Ana SayfaPiyasaTurcas ve Altınyunus Çeşme sorusu---

Turcas ve Altınyunus Çeşme sorusu

2 / 2
Turcas ve Altınyunus Çeşme sorusu
24 Nisan 2017 - 08:12 www.borsagundem.com

DÖRT YILDIR ZARARDA

SORU-Altınyunus Çeşme ile neden ilgilenmiyor şirket yöneticileri? Kaç yıldır sürünüyor. Hisseyi alırken bize mi sordunuz derler. Peki borsaya açılırken neden açıldınız? Tabi muhatap siz değilsiniz ama gerekçeleri ne olabilir? 

Erkan Mert 

CEVAP-Bir şirket mali yapısını güçlendirebilmek ya da yatırımları için dışarıdan kaynak teminine ihtiyaç duyabilir. Dışardan elde edilecek kaynak, bankalardan kredi şeklinde temin edilebileceği gibi halka arz yoluyla da gerçekleşebilir. Firmanın mali kuruluşlardan kredi temin etmesi halinde bunu belli bir süre sonra geri ödemesi gerekecektir. Ayrıca faiz gibi ilave bir maliyeti söz konusu olacaktır. Oysaki halka arz yoluna başvurması halinde temin edilen kaynak için faiz ödemesi gündeme gelmeyeceği gibi elde edilen kaynağın iadesi de söz konusu olmayacaktır. Bu avantaj firmaların halka arza başvurmasının ana nedenidir. Kuşkusuz bilinirlilik, reklam, kurumsallaşma gibi birçok farklı nedenler de sayılabilir ancak gözlemlerimiz asıl halka arz nedeninin kaynak temini olduğunu göstermektedir. 

Altınyunus Çeşme, 1988 yılından bu yana borsada işlem görüyor. Hisse, 2010 yılında en yüksek seviyesi 18,20 TL’yi test ederken sonrasında sürekli düştü. Yaşanan gerileme neticesinde geçtiğimiz 2016 yılında en düşük 3,24 TL’yi test etti ve şimdilerde de 3,86 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Hissenin yükselememesinde zarar etmesinin etkisi bulunuyor. Şirket, istikrarlı bir gelir yapısına sahip değil. Son dört yılda da sürekli zarar açıkladı. 2016 yılında gelirde gözlenen ciddi düşüş yıl sonu zararın artmasına neden oldu. Şirketin mali performansı göz önüne alındığında 2017 faaliyet döneminde de farklı bir göründü arz etmeyeceğini göstermekte. 

Borsada kazanç elde edebilmek için zarar eden firmalar yerine kâr eden firmalara ihtiyaç bulunmaktadır. Dahası bu kârlı firmaların elde ettikleri kârı düzenli olarak artırabilmeleri beklenmeli.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)