyatları gibi değişken verilerin dışarıda tutulduğu çekirdek enflasyon son aylarda hem ABD’de hem de Avrupa’da yıllık bazda %5 civarında seyretti. İngiltere’de ise çekirdek enflasyon mayıs ayında yıllık bazda %7,1’e kadar yükseldi.

Ivascyn, “Bugün gerçek anlamda meşru bir enflasyon sorunumuz var. Enflasyon yüzde 2 hedeflerinin üzerinde rahat bir şekilde seyrettiği sürece, ekonomi zayıflıyor olsa bile, merkez bankalarının politika faizlerini düşürmesi muhtemelen daha zor olacaktır” dedi.

Sahibi Alman sigorta şirketi Allianz olan Pimco, 2022'de tahvil fonları için korkunç bir yılın ardından yatırımcıları geri çekerken, fonlarını "daha savunmacı ve daha likit" olacak şekilde yeniden konumlandırıyor.

Kaliforniya merkezli fon yöneticisi geçen yıl 75 milyar euroluk fon çıkışına maruz kaldı. Ancak Ivascyn yatırımcıların ekonomideki daha yüksek getiri ortamından yararlandığını ve nakit akışlarının “maddi olarak iyileştiğini” söyledi.

Pimco yönetimi yatırım tercihlerinde yüksek kaliteli devlet ve şirket tahvillerini tercih ediyor. Fon yöneticisi önümüzdeki aylarda veya yıllarda şirketlerin kredi notlarının düşürülmesinin beklendiğini, teminatlı kredi yükümlülükleri gibi araçlarda zorunlu satışların ortaya çıkacağını öngörüyor. Ivascyn’e göre bu kelepir alımlar için gereken fırsatı sağlayacak.

Borsa uzmanı, “İyi bir ticaret halka açık piyasalardaki şiddetli yeniden fiyatlanmalardan yararlanmak sonrasında özel piyasaların önümüzdeki birkaç yıl içerisinde uyum sağlamasını beklemek ve sonra daha cazip bir fırsat olması beklenen alana dönmek olacaktır. Biraz nakit tutun. Zira önümüzdeki iki, üç yılın yüksek getirili tahvil hedefleri için oldukça cazip fırsatlar sunacağını düşünüyoruz” dedi.

Ancak Ivascyn bundan sonraki süreçte gerçekleşecek faiz artışı döngüsünün öncekinden farklı olabileceği konusunda uyardı. Borsa uzmanına göre merkez bankaları yükselen fiyatların körüklenebileceği korkusuyla piyasalara daha destek sağlama konusunda daha az istekli davranabilir. Söz konusu tabloda risklerin özel piyasalara aktarılmasıyla kredi değerlemeleri bozulabilir.

Ivascyn, “Enflasyonun birkaç yıl boyunca yüksek kaldığı ancak para politikası yönetiminin kurtarmaya gelmediği eski moda bir ekonomik döngü yaşanabilir” dedi.

Pimco'nun daha güvenli tahvillere geçişi, daha yüksek kaliteli sabit gelirli varlıklara doğru geniş çaplı bir değişiminin bir parçası niteliğinde. Bank of America’nın fon yöneticileriyle geleneksel olarak gerçekleştirdiği anketin son verileri, yatırımcıların 2008’den bu yana yüksek getirili muadillerine kıyasla yatırım sınıfı tahvillere yatırımlarını en fazla arttırdığı dönemde olduğunu gösteriyor.

Ivascyn’e göre merkez bankalarının enflasyonu tekrar hedef seviyesine (%2) indiremeyeceğini düşünen yatırımcılar için bile sabit gelir yatırımları “çok çok uzun yıllardır” görülen en sağlam getiriyi sunuyor. Zira ABD’de reel enflasyona göre düzenlenen getiriler Küresel Finans Krizi’nden bu yana görülmemiş seviyelerde.

Borsa uzmanı, “Faiz oranı riski, enflasyon riski ve kredi riski açısından savunmacı olabilir ve çok, çok cazip bir getiri elde edebilirsiniz. Bu ‘her şeyi satın alın, her şey yoluna girecek’ demekten çok farklı” ifadelerine yer verdi.

Balon senaryosu rafa kalkıyor

 

JPMorgan ve Wells Fargo'dan temettü kararı

 

Güneş panelleri gümüşe doping mi oluyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)