Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYabancılar ne zaman tekrar alıma geçer?---

Yabancılar ne zaman tekrar alıma geçer?

2 / 5
Yabancılar ne zaman tekrar alıma geçer?
24 Haziran 2019 - 10:47 www.borsagundem.com

87 MİLYON DOLARLIK SATIŞ

Yabancı yatırımcılar, 2019 Ocak'ta 798,5 milyon dolarlık, şubatta 109,7 milyon dolarlık net hisse alımı, martta 659 milyon dolarlık net hisse satışı, nisanda 8 milyon dolar net hisse alımı yaptı. Mayıs ayında ise yabancıların net satışları 345 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece 2019'un ilk beş ayında net satış 87 milyon dolar oldu.

Yılbaşından mart ayı ortasına kadar global piyasalara paralel yüzde 15 yükselen BİST- 100 sonrasında kazancını geri verdi ve hatta eksiye geçti. Geçen haftaki toparlanmayla yaklaşık altı aylık süreçte getiri yüzde 3'e ulaştı. Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya, "Bu, mevduat sahiplerinin net yüzde 10, dolar sahiplerinin yüzde 11 getirisiyle karşılaştırıldığında mühim bir getiri sayılmaz. ilk beş ayda enflasyon da yüzde 5 olduğundan borsada reel olarak getiri oluşmadı" diyor.

Bu süreçte borsanın dalgalanmasında yabancı yatırımcılar büyük etki yarattı. Yunus Kaya, mart ayının ortasına kadar 1 milyar dolarlık hisse alan yabancıların, swap krizi sonrasında başlayan ve İstanbul seçimlerinin ertelenmesiyle geçen 2,5 aylık sürede ise 1 milyar dolarlık hisse sattıkları bilgisini veriyor.

Ocak sonunda yüzde 66,2'ye kadar çıkan borsadaki yabancı payının sonrasında yüzde 63,8'e kadar gerilediğine değinen Yunus Kaya'ya göre, yabancılar nezdinde Türkiye uzaktan izlenecek bir tercih olarak duruyor. Moodys'in 14 Haziran'daki not indirimi de bu tercihin devam ettiğini gösteriyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)