Ana SayfaPiyasaYeni haftada 2 kritik toplantı, tarihi zirve, kurda şok beklenti, borsa için öneri---

Yeni haftada 2 kritik toplantı, tarihi zirve, kurda şok beklenti, borsa için öneri

4 / 4
Yeni haftada 2 kritik toplantı, tarihi zirve, kurda şok beklenti, borsa için öneri
10 Haziran 2018 - 09:23 www.borsagundem.com

KURDA 4,7085 SEVİYELERİNE DOĞRU ÇIKIŞ OLABİLİR

ENVER ERKAN – GCM / ARAŞTIRMA UZMANI

USDTRY

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 25 Nisan tarihinden itibaren gerçekleştirdiği müdahalelerle dikkatleri üzerine çekmektedir. Geç Likidite Penceresinde 75 baz puanlık artış ile başlattığı müdahaleler içerisinde 28 Mayıs tarihindeki sadeleşme süreci ve 7 Haziran tarihinde 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını %16,50’den %17,75’e yükseltmesi, mevcut müdahaleler içerisinde en dikkat çekenler olarak izah edilebilir. 

  Türkiye’nin gündeminde makro-ekonomik anlamda 7 Haziran TCMB toplantısı tamamlanması ardından her ne kadar 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimi yer alsa da Haziran ayının geneli için oldukça yoğun bir takvimin bizi beklediği unutulmamalıdır. 

  Yurtiçi gelişmelerine ek olarak 13 Haziran Çarşamba günü ABD Merkez Bankası (Fed), 14 Haziran Perşembe günü ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı gerçekleşecektir. İki toplantının da gündem maddeleri ve Başkan Powell ve Draghi’nin piyasaya vereceği mesajlar önem arz ettiği için özellikle Fed ile birlikte USDTRY fiyatı önemli bir reaksiyon verebilir. Fed’in yılı 3 mü yoksa 4 faiz artışı ile mi tamamlayacak sorusuna vereceği cevap ile ECB’nin aylık 30 milyar EUR’luk varlık alım programını 2018 - Eylül itibariyle sonlandırıp sonlandırmayacağına yönelik paylaşacağı mesajlar, bu aşamada yakinen takip edilmelidir. 

  USDTRY kuru önce 4,9253 daha sonra da 4,6778 seviyesinden başlattığı negatif fiyatlama davranışını 4,45 seviyesi ile sınırlandırarak bu bölgenin önemli bir dip nokta olduğunu görmemize katkı sağladı. USDTRY 4,4550 üzerinde kalmayı sürdürürse, son düşüşlere rağmen pozitif trend görünümü kaldığı yerden devam etmek isteyebilir. Bu düşünce ile birlikte 4,5745 başta olmak üzere 4,63 – 4,66 bölgesi ve 4,7085 seviyelerine doğru trend yönlü fiyatlama davranışı oluşturmak isteyebilir. 

  Alternatif olarak USDTRY kuruna yönelik inatlaşmanın sona ermesi ve kurun 4,4550 altında kalıcı hareket (tercihen günlük kapanış) oluşturması durumunda ise, 4,9253 seviyesinden başlayan tepkilerin devam edebileceğine yönelik yeni bir teyit almış olabilir. Bu düşünce ile teorik olarak 4,40 bandı altına doğru 4,3580 seviyesi referans alınabilir. 

  FAİZ VE BORSA 

Türk varlıklarında Merkez Bankası’nın piyasanın önüne geçen 125 baz puanlık faiz artırımının pozitif etkileri devam etmektedir. Toplamda 500 baz puanlık faiz artırımı adımı atılmıştır. Kur üzerinde pozitif etkileri olurken, orta-uzun dönemde büyüme/istihdam dinamiklerine olumsuz katkısı olacağı unutulmamalıdır. Bu noktadan sonra fiyatlama dinamiklerinin yurt dışı kaynaklı olması beklenebilir. 

  Önümüzdeki hafta merkez bankaları açısından yoğun bir takvime sahiptir. Hafta ortasında Fed para politikası beyanatı takip edilecek. Faiz artırım beklentilerinin yoğunluk kazandığı sürecin daha sağlıklı takibi için beklentinin ötesinde, yılın kalanında ne olabileceğine yönelik ipuçlarını toplamakta fayda var. Perşembe günü ise Avrupa Merkez Bankası para politikası beyanatı ve Başkan Draghi’nin konuşması takip edilecek. Türkiye’de is kısa dönemde ekonomiye yönelik algıyı şekillendirecek 1ÇGSYH, cari açık, sanayi üretimi gibi nemli veriler açıklanacaktır. Tahvil faizlerimiz yeniden rekor kırıyor ve ABD’de reel faizler yeniden ekonomi bazlı olarak yükseliyor. Gelişen ülkelerdeki dalga boyutu Fed’in faizleri artırdığı toplantıdan sonra artabilir. Göstergede %19 üzeri, 10 yıllıkta %15 üzeri risk teşkil etmektedir. Borsa İstanbul 100 endeksinde yukarı yönde 100 bin majör direnç önemli olurken algı ve fiyat değişimi için ilgili seviye üzerinde fiyatlama gerekmektedir. Aşağı yönde ise 95bin majör desteği devreye girebilir. 

  EURUSD 

Haziran ayına damgasını vuracak Merkez Bankaları toplantıları başlarken, Fed’in para politikasında şahin olup olmayacağı belirleyici olacaktır. 25 baz puanlık faiz artırımı beklentimiz devam ederken, Başkan Powell’in yapacağı konuşma kademeli/temkinli/veri odaklı para politikası yol haritası için önemli olacaktır. ABD ekonomisinden Trump döneminde istihdam dinamiklerinden devam eden güçlü toparlanma büyümeyi pozitif desteklemektedir. Ekonomi dinamiklerinde toparlanma devam ettiği sürece ABD 10 yıllık tahvil faizinden aşağı yönlü momentum sınırlı kalacağı unutulmamalıdır. 10 yıllık tahvil faizinden yükseliş ve Fed haftası olacağından gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde Dolar’a karşı değer kayıpları görülebilir. 

  Fed toplantısı daha öngörülebilir olurken, Avrupa Merkez Bankası faiz kararı sonrasında Başkan Draghi’nin yapacağı basın toplantısında varlık alım programının sonlanmasına ilişkin sözlü yönlendirme gelebilir. Piyasa katılımcıları ECB’nin 2018 yılında faiz artırım adımı atmasını beklemezken, 2019 yılı Mart toplantısında güçlü bir adım beklemektedir. 2019 yılına kadar yol haritasında varlık alım programının sonlandırılması ve negatif mevduat faizinde (-%0,40) sıfıra yakınsayacak aksiyon alınabilir. 

  Fed ve ECB öncesinde EURUSD paritesi 1,1509 seviyesinden başlattığı dönüş ile tepki alımı düşüncesini gündeme taşımış ve 1,1745 üzerine çıkarak da mevcut tepkilerin devam edeceğine yönelik beklentiyi güçlendirmiştir. Burada kısa vadeli dikkat edilmesi gerekilen en önemli husus, 1,1745 üzerinde tepkilerin devam edip etmemesi hususudur. 1,1745 üzerindeki seyrin devam etmesi, ilgili tepki düşüncesinin ana trendi destekleyen 1,2015 seviyesine yaklaşmasına / ulaşmasına imkan tanıyabilir. 1,2015 öncesindeki olası tepki seviyeleri ise 1,1850 ve 1,1960 olarak kaydedilmiştir. Fed ve ECB ile birlikte parite pozitif bir tepki mi verecek yoksa negatif trend yönlü fiyatlama davranışına devam mı edecek sorusunun cevabı önemlidir. 

  ALTIN 

Haziran ayının en önemli gündem maddelerinden birisi olarak bildiğimiz ABD istihdam verileri sonrasında gözler yeni haftada art arda gerçekleştirilecek toplantılara çevrilmiştir. 13 Haziran Çarşamba günü ABD Merkez Bankası (Fed), 14 Haziran Perşembe günü ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı gerçekleşecektir. İki toplantının da gündem maddeleri ve Başkan Powell ve Draghi’nin piyasaya vereceği mesajlar önem arz ettiği için özellikle Fed ile birlikte Ons Altın önemli bir reaksiyon verebilir. 

  Fed ve ECB öncesinde Ons Altın kısa vadeli görünümde 1288 – 1307 arasında sıkışma eğiliminde olmakla birlikte özellikle de yükselen üçgen formasyonu görünümünde formasyon gereği yukarı yönlü fiyatlama davranışı beklentisinin bir adım önde yer aldığını görmekteyiz. Ancak tek başına bu düşünce yeterli olmamakla birlikte özellikle Fed’in bu noktada Ons Altın üzerinde etkin bir seyir oluşturabileceği hususu göz ardı edilmemelidir. Ons Altın’a yönelik pozitif beklentinin kısa vadeli olarak etkisini sürdürebilmesi için 1288 – 1307 bandının üst noktası üzerindeki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. 1351 – 1366 öncesindeki kısa vadeli olası trend seviyeleri ise 1322 ve 1336 olarak kaydedilmiştir. 

  Aksi takdirde yani kıymetli madenin 1307 seviyesinde tekrar baskı görmesi durumunda ana pozitif trend içerisinde tepki satışı düşüncesi bir müddet daha gündemi meşgul edebilir ve 1288 – 1307 bandı bu aşamada dikkat çekebilir. Kıymetli maden ancak 1288 seviyesi altında kalıcı hareket oluşturabilirse kritik 1264 desteğine doğru tepki düşüncesini sürdürmek isteyebilir. Ancak bu tür bir geri çekilme oluşsa dahi ana görünümün 1264 üzerinde pozitif olduğu unutulmamalıdır. 1264 öncesindeki olası tepki seviyesi ise 1276 olarak kaydedilmiştir. 

  PETROL 

Petrol fiyatları bu ay gerçekleşecek OPEC toplantısı öncesi örgüt ve örgüt dışından yapılan açıklamalarla karışık bir seyir izliyor. ABD petrolü ile Brent petrol arasındaki makasın açıldığı süreçte, OPEC toplantısına ilişkin beklentileri ve ABD stok rakamlarını izlemeyi sürdüreceğiz. 

  Teknik olarak incelediğimizde ham petrol fiyatı düşüş beklentisiyle birlikte 65,50 altına inse de, haftanın ikinci yarısında jeopolitik gelişmeler ve OPEC toplantısına ilişkin spekülasyonlarla birlikte söz konusu seviye üzerine tırmandı. Önümüzdeki süreçte fiyatlamalar 67,20 bölgesi altında kaldığı müddetçe düşüş beklentisi ön planda olabilir. Gerçekleşebilecek düşüşlerde 63,70 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviye sonrasında 61,75 seviyesi gündeme gelebilir. Bu aşamada olası toparlanmalar, fiyat henüz düzeltme alanı içerisinde yer aldığı için doğal karşılanabilir. Fakat 67,20 seviyesiyle sınırlanan yükselişler, fiyatın baskı altında kalmaya devam etmesine yol açabilir. Bu nedenle yükseliş isteğinin devamı için 67,20 üzerindeki seyri ve günlük kapanışları görmek gerekebilir. Bu durumda 69,40 seviyesi gündeme gelebilir. 

  Brent petrolde pozitif ayrışmanın devam ettiğini ve ortalamaların üzerindeki seyrin tekrar karşımıza çıktığını görüyoruz. Önümüzdeki süreçte fiyatlamalar 73,30 – 76 bölgesi ve üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş beklentisi ön planda olabilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 78,50 ve 80,45 seviyeleri hedeflenebilir. Olası düşüşler 73,30 – 76 bölgesi ve üzerinde sınırlandığı müddetçe yeni yükseliş potansiyeli oluşabilir. Dolayısıyla düşüşlerin devamı için 73,30 seviyesi altındaki seyri ve günlük kapanışları görmek gerekebilir. Bu durumda 71,10 ve 68,90 seviyeleri gündemimize gelebilir. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)