Ana SayfaPiyasaManukyan’dan altın-dolar bombası yeni kriz uyarısı---

Manukyan’dan altın-dolar bombası yeni kriz uyarısı

2 / 10
Manukyan’dan altın-dolar bombası yeni kriz uyarısı
10 Eylül 2015 - 10:06 www.borsagundem.com

DOLAR KISA VADEDE NASIL ETKİLENECEKTİR?

Seçimden çıkan netlik doları biraz aşağı çekebilir veya bir anlaşmazlık çıkacağı öngörülürse yukarı çıkabilir. Ancak konu x ya da y olayının doların trendinin değiştirmesi ve FED’in 0.25’i Eylül’de, Aralıkta veya 2016 da artırması ya da sadece ve sadece içsel olaylar değil. Konu aslında şurada kilitleniyor; geride bıraktığımız 5 yıl boyunca FED’in sıfır faiz politikası ve varlık alımlarının FED tarafından para basılması sanılmasıyla dolar mahvolacak düşüncesinin insanları dolar bazında borçlandırmasıyla oluşan bir global dolar short pozisyonu var. Dolar short pozisyonunu yavaş yavaş herkes görmeye başladı. Örneğin rezervlerde erime var. Çünkü bu ülkelerde ya bir borç ödemesi oluyor veya artık özel sektör dolar tutma içinde olduğu için ülke rezervleri erimeye başlıyor. Bu yüzden dolar short pozisyonu yavaş yavaş kapatılmak durumunda.

Bunun tek nedeni FED’in şu ya da bu şekilde faiz artıracak olması veya X ülkesinde bir şey olması değil. Baktığımızda, petro dolar yoluyla giren dolar girişleri veya cari fazla verme stratejisi uygulayan ülkelerin yaptığı rezerv biriktirme stratejisi gibi uzun yıllardır süren stratejiler artık değişmek zorunda kaldı. FED faiz artırsa da artırmasa da değişecekti zaten.  Çünkü biriken dengesizlikler o kadar aşırı ki bundan sonra da böyle devam edelim diyemezsiniz.

Bu yüzden dolar kısa vadede elbette FED Eylül’de artırmayacağım derse mutlaka etkilenecektir. Artıracağım derse de etkilenecektir. Ama biraz daha orta uzun vadede baktığımızda global olarak dolar çok daha yükselmek durumunda.  Dolar/Euro tarafında 0,80’lere doğru çekilme olacak. O sırada bizim kurumuz üzerinde de en azından birebir bile bir baskı olsa çok ciddi baskı demektir. 

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)