Ana SayfaPiyasaYeni haftanın kritik piyasa beklentileri---

Yeni haftanın kritik piyasa beklentileri

3 / 4
Yeni haftanın kritik piyasa beklentileri
07 Mayıs 2017 - 11:34 www.borsagundem.com

DOLARIN SEYRİ İÇİN ÖNEMLİ VERİLER…

EDA ÖNDER ÖZTÜRK – ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST 

Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu sonrasında küresel piyasalarda Avrupa tarafında riskli varlıklara yönelik artan risk iştahı geçtiğimiz hafta da etkili olmaya devam etti. Ancak Fed’in Mayıs toplantısında yayınlanan metinde piyasa beklentilerinin aksine daha şahin bir tutum sergilemesi ve Haziran ayında gerçekleşebilecek bir faiz artırımını masada bırakmasının ardından ABD Doları dünya genelinde geçtiğimiz haftalardaki değer kayıplarını telafi etme çabasına girdi. Bununla birlikte ABD Temsilciler Meclisi’nde Trump’ın sağlık yasasının yeterli desteğe ulaşmış olması da doların dünya genelinde değer kazanmasında etkili oldu. Ancak geçtiğimiz Cuma günü de gördüğümüz üzere ABD tarafında Nisan ayına ilişkin istihdam verileri sonrası küresel piyasalarda algı oldukça oynak.  

Her ne kadar Nisan ayı istihdam verileri sonrası küresel piyasalarda ABD Doları’nın gücü kısmen zayıflamış olsa da, bizleri bekleyen haftada birçok Fed üyesinin gerçekleştireceği konuşmalar ve ABD’de Nisan ayına ilişkin izlenilecek olan enflasyon verileri ABD Doları’nın seyri için önem arz etmekte. 2017 yılının başlarında da hatırlanacağı üzere ABD tarafında zayıf gelen makro göstergeler sonrası Fed üyelerinin söylemlerinde 2017 yılının geri kalanına ilişkin 2 adet faiz artırım beklentilerini korumaları ve bilanço küçültme konusunu gündeme getirmeleri ABD Doları’nın değer kazanmasında etkili olmuştu. Bu sebeple tarihin tekerrür etmesi olasılığı da doların değer kayıplarını telafi etme konusunda yardımcı olabilir.  

Ancak bilanço küçültülmesine ilişkin göz önünde bulundurulması gereken bir diğer unsur ise, 2016 yılı son çeyrekten bu yana Fed’in faiz artırım beklentileri kaynaklı ABD Doları’nın dünya genelinde değer kazanmasının yanı sıra, Fed'in 4,5 trilyon dolar büyüklüğe ulaşan bilançosunu bu yıl içinde küçültmeye başlama planlarının gündeme gelmesi olmuştu. Ancak Avrupa Merkez Bankası içinde tahvil alım programının kademeli azaltılacağı şeklinde beklentilerin oluştuğunu ve teknik olarak bakıldığında bunun mümkün ve yerinde bir karar olarak nitelendirilebileceğini söylemekte fayda var.  

Hali hazırda Avrupa Merkez Bankası’nın bilanço büyüklüğü Fed’in bilanço büyüklüğüne yaklaşmış durumdadır. Fed’in bilançosunu küçültmeyi plandığı süre zarfında Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemeyi sürdürmesi bankayı zor durumda bırakacak gibi görünmektedir. Özetle, Fed’in bilançosunu küçülteceği beklentileri ile değer kazanan ABD Doları Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alım programını azaltması durumunda beklentilerinin boşa çıkabileceği de unutulmamalı. 

Söz konusu gündemin yanı sıra bugün gözler Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna çevrilecek. Son anketlere göre, AB/Euro lehdarı Macron’un %60-65, AB karşıtı Le Pen’in ise %35-40 oy alması tahmin edilmekte olup, Macro’un galibiyet ihtimali Euro cinsinden varlıklarda fiyatların içerisine yerleşmiş durumda. Bu sebeple görülebilecek kar satışları için de hazırlıklı olmakta fayda var diye düşünmekteyiz. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)