Ana SayfaPiyasaYatırımcı kâr eden şirketlere yatırım yapmalı---

Yatırımcı kâr eden şirketlere yatırım yapmalı

8 / 10
Yatırımcı kâr eden şirketlere yatırım yapmalı
04 Kasım 2013 - 11:30 www.borsagundem.com

“BIYIKLI YABANCILAR”

Eskiden benim içeriden de bildiğim kadarıyla çok daha fazla bıyıklı yabancı vardı borsada. Şimdi buna olan ihtiyaç azaldı. Bu yüzden eskiye göre daha az ‘bıyıklı yabancı’ daha fazla gerçek yabancı yatırımcı var. Çünkü 4-5 sene öncesinde yabancı yatırımcı borsada vergiden muaftı. Türk yatırımcıdan ise öncelikle kendisinin beyanname ile beyan etmesini isteyip ardından hisse senetleri işlemlerine stopaj getirdiler. Alım satımlarda elde edilen kazançtan % 10 stope edilip vergi olarak devlete gidiyordu. Bunu ödemek istemeyenlerde yabancılar gibi yurt dışına çıkarttılar paralarını. O yüzden o dönem ‘bıyıklı yabancılar’ çok artmıştı. Ancak şu an yerli yatırımcıya da vergi kalktı. Dolayısıyla yabancı yatırımcı olmanın da bir esprisi kalmadı. Tabii şu an da yine bu şekilde yatırım yapanlar olabilir. Bunlar da bir şekilde isminin ortaya çıkmasını istemeyen yatırımcılar olabilir. Bir de bunda Türkiye’nin daha önce varlık vergisi gibi ödediği vergilerin de etkisi olabilir.
Yatırımcılara ellerindeki parayı nasıl değerlendirmeleri konusuna gelince; burada en önemli soru hisseye ne kadar para yatırmalı. Bunun da genel geçer bir cevabı yok. Bu tamamen risk iştahıyla ilgili bir şey. Kişinin kendisiyle ilgili, tamamen kişiye özel bir durumdur. Ne kadar vadeyle yatırım yapacağınız da burada önemli bir nokta. Eğer uzun vadeli bir yatırım yapacaksanız paranızın % 30-35’ini hisse senedine yatırabilirsiniz. Ama benden daha fazla riski seven biri size % 50’sini hisse senedine yatırmanızı tavsiye edebilirdi. Ne kadar riski sevdiğinize bağlı olan bir şey. Netice de bu sabit getirili bir enstrüman değil. Yıl sonunda enflasyonu yenip yenemeyeceğinizi bilemediğiniz için bir risk alıyorsunuz. Onun için de çok kişisel bir durum. Ben % 30 civarında hisse senedi yatırımı tavsiye ederim. Bunun dışında % 20 civarında döviz yatırımı yapmanızı öneririm. Çünkü dolar ve euroda önemli bir tansiyon var şu anda. Bu FED’in yeni politikaları nedeniyle kurda bir yükseliş ihtimali yüksek görünüyor. Bunu çok uzun zamandır tavsiye etmiyordum çünkü kur belli bir istikrarda ilerliyordu ancak şu an böyle hissetmiyorum. Yatırımınızın geri kalan kısmı da sabit getirili menkul kıymetlerde olacak. Burada da birinci sıraya özel sektör borçlanma(ÖSB) araçlarını koyuyorum. 2 yıl vadelilerden ve reel sektör şirketlerinde bahsedersek faizleri % 13-14’lerde bulabiliyorsunuz. Ki bu rakam banka mevduatlarının çok üzerinde. İkinci sıraya da banka mevduatlarını koyabiliriz bu tarz yatırımlarda. Onlarda da faiz oranı % 10’larda bulunuyor.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kılıç04 Kasım 2013 18:51

    BORSADA TÜYO OLMAZ OKULU FALANDA BOŞ VURGUNCUYA HİZMET EDEN DÜZENEGE BORSA DENİR

  • TARIK 04 Kasım 2013 15:13

    YIKARDA GRAFİKLE ANLATTIĞINIZ ÇOK BAŞARILI BİR TRADE ÖYKÜSÜNÜ OKUNAKLI OLARAK,YA DA YANINA YAZILARINI YAZARAK TEKRAR BASAR MISINIZ!GERÇEKTEN HEPİMİZİN YAŞADIĞI DURUMLAR ANLATILMIŞ.HEPİNİZE TEŞEKKÜRLER...

  • kyat04 Kasım 2013 14:23

    Ağzınıza sağlık hocam. Programa katılmış kadar olduk. Bunu yayınlayan borsa gündeme de çok teşekkürler..