Ana SayfaPiyasaYeni haftanın kritik piyasa beklentileri---

Yeni haftanın kritik piyasa beklentileri

2 / 4
Yeni haftanın kritik piyasa beklentileri
07 Mayıs 2017 - 11:34 www.borsagundem.com

EURONUN YAŞADIĞI DEĞER KAYBI DEVAM EDEBİLİR

BELGİN MAVİŞ – A1 CAPITAL DİREKTÖR 

Geçtiğimiz haftada yurt içinde S&P Türkiye değerlendirmesi ve enflasyon rakamları öne çıkarken, yurt dışında Fed faiz kararı ve istihdam verileri piyasalar tarafından takip edildi. Bununla beraber siyasi cephede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partili cumhurbaşkanlığı dönemini resmen başlatan AK Parti’ye üyeliği gerçekleşti.

Yurt içinde enflasyon çift haneli rakamlardaki seyrini sürdürmeye devam ederken, TÜFE rakamı %11.87 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Alt kalemlerde gıda fiyatlarının yükseliş seyrine devam etmesi yine ana etkilerden biriydi. IMF’nın Türkiye için yıl sonu enflasyon tahmininin %10,1 olması ve TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahminini %8’den %8,5’e yükseltmesi bu seyrin en azından Haziran ayına kadar sürebileceğine işaret etti.

Diğer yandan Fed’in faiz kararı piyasaların beklentileri dahilinde sabit kaldı. Haziran ayı faiz artırım ihtimali %90’ların üzerinde fiyatlanmaya başlamışken, gözler bilanço küçültmesine dair gelecek mesajlardaydı. Toplantı metninde bilançoya dair ayrıntı verilmezken, toplantıyı izleyen günlerde dolar Haziran ayı beklentileriyle yükseldi.

Dolar/TL haftaya 3,55 seviyesinden başlasa da, ilk işlem günü olan 2 Mayıs’ta 3,52 seviyesinden kapandı ve bu hafta 3,51’li seviyeleri test etmesine rağmen haftanın son işlem gününü 3,5787 seviyesinden geri gelerek 3,55’li seviyelerde kapattı.

Kuşkusuz gelecek haftaya Fransa seçimlerinin yankıları damga vuracak. Anketlerde Macron’un, Le Pen’in önünde %62’ye %38 önde görülmesi piyasaların beklentileriyle paralel. Ancak bu akşam yaşanabilecek bir sürprizin etkileri büyük olacaktır.

Bu noktada, cumhurbaşkanlığı seçimi ilk tur sonuçları sonrası euronun tüm para birimleri karşısında yaşadığı değer kaybının, söz konusu anket sonuçlarına paralel gelmesiyle devam edebilir. Haftanın son işlem gününde 1,0991 seviyesine kadar yükselen Euro/dolar paritesinde, Macron’un yarışı önde bitirmesi sonrasında 1,10’lu seviyeleri konuşmaya başlayabiliriz.

Gelecek haftada, Fransa seçimleri sonrasında, piyasaları etkileyebilecek diğer veri akışına baktığımızda;

• Yurt içinde perşembe günü mart ayı cari açık verisini karşılayacağız. TCMB PPK özetinde ihracattaki artış ile cari açıkta iyileşme beklendiği vurgusu yapıldığını hatırlatalım.

Yurt dışında ise,

• Pazartesi günü Çin ticaret dengesiyle başladığımız haftada,

• Salı günü Almanya ticaret dengesi,

• Çarşamba günü Çin enflasyon ve ABD ham petrol stokları,

• Perşembe günü AMB aylık raporu, İngiltere Merkez Bankası faiz kararı ve ABD nisan ayı ÜFE,

• Son olarak cuma günü Almanya 1. çeyrek büyüme, Avrupa sanayi üretimi ve ABD perakende satışlar verilerini takip edeceğiz.

2 Mayıs günü tarihi rekorunu kırarak 95.358 puan seviyesini gören BIST100 ise, çarşamba ve perşembe günleri gelen satıcılı seyrin ardından haftanın son işlem gününü 94.000’in hemen altında kapattı. Bilanço dönemi dolayısıyla hisse bazlı hareketlerin de yaşandığı Borsa İstanbul’da 93.000 seviyesinin altına inilmesi durumunda 92.500 ve 92.000 seviyelerini önemsiyoruz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)