Ana SayfaPiyasaBorsadaki düşüşün sebebi ne?---

Borsadaki düşüşün sebebi ne?

4 / 4
Borsadaki düşüşün sebebi ne?
09 Mart 2017 - 12:00 www.borsagundem.com

DOLAR

Dolar/TL, 8 Mart sabahına 3,68’li seviyelerden başlamış, daha sonra 3,67 seviyesine gerilemişti. Saat 10:00 itibariyle TCMB Başkanı Murat Çetinkaya açıklamalarından sonra, ABD 10 yıllıklarındaki yukarı yönlü hareket ile 3,70’li seviyelere yükseldi.

Saat 16:15’te açıklanan Şubat ayı özel sektör istihdam değişimi (ADP) verisi öncesinde 3,70-3,72 bandında hareket eden dolar/TL, verinin 190 bin kişi artış beklentisinin çok üzerinde 298 bin kişi artış olarak açıklanması sonrasında 3,75’i test etti.

FED’in Mart ayı toplantısında faiz artırım ihtimalinin açıklanan veri sonrasında güçlenmesi ile dolar endeksi destekli bir yükseliş baskısı oluştu. 10 Mart Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam ve ortalama saatlik kazançlar verileri dolar/TL’de yönü belirleyecek kritik rakamlar olacaktır.

Bu sabah itibariyle ise, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan OHAL’in 3 ay süre ile devam edeceğine dair açıklamaları ile dolar/TL’de yukarı yönlü baskılar kuvvetlendi. Dolar/TL’de 3,77’nin üzeri görüldü.

15 Mart FED toplantısı ve 16 Marttaki TCMB PPK toplantısı ve öncesinde bu haftanın son işlem gününde açıklanacak olan istihdam verileri ile, dolar/TL’de dalgalı seyrin devam etmesi muhtemel gözüküyor.

Verilerin beklenti veya üzerinde gelmesi durumunda dolar/TL’de 3,80 ve üzeri seviyeleri konuşmaya başlayabiliriz. Özel sektör (ADP) istihdam değişikliği verisi sonrasında, yarın gelecek verilerin ADB iş gücü piyasaları açısından olumlu gelmesi ihtimalleri kuvvetlenirken; 3,7990 direncinin aşılması durumunda 3,87’ye doğru sert ataklar görebiliriz.

ABD 10 yıllıklarının dün 2,58’li seviyelerde olduğunu ve bugün de bu seviyelere yakın seyrettiğini hatırlatalım. ADB 10 yıllıklarındaki bu yükseliş dolar endeksindeki yukarı yönlü hareketler ve FED’in toplantısının yaklaşması, dolardaki dalgalanmayı ve yukarı yönlü baskıyı artıran başlıca unsurlardır.

İçerde ise;

• Gecelik repo fonlamasını yarı yarıya düşürmesi

• Bankaların gecelik repodan fonlama miktarını 12 milyardan 6 milyar TL seviyesine çekmesi

• Gecelik repo fonlamasında faizin %9,25 olduğunu hatırlatalım. Buradaki limitleri yarıya indirmesi sonrasında, bankaları yeniden geç likidite penceresine yönlendiriyor.

BIST100

BIST100 endeksinin 91.300 hedef değerin üzerini görmesi sonrasındaki gelen realizasyonlar sonrası, haftanın 4. işlem gününde 88.650 seviyesine kadar gerilemesi devam etti. Dolardaki yukarı yönlü hareketlenmelerle son zamanlarda güç bulan BIST100 endeksinde, doların bugün de değer artışına devam etmesine rağmen satış baskısının daha ön plana çıktığını görmekteyiz.

BIST100’deki gelen satıcılı seyrin başlıca nedenlerine baktığımızda;

• Endeksi daha yukarılara taşıyacak yeni bir hikayenin oluşmaması,

• Bilanço döneminde sona yaklaşılması,

• Doların beklentiden daha hızlı değer kazanımı,

• OHAL’in süresinin uzayacağına dair Başbakan tarafından gelen açıklamalar ve

• Günün ikinci yarısında Avrupa Merkez Bankası’ndan gelecek karar ve Draghi açıklamaları endeksin 88.650, 89.300 aralığına sıkışmasının başlıca nedenleri gibi gözükmektedir.

Draghi yapacağı açıklamalarda para politikasına dair ipuçları aranacak.

• AMB'nin %2lik enflasyon hedefine çok yaklaşmış olsa dahi, çekirdek enflasyonda hala istenilen seviyede olmadığına,

• Secim yılında radikal partilerin güçlenmesi ile karşı karşıya kalan Avrupa’da, politik belirsizlikler politika yapıcıları zorladığına dair açıklamalar gelebilir.

• AMB'nin revize edilmiş enflasyon ve büyüme hedefleri de Draghi tarafından açıklanacak.

Bu durum Euro/dolar paritesi ve altın üzerinde hareketlenmelere neden olabilir. Borsa İstanbul da bu gelişmelerden etkilenecektir.

Belgin Maviş - A1 Capital


ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)