Ana SayfaPiyasaVestel ve Merko sorusu---

Vestel ve Merko sorusu

2 / 2
Vestel ve Merko sorusu
02 Ekim 2017 - 08:20 www.borsagundem.com

ÜRETİM BOLLUĞUNU SORUN YAPTI

SORU- Merko ne zaman yükselişe geçecek acaba? 

Anıl Toskar 

CEVAP-Borsada işlem gören hisseler zaman zaman piyasadaki dalgalanmanın da etkisiyle iniş ve çıkışlar sergileyebilir. Ancak düzenli ve istikrarlı bir çıkış için ilgili şirketin gelir ve kârlılıkta büyüme sergileyebilmesi önemlidir. Eğer şirket büyüyen bir ivmeye sahipse hissenin çıkış potansiyeli de daha fazla olacaktır. Merko Gıda’yı değerlendirirken bu hususu göz ardı etmemeli.  

Şirketin mali yapısı incelendiğinde bir önceki yıl kârını düşürdüğü ve geçtiğimiz yıl da zarar açıkladığı gözleniyor. Son altı aylık bilançosunda diğer faaliyet gideri kaleminde oluşan gider nedeniyle dönem sonunda yine zarar yaşandı. Şirketin aynı performansı sürdürmesi halinde yıl sonunda da zarar etme ihtimali öne güçlenecektir.  

Geçtiğimiz temmuz ayında Bursa, Mustafakemalpaşa’da yağan şiddetli yağmur ve dolu ekim alanlarına zarar verirken şirketin bu yıl için öngördüğü üretim hedefinin altında bir üretim gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Bu nedenle 2017 yılı üretim sezonu için çiftçilere verilen yaklaşık 5 milyon TL tutarındaki sipariş avanslarının 2018 yılı üretim sezonunda yapılacak hasat ile kapatılacağı ifade edildi. 

Şirket faaliyet raporunda, üretiminin tamamını endüstriyel müşterilere pazarladığını, sahip olduğu BRC gıda güvenliği sertifikası sayesinde de önemli bir müşteri portföyüne sahip bulunduğunu söylüyor. Bununla birlikte satış karlılığının azalmasını 2015 yılında dünya ve Türkiye’de üretim miktarlarındaki artışın bir sonucu olarak satış fiyatlarındaki düşüşe bağlıyor. Firma, iki yıl önceki yüksek domates üretiminin hâlâ kârını olumsuz etkilediğini söylüyor. Öte yandan altı aylık faaliyet raporunda 2017’nin ikinci çeyreğine yönelik beklenti ve yorumda bulunmayan şirketin yıl sonunda kârlı bir yapıya kavuşacağına dair güçlü bir sinyalin gözlenmemesi yatırımcıların hisseye yönelik mesafeli kalmasına yol açıyor. Bu da hissenin iki yıldır dalgalı bir seyir izlemekle birlikte yatay kanalda kalmasında önemli bir etken olmakta.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mercan dede02 Ekim 2017 13:53

    abi zorlu bu adama ekmek yedirmez..onun için zaten piyasada tutunamadılar..zorlunun hisselerine bakın hele zorlu enerji külliyen zarar vergi zararı dolu.**denetleyen yok***