Ana SayfaPiyasaYeni haftanın kritik piyasa beklentileri---

Yeni haftanın kritik piyasa beklentileri

4 / 4
Yeni haftanın kritik piyasa beklentileri
07 Mayıs 2017 - 11:34 www.borsagundem.com

ENDEKSTE BİR DÜZELTME YAŞANMA OLASILIĞI ARTTI

ONURCAN BAL – GEDİK YATIRIM ARAŞTIRMA UZM. YRD. 

BIST 100’de aykırılıklar dikkat çekiyor 

  Teknik göstergelerin bir süredir negatif aykırılıklar oluşturduğu endekste kar realizasyonuna bağlı bir düzeltme yaşanma olasılığı arttı. Daha önce 91.500 civarında oluşan güçlü direncin bu süreçte yeni güçlü destek olarak izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. 91.500 ile birlikte 22 günlük üssel hareketli ortalama, yılbaşında başlayan yükseliş trendi ve nisan ayında başlayan son yükseliş dalgasının düzeltmesindeki %38,2 seviyesi de 82.500 civarında bulunuyor. Bu nedenle 81.500-82.500 aralığını bu düzeltmede ilk desteğin oluşturulmaya çalışacağı bölge olarak görüyoruz. 

  Dolar/TL’de dip seviyeler görüldü mü? 

  Kısa vadede önemli destek noktalarına gelen TL’nin ve önemli getirilerek sağlayarak güçlü dirençler oluşturan BIST’in, kar realizasyonlarına bağlı düzeltmeler yapabileceği göz önünde bulundurulmalı. 3,55 ve altında 3,48’de güçlü destekleri bulunan Dolar/TL’de 3,61-3,62 aralığı ilk güçlü direnç bölgesi. Aşağıda güçlü destek bölgesini test eden kurun 3,61-3,62 aralığındaki güçlü direnç bölgesini aşması durumunda orta vadedeki en güçlü direncin oluşmasını beklediğimiz 3,68’e kadar hızlı bir hareket gerçekleştirebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. 

  Tahvil 

  Geçen haftaya %11,39 seviyesinden başlayan 2 yıl vadeli gösterge faiz hafta içinde en yüksek %11,46; en düşük %11,27 seviyelerini görerek haftayı %11,28 seviyesinden tamamladı. Son birkaç haftadır düşüş trendinde olan 10 yıllık tahvil faizi ise haftaya %10,36 seviyesinden başlayarak hafta içinde en yüksek %10,53; en düşük %10,23 seviyelerini görerek haftanın kapanışını %10,42 seviyesinden yaptı. Özetle, hafta boyunca 2 yıl vadeli gösterge faiz düşüş, 10 yıllık tahvil faizinin ise yükseliş eğiliminde olduğunu gördük. Yurtiçi piyasalarda geçen hafta çarşamba günü nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamları açıklandı. TÜFE aylık bazda %1,31 artış göstererek yıllık bazda %11,87 seviyesine ulaştı. Piyasa tarafından aylık bazda %1,30 artış göstermesi beklenen enflasyon verisi sonrasında, tahvil faizlerinde düşüş görüldü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 12 Ocak’tan bu yana düzenlenmeyen repo ihalesi geçen hafta boyunca da açılmadı. Önceki haftanın son gününde %11,80 seviyesinde olan ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, geçen hafta boyunca %11,70-11,96 aralığında seyretti. Hazine tarafından ise dış finansman programı çerçevesinde, dolar cinsinden Mayıs 2047 vadeli tahvil ihracı düzenlendi. İhalede ihraç miktarı 1,75 milyar dolar olurken, kupon oranı %5,75, yatırımcıya getirisi %5,875 olarak gerçekleşmiştir. Bu hafta yurtiçi piyasalarda gözler salı günü açıklanacak sanayi üretimi ve perşembe günü açıklanacak cari açık rakamlarında olacak. Açıklanacak verilerin tahvil faizleri üzerinde önemli bir etki bırakmasını beklemiyoruz. 

  Petrol fiyatlarındaki sert düşüş 

  ABD tarafında aktif petrol kuyusunun artış göstermeye devam etmesi, uzun bir süredir yükseliş gösteren petrol stokları ile ABD tarafındaki artan üretimin OPEC’in arz kısıntısı miktarını karşılaması petrol fiyatlarını baskılayan gelişmelerin başında yer almaktadır. 25 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan OPEC toplantısında, 2016 Kasım’da alınan arz kısıntısı kararının uzatılıp uzatılmayacağı görüşülecek. Bu konuda OPEC ülkelerinden gelen mesajlar petrol fiyatları üzerinde dalgalanmalara neden olurken, ABD tarafında artan üretim göz önüne alındığında arz kısıntısı kararının 2017 yılının ikinci yarısı kapsayacak şekilde uzatılması piyasa tarafınca yeterli görülemeyebilir. Karar sonrası kısa vadede petrol fiyatlarında yukarı yönlü bir hareket yaşanma ihtimali bulunsa da, ABD tarafındaki haber akışları petrol fiyatları üzerinde belirleyici olacaktır. Arz kısıntısının uzatılmasının yanında 25 Mayıs’ta gerçekleştirilecek OPEC toplantısında arz kısıntısının miktarının da artırılması petrol fiyatlarını destekleme konusunda daha etkili bir adım olabilecektir. Haftaya 51,87 dolardan başlayan brent petrol fiyatları hafta boyunca en yüksek 52,13 ile en düşük 46,63 dolar seviyeleri arasında aşağı yönlü bir seyir izleyerek haftanın son işlem gününde endeks kapanışına doğru 49,50 dolar seviyelerinden işlem gördü. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)