Ana SayfaPiyasaYatırımcı kâr eden şirketlere yatırım yapmalı---

Yatırımcı kâr eden şirketlere yatırım yapmalı

3 / 10
Yatırımcı kâr eden şirketlere yatırım yapmalı
04 Kasım 2013 - 11:30 www.borsagundem.com

YATIRIMCI KÂR EDEN ŞİRKETLERE YATIRIM YAPMALI

Üçüncü sırada ise hisse senetleri geliyor. Hisse senetlerinin bu toplamın yüzde 8.25’ini oluşturduğunu görüyoruz. Ardından da diğer kalemlerin geldiğini görüyoruz. Hisse senetleri olarak baktığımızda Türkiye’de borsada işlem gören, halka açık şirketlerin değeri 488 milyar TL halka açıklık oranı ise % 29.5 yani bizim borsamızda 181 milyar TL’lik hisse senedi var. Ama bu oranın içerisinde de 40 milyar TL’lik payın şirket sahiplerinde olduğunu görüyoruz. Peki, bizim halka açık şirketlerimiz karlı mı? Bu kârlılık çok önemli. Bence yatırımcıların birinci derecede kâr eden şirketlere yatırım yapmaları gerekiyor. 2012’de borsamızda bulunan şirketlerden 279 tanesi kâr etmiş. 99 şirket ise zarar etmiş. Yani neredeyse üçte biri kadar borsamızda bulunan şirketler zarar etmiş durumda. Aslında daha fazla kâr eden şirketin borsaya açık olması gerekir. Tamam, dünyada da bu böyledir, kötü şirketlerde halka açık olabilir ama Türkiye’de bu oranın biraz fazla olduğunu düşünüyorum. Fakat Allah’tan zarar eden şirketlerin de zararlarının az olduğunu görüyoruz. Küçük şirketler küçük zararlar etmişler.
Borsada 264 şirketin içerisinde olduğu Ulusal Pazar borsanın kotasyon şartlarını sağlayabilen şirketler. Bu şartları sağlayamayanlar ise İkinci Ulusal Pazar’da yahut Gelişen İşletmeler Piyasası ya da Serbest İşlemler Platformu dediğimiz farklı pazarlarda işlem görüyor. Benim yine birinci derecede tavsiyem Ulusal Pazar’da işlem yapılmasıdır. Tabii her pazarın kendine has risk getiri özellikleri var. Mesela Gelişen İşletmeler Piyasası’nda yüksek risk, belki yüksek getiri var. Bu açıdan baktığımızda yabancı yatırımcıların kesinlikle Ulusal Pazar haricinde işlem gören şirketlere yatırım yapmadıklarını görüyoruz. Yani bu kendi iç tüzüklerinde bile yer alıyor. Ulusal Pazar haricinde işlem gören şirketleri çok riskli buluyorlar. Belki hedge fonlar daha yüksek riskli yatırımlar yapabilir ama genel olarak ulusal pazarda yatırım yapıldığını görüyoruz.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kılıç04 Kasım 2013 18:51

    BORSADA TÜYO OLMAZ OKULU FALANDA BOŞ VURGUNCUYA HİZMET EDEN DÜZENEGE BORSA DENİR

  • TARIK 04 Kasım 2013 15:13

    YIKARDA GRAFİKLE ANLATTIĞINIZ ÇOK BAŞARILI BİR TRADE ÖYKÜSÜNÜ OKUNAKLI OLARAK,YA DA YANINA YAZILARINI YAZARAK TEKRAR BASAR MISINIZ!GERÇEKTEN HEPİMİZİN YAŞADIĞI DURUMLAR ANLATILMIŞ.HEPİNİZE TEŞEKKÜRLER...

  • kyat04 Kasım 2013 14:23

    Ağzınıza sağlık hocam. Programa katılmış kadar olduk. Bunu yayınlayan borsa gündeme de çok teşekkürler..