Ana SayfaPiyasaParanın yönü ne olacak?---

Paranın yönü ne olacak?

6 / 6
Paranın yönü ne olacak?
02 Eylül 2014 - 07:49 www.borsagundem.com

“TL ORTA VADEDE ZAYIFLAYACAK”

Ak Portföy Genel Müdürü Dr. Alp Keler’e göre, son dönemde dünyada Avrupa ekonomisindeki problemler yine masaya yatırıldı. Avrupa’ya ilişkin son açıklanan özellikle büyüme rakamlarının birçok ülkede yeniden durgunluk temasını öne çıkarttığına dikkat çeken Keler, para birimlerine ilişkinse şu tahminlerde bulunuyor: 
“Avrupa politika yapıcıların, Japonya’nın son 25 yıldır içinde bulunduğu durağanlığa benzer bir süreç yaşamaktan endişe duyduklarını ve önümüzdeki süreçte euroyu zayıflatma yönünde bir duruş sergileyeceklerini düşünüyorum. Bunlara ek olarak Ukrayna üzerinde cereyan eden Rusya ile Batı Bloku arasındaki gerginliklerin ekonomiye yansımaları ise halen fiyatlanmış değil. Bu koşullarda euronun orta vadede zayıflamaya devam etmesini beklemek yanlış olmaz. Fakat böyle bir sürecin hızlı bir şekilde gerçekleşmesini bekleyemeyiz. Dolayısıyla, euro/dolarda kısa vadede zaman zaman yukarı tepki izlenebilir; fakat eğilim hafif aşağı yönlü. ABD tarafında ise durum biraz daha parlak. Özellikle son dönemde faiz artırımlarının çok gecikmeyeceği algısı ön planda. Ben FED’in faiz artırım sürecinde aceleci davranmayacağını, negatif etkilerini dengeleyebileceğini ve ilk birkaç faiz artırımının varlık fiyatlarında önemli bir baskı yaratmayacağını düşünüyorum.”
Keler, buna karşın global makro finansal koşulların ise TL’yi desteklediği görüşünde. Fakat TL’deki asıl baskı unsurlarının yurtiçi görünüm ve bölgesel jeopolitik gelişmeler olduğuna dikkat çeken Keler, “Son verilerde görüldüğü üzere yavaşlayan bir ekonomik görünüm, Türkiye’nin yaklaşık son 10 yıldır geçerli olan ‘temel hikayesini’ zayıflatıyor. Özellikle Irak kaynaklı jeopolitik süreç ve olası ekonomik etkileri de dikkate alındığında TL2ye yönelik yabancı ilgisi zayıf kalabilir. TL son dönemde çok değer kaybetti ve diğer gelişen ülke para birimlerine göre kısmen ucuzladı, dolayısıyla bunu kısmen geri alabilir. Fakat söz konusu koşulların, orta vadede TL’yi zayıflatıcı, dolar/TL’yi yavaş ve kademeli bir şekilde yukarı taşıyabilecek nitelikte olduğunu düşünüyorum” diyor. (ESİN ÇETİNEL/PARA DERGİSİ)

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • üstat borsacı02 Eylül 2014 18:36

    ben ağva'nın denize yakın köylerine gidip arazi alıyorum şimdiden %50 primlendi,3.köprü bitince %400 bekliyorum.borsa bitti artık .

  • gelecek primler arsa,arazi,köy tarlalar...02 Eylül 2014 14:29

    paranın bana göre tek yönü var o da çok ucuz arsa,arazi,tarla istanbul içinde köylerinde bulup yatmak.