E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem10 yıllık vaat---

10 yıllık vaat

10 yıllık vaat
10 Ocak 2014 - 04:44 borsagundem.com

Financial Times'da yayımlanan haberde, “Kürdistan’ın petrol zenginliği vaadi, son 10 yılda, vaat olarak kaldı” denildi

Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden satışı konusunda, Erbil ve Bağdat'tan farklı sesler gelmeye devam ederken konuyla ilgili olarak Financial Times gazetesinde ilginç bir haber yayımlandı. Haberde, “Kürdistan’ın petrol zenginliği vaadi, son 10 yılda, vaat olarak kaldı” denildi. 

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin (KRG) internet sitesinde dün yapılan açıklamada, Ceyhan’a akmaya başlayan petrolün 2 milyon varillik ilk partisini ocak ayı sonunda satılacağı bildirildi. Açıklamaya göre, satılacak petrolün miktarı şubat ayında 4 milyon varil, martta 6 milyon varile çıkacak.

Ancak dün Bağdat'tan yapılan açıklamada ise Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden satışına onay verilmediği bildirildi. 

Bağdat, petrol ihracatının Irak Devleti Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) aracılığı ile gerçekleşmesi ve petrol gelirlerinin de New York’taki Irak Kalkınma Fonu’nda toplanmasını istiyor. Irak petrollerinin tamamında söz hakkının kendine olduğunu savunan Bağdat’ın, KRG’nin Türkiye ile yaptığı petrol anlaşmaları ve yeni boru hatları konusunda da itirazları var.

TÜRKİYE ŞEFFF DEĞİL

Financial Times’da (FT) dün yayımlanan haberde, “Kürdistan’ın petrol zenginliği vaadi, son 10 yılda, vaat olarak kaldı” denildi. Wood Mackenzie’nin 12 milyar varil petrol rezerv tahminine işaret eden FT, “KRG ve Türkiye’nin imzaladığı yeni anlaşmalar, petrol ihracatının artacağı yönündeki ümitleri alevlendirdi” değerlendirmesine yer verdi.

Öte yandan Al Monitor’da yer alan yazıda ise Türkiye ve KRG’nin enerji anlaşmasının şeffaflıktan yoksun olduğu iddia edilirken, “Türkiye’de bu konuda çok fazla şeffaflık yok. Kürt petrolünün hangi boru hattından geleceğine dair resmi bir açıklama yapılmadı. Türkiye’de yeni bir boru hattı var mı? Eğer varsa kim inşa etti, finanse etti ve işletiyor?” denildi. (Hürriyet - Merve Erdil)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)