Ana SayfaPiyasaYabancıların takibindeki hisseler---

Yabancıların takibindeki hisseler

3 / 6
Yabancıların takibindeki hisseler
27 Şubat 2017 - 12:35 www.borsagundem.com

"YABANCI 11 MİLYAR DOLARLIK ALIM YAPTI"

Gelişmekte olan piyasalara fon akışının yaşandığı bir dönemden geçtiğimizi, bu ortamı Trump dönemi olarak nitelendirmenin yanlış olmayacağını da belirten Umut şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Genişleyici maliyet politikaları ve daha güçlü ekonomi taahhüttü ile oluşan beklenti risk alma iştahını tetikliyor. Böylece tahvil ve bonodan çıkan para hisse senedi gibi riskli enstrüman sınıfında bulunan varlıklara kayıyor. Bu da yurtiçine yansıyor. Tabii bizim kendimize özgü bir özelliğimiz daha var. O da 2016 yılında yaşanan negatif gelişmelerin TL bazlı varlıkları benzerlerine göre ciddi ölçekte ucuzlatması. Yapılan hesaplamalara göre BIST-100 endeksi benzerlerine göre yüzde 30-35 arası iskontolu işlem görmekteydi. Son dönemde oluşan alım dalgası ile bu fark bir miktar kapandı. Yılbaşından bu yana yabancı yatırımcının toplam 1 milyar dolarlık alım yaptığını görüyoruz. Üst üste beşinci haftada da hisse senedi piyasasına giriş yapılmış durumda."

2016 yılının Şubat ayı baz alındığında bu yılın eş dönemine göre yabancı takas oranının yüzde 62.00 seviyelerinden yüzde 64.85 seviyesine yükseldiğini de belirten Umut, yılbaşında ise bu oranın yüzde 63.40 seviyesinde olduğuna dikkat çekiyor. Umut, yabancı ilgisinin sürdüğünün altını çizerek, "Yabancılar hisse seçiminde belirli bir hikayesi olan, esas faaliyet gelirlerim düzenli olarak yükselten, öz varlık karlılığı istikrarlı, kaldıraç oranı düşük ve her yıl istikrarlı bir şekilde karını yatırımcı ile paylaşan temettü dağıtan şirketleri tercih ediyor. Yabancının ilgisinin olması, yatırımcı kararında kesin bir kriter değil.

Asıl sorulması gereken soru, yabancının bu hisseyi neden tercih ettiği ve talep gösterdiği. Saydığımız kriterler hisse senedi yatırımları için oldukça önemli. Bu kriterleri karşılayan şirketlerin hisse senetleri de orta ve uzun vade içerisinde kazanç imkanı sunmakta" diyor.

Umut 2017 yılında yabancılarında tercih ettiği alıma uygun Vakıfbank, Halkbank, Tüpraş, Turkcell, Ereğli, Koç Holding, Soda Sanayi, B1M, Petkim, Enka İnşaat, Ford Otomotiv, Otokar, Arçelik, Anadolu Cam ve Alarko GYO hisselerine dikkat çekiyor.


ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)