Ana SayfaPiyasaYatırımcı kâr eden şirketlere yatırım yapmalı---

Yatırımcı kâr eden şirketlere yatırım yapmalı

4 / 10
Yatırımcı kâr eden şirketlere yatırım yapmalı
04 Kasım 2013 - 11:30 www.borsagundem.com

HALKA ARZ OLAN ŞİRKET SAYISI ARTIRILMALI

Bu değerlendirmeler ışığında baktığımızda Türkiye piyasasında şirket sayısının çok yetersiz olduğunu görüyoruz. Örnek vermek gerekirse, İran borsasında bile daha fazla şirket olduğunu görüyoruz. Mutlaka halka arz olan şirket sayımızın daha fazla olması lazım. Bizim borsamızda halka açık şirketlerden bahsederken bu sayıların binlerle ifade ediliyor olması lazım. Bu açıdan da halka arzlar çok önemli ama tabi sağlıklı şirketlerin halka arz edilmesi gerekiyor. Bu konuda 2 yıl önce başlatılan halka arz seferberliği çerçevesinde birçok şirket halka arz edildi. Ancak bu fırsat penceresinden büyük ölçüde fırsatçılar yararlandı. Kötü örnekler arka arkaya görülünce bu fırsat penceresi büyük ölçüde kapandı. Bu halka arz seferberliği sırasında 2011’de 24, 2012’de 25 şirket halka açılmış. 2013 senesinin ilk 8 ayında ise yalnızca 9 şirket halka açıldı. Fakat hasılat çok küçük değil. Bu yıl halka açılan şirketlerden 1 milyar 280 milyon TL gelir elde edilmiş. Tabii burada Pegasus’un halka arz olmasının da büyük payı var. Pegasus tek başına halka arzı 650 milyon TL oldu. Onun dışında da iki GYO firması, Halk GYO ve Panora GYO’nun halka açılması ile bu üç şirketin toplam halka arzı 1 milyar TL civarında oldu.
 

YATIRIMCILAR NADİR BULUNUYOR
Türkiye’de çeşitli finansal enstrümanlara yatırım yapan kişi adetlerine baktığımızda hisse senedi yatırımcı sayısı 1 milyon 92 bin. 76 milyonluk nüfusun yaklaşık 1 milyon 100 bini hisse senedine yatırım yapmış durumda. 2 milyon 623 bin kişinin de yatırım fonu var. 167 bin kişi özel sektör borçlanma araçlarına yatırım yapmış, diğer kalemlerde de çok küçük oranlar bulunuyor. 76 milyonda 1 milyon hisse senedi yatırımcısı olduğunu görmek aslında kulağa fena gelmiyor. Ancak biraz bu rakamı detaylı olarak incelediğimizde asıl kötü manzara ile karşılaşıyoruz. 0 ile 5 bin TL arasında yatırım yapan yatırımcı sayısı bu 1 milyonun 796 binini oluşturuyor. Bunların da çoğu 1-2 TL’lik hesap açan yatırımcılardan oluşuyor. Aslında hesap açılmış ama ciddi bir yatırım yapılmadığı görülüyor. Yani bütün piyasa 300 bin kişiden oluşuyor. 50 bin TL üzerinde yatırım yapan yatırımcılara baktığımızda, 73 bin kişinin olduğunu görüyoruz. 100 aracı kurum 4-5 haftalık dergi 2 tane ana işi borsa anlatmak olan borsa kanalının topu topu 73 bin kişiye servis veren bir piyasadan bahsediyoruz. Bu yüzden yatırımcıların ne kadar nadir olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor. Bu rakamlar bize, kabul edilmese de gerçekte borsada yer alan yatırımcılarımızın küçük yatırımcılar olduğunu gösteriyor. Borsa başkanlarımız küçük yatırımcı sözünü kabul etmese de bizim gerçeğimiz bu.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kılıç04 Kasım 2013 18:51

    BORSADA TÜYO OLMAZ OKULU FALANDA BOŞ VURGUNCUYA HİZMET EDEN DÜZENEGE BORSA DENİR

  • TARIK 04 Kasım 2013 15:13

    YIKARDA GRAFİKLE ANLATTIĞINIZ ÇOK BAŞARILI BİR TRADE ÖYKÜSÜNÜ OKUNAKLI OLARAK,YA DA YANINA YAZILARINI YAZARAK TEKRAR BASAR MISINIZ!GERÇEKTEN HEPİMİZİN YAŞADIĞI DURUMLAR ANLATILMIŞ.HEPİNİZE TEŞEKKÜRLER...

  • kyat04 Kasım 2013 14:23

    Ağzınıza sağlık hocam. Programa katılmış kadar olduk. Bunu yayınlayan borsa gündeme de çok teşekkürler..