E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem10 ülkenin büyükelçileri Dışişleri'ne çağrıldı---

10 ülkenin büyükelçileri Dışişleri'ne çağrıldı

10 ülkenin büyükelçileri Dışişleri'ne çağrıldı
19 Ekim 2021 - 00:28 borsagundem.com

ABD, Almanya ve Fransa dahil 10 ülkenin Ankara'daki büyükelçileri, Osman Kavala'ya ilişkin açıklamaları nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Kavala ile ilgili çağrıya tepki yağdı

10 ülkenin büyükelçiliği, Osman Kavala'nın tutukluluk durumuna ilişkin ortak açıklama yayımladı. Yayımlanan açıklama sonrası ABD, Almanya ve Fransa dahil 10 ülkenin Ankara'daki büyükelçileri, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. 10 büyükelçinin çağrısına Türkiye'den peş peşe tepkiler geldi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda'nın Ankara büyükelçileri sosyal medya hesaplarından, Osman Kavala hakkında devam eden davanın, Türkiye'de demokrasi ve hukukun üstünlüğüne gölge düşürdüğünü ileri sürerek, Kavala'nın serbest bırakılması çağrısında bulundu. 

Büyükelçilerin, sabah Bakanlıkta olmaları bekleniyor.

TEPKİ YAĞDI

Bazı büyükelçilerin Osman Kavala'nın yargılandığı davayla ilgili açıklama yapmasına bakanlar ve siyasilerden de tepki geldi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bazı büyükelçiliklerin, Osman Kavala'nın yargılandığı davayla ilgili açıklamasına tepki gösterdi. Şentop, Twitter hesabından yaptığı paylaşımında, şunları kaydetti: "Türkiye'de devam eden dava hakkında, TBMM'de soru sormak ve görüşme yapmak bile Anayasa tarafından yasaklanmışken, mahkemenin nasıl karar vereceğini söylemek başka ülkelerin büyükelçilerinin hakkı değildir, büyük bir haddini bilmezliktir. İşinize bakın."

"KABUL EDİLEMEZ"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, büyükelçilerin, yürüyen bir davada yargıya tavsiye ve telkinde bulunmasının kabul edilemeyeceğini belirterek, "Tavsiye ve telkininiz, hukuk ve demokrasi anlayışınıza gölge düşürmektedir." ifadesini kullandı. Soylu, bazı büyükelçilerin, Osman Kavala'nın yargılandığı davayla ilgili açıklamasına, sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinin sosyal medya paylaşımını alıntılayan Soylu, Türkiye Cumhuriyeti'nin, demokratik bir hukuk devleti olduğunu vurguladı.

Bakan Soylu, "Büyükelçilerin, yürüyen bir davada yargıya tavsiye ve telkinde bulunması kabul edilemez. Tavsiye ve telkininiz, hukuk ve demokrasi anlayışınıza gölge düşürmektedir." görüşünü paylaştı.

"BU HAD VE HUDUT BİLMEZLİKTİR"

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye'deki mahkemelere tavsiye ve telkinde bulunmanın hiçbir büyükelçinin haddi olmadığını belirtti. Bakan Gül, bazı büyükelçiliklerin, Osman Kavala'nın yargılandığı davayla ilgili açıklamasına, sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

Diplomatların, kabul edildikleri devletin hukukuna saygıyla mükellef olduğunu vurgulayan Gül, "Anayasamıza göre mahkemelerimize tavsiye ve telkinde bulunmak hiçbir büyükelçinin haddi değildir. Hukukun üstünlüğüne gölge düşüren şey de bu had ve hudut bilmezliktir." ifadesini kullandı.

"DİPLOMASİYLE BAĞDAŞMAYAN BİR SORUMSUZLUKTUR"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Türkiye'de görev yapan diplomatların, Türk yargısını etkilemeye yönelik beyanatlarının, kabul edilemez olduğunu belirtti. Çelik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, bazı büyükelçiliklerin, Osman Kavala'nın yargılandığı davayla ilgili açıklamasına tepki gösterdi. "Ülkemizde görev yapan diplomatların, Türk yargısını etkilemeye yönelik beyanatları kabul edilemez" ifadesini kullanan Çelik, Türkiye Cumhuriyeti'nin egemen bir hukuk devleti ve Türk yargısının bağımsız olduğunu vurguladı.

Türkiye'de görev yapan diplomatların kendi ülkeleri ile Türkiye arasındaki ilişkilere katkı yapmalarından memnuniyet duyduklarını dile getiren Çelik, şunları kaydetti: "Buna karşın ülkemizin egemenliği konusundaki yanlış beyanatlarını en güçlü şekilde reddediyoruz. Tüm diplomatik makamların ülkemizin egemenliğine, Türk yargısının bağımsızlığına saygı duymaları ve içişlerimize müdahaleden kaçınmaları zorunludur. Aksi bir tutum, diplomasiyle bağdaşmayan bir sorumsuzluktur."

"ANAYASAL BİR SUÇTUR"

AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Görülmekte olan bir dava ile ilgili tavsiye ve telkinde bulunan diplomatlar, bilmeliler ki yaptıkları anayasal bir suçtur." değerlendirmesinde bulundu.

Şahin, "Türkiye Cumhuriyeti; anayasal düzenini, mahkemelerinin bağımsızlığını hiçe sayabilecekleri bir devlet değildir. Haddini, hududunu bilmek herkesin vazifesidir." ifadesini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mezarci 19 Ekim 2021 15:56

    TC dusmanlarinin icerdeki/disaridaki  tum dusmanlarina/borazancilarina bir parmak gres yagi ,hepinizin cani cehenneme. 

  • Nurullah19 Ekim 2021 13:55

    Ben bilmisim sen bilmisin.. ne cikar ahmakca suursuzca...aptalca..salakca oy kullananlar bilsin.kim bunlar ne istiyorlar..kimi kutarmaya ugrasiyorlar..bilsinler.icerdeki dostlarini bilsinler.KAVALA kimdir kim icin calisir.ne yapar..ne eder onu arastirsinlar..icerdeki dostlari CHP.IYI.HDP buna ozgurluk icin yirtinip duruyor..bunu ogrensinler..velhasil Dostunu dusmanini bilsinler..yoksa istedigin kadar haca git istedigin kadar..kuran oku..ne yaparsan..yap...dusunup..tarafini secemiyorsan..sen bir hicsin..

  • IDAM 19 Ekim 2021 12:19

    ALLAH,IN GAZABI,MUSLUMAN/TURK DUSMANLARININ UZERINE OLSUN.AMIIN.

  • mezarci 19 Ekim 2021 12:16

    IDAM.ASIN BU VE BUNUN GIBI PISLIKLERI,ULKE PISLIKTEN TEMIZLENSIN

  • VayVay19 Ekim 2021 10:32

    Mallarına nasılda sahip çıkıyorlar. Gariban Mehmet Amcanın miras davasına ilişkin gecikme ve hak ihlalinide söyleyinsene? Geç gelen adaletin sıkıntısı sadece Kavala ve gilleri mağdur ediyor sanki?

  • ıtri19 Ekim 2021 11:03

    gerçekten 5 yılda yargılamayı bitiremeyen mallara sahip çıkıyorlar bir de. abi kabiliyetin yoksa bırak hakimliği, yerine liyakatli kadrolar gelsin. dünya alem gülüyor sonra

  • Bir bilen19 Ekim 2021 08:26

    Sen adil ve hızlı bir yargılama yapmazsan kusura bakma yabancısının da yerlisinin de bu eleştirileri yapma hakkı doğar.. Anayasa yasaklıyor diye kurtulamazsın öyle.. Kavala özelinde değil her hangi biri de olsa içeride 5 yıl yattıktan sonra suçsuzluğu ortaya çıkarsa içeride geçen yılların hesabını PARDON diyerek mi vereceksiniz..    

  • Veli19 Ekim 2021 13:29

    Zubuk daha nasil yargilansin.zimdi de yargi hizli calismiyor diyemi..agliyorsunuz..adami iyi arastir..tabi seninde dostum olursa..baska ne diyelim.

  • Bir yorum19 Ekim 2021 11:11

    Bi ..k biliyormuş gibi sallama!  Delil karartılmış olması bağlantılarını gizlemiş olması suçsuz demek  değil Eninde sonunda  çorum zurnası gibi ötecek.   

  • Ahmet Özbir19 Ekim 2021 07:44

    Mahkeme 5 yılda yargılamayı bitiremiyor. Kabiliyetsizler

  • yatırımcı19 Ekim 2021 08:37

    bizim miras davası 11. yılına girdi. bizim dava buna göre daha zor bunun süresini görünce rahatladım. bizim dava da 10 sene sonra en kötü biter diyorum.

  • Nedim19 Ekim 2021 06:20

    Zaten bunların başını Kripto Kemal çekmiyor mu? Malum S.  demirtaş Osman kavala niye hapiste idyen bu zerzevat olduğuna göre hepsi  aynı ekip.  Bu malum ekipte kimler yok ki malum papazoğlu, çantacı faik, Malum bu Kripto artık iyice  açığa çıktı!  

  • Nedim19 Ekim 2021 11:00

    Zübük Nedim o hakimin derdi  ne onu bilemem ama  tıpkı kripto  gibi bir halt karıştırıyor olabilir.  Suçu sabit olan bir hödüğün derdine  düşmüş  bu  kırık zbk.

  • Zübük Nedim19 Ekim 2021 09:18

    bizim trol Nedim yine çıkmış piyasaya. ulan mahkemedeki hakimlere karar verme diyen de mi Kemal? dosyasına delil koymayın diyen de mi Kemal? kabiliyetsiz hakim, savcı alırsan işe, darbeyi kimin yaptığını böyle 5 yılda bulamazsın. tüm dünyanın ağzına sakız olursun

  • Nedim19 Ekim 2021 08:55

    Zoruna mı gitti zbk vatandaş?  bu projee tipler açıkça bu ülkeyi zaptı rapt altına almak istiyor!  Pkk fto dönmesi  soytarılar da fena halde alınıyor.  Dış mihrak sözünü alay istihza konusu yapmak ya alçaklık ya ahmaklıktır. Fırsatını bulsalar Suriye de yaptıkları gibi Sırp, pkk Dünya nın her yerinden toplama sapıklar zavallı masum insanları nasıl katlettiler gördük.  Bunun katmerlisini Türk milletine yapmak isteyen alçaklara  katalizör olan soytarıları ifşa etmekten daha doğal bir şey yoktur.  Bunu kafanıza sokun!  Ya da biz çakalım da iyi anlayın!

  • vatandaş19 Ekim 2021 08:35

    haklısınız kuraklıktan da kripto kemal sorumlu. bozuk plak gibi aynı cümleleri tekrar etmeyin.

  • Pala19 Ekim 2021 07:45

    Dış minnak diyon yani

  • ABD Halkbank davası 19 Ekim 2021 03:45

    şu hadsiz büyükelçiler Halkbankasının aylardır açıklanmayan kararı olduğunu bilir kılı kıpırdamaz ama klavye delikanlılığını bize gösteriyor .hepsini sınır dışı edelim kendi iç siyasetleri hakkında konuşabilecekler mi görelim

  • İtri19 Ekim 2021 07:46

    Aihm tahliye et diyor Kavalalı. Türkiye anayasasina göre Aihm kararları türk mahkeme kararlarının üstünde.

  • Haddini Bil19 Ekim 2021 03:25

    Haddine mi düşmüş pzvnklerin. İslerine baksınlar