Ana SayfaPiyasaFaiz indirimi gelebilir---

Faiz indirimi gelebilir

3 / 3
Faiz indirimi gelebilir
27 Ocak 2015 - 12:02 www.borsagundem.com

"Gözler Ocak Enflasyonunda

TCMB bugün yayımladığı yılın ilk enflasyon raporunda 2015 yılsonu enflasyon tahmini 0,6 puan aşağı çekerek %5,5 olarak belirledi. Tahmindeki aşağı yönlü güncelleme, kur geçişkenliğinin azalan etkisine, gıda enflasyonunun tarihsel ortalamalara geri dönmesi varsayımına ve petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlandı. 2016 yılsonu enflasyonu ise %5 olarak öngörüldü. 
Yıllık enflasyonun 2015'in ilk yarısında kuvvetli baz etkisinin de katkısyla %5'lik hedefe yakınsayacağını düşünen TCMB, ilk 8 aydaki olumlu baz etkisinin yılın kalanında tersine etki edeceğini ve enflasyonun kısmen yükselerek yılı %5,5'de kapatacağını öngörüyor.
Büyüme cephesinde ise geçen yılın son çeyreği itibariyle iç talepte ılımlı bir toparlanma olacağı varsayılıyor. 2015'te büyümenin iç talep kaynaklı olması, ana ihracat ortaklarımızdaki zayıf 
toparlanma ve komşu ülkelerdeki jeopolitik risklerin devam etmesiyle dış talebin katkısının sınırlı kalması bekleniyor. 
Piyasalar, Başkan Başçı'nın enflasyonda ve beklentilerde iyileşme olmadan TCMB'nin parasal duruşunun sıkı kalacağına yönelik açıklamasına olumlu tepki verdi. Ancak, sonrasında Başçı'nın 3 Şubat'ta açıklanacak Ocak ayı enflasyonundaki yıllık düşüşün 1 puandan fazla olması (%7,17'nin altı) durumunda 4 Şubat'ta politika faizinde bir indirimin tartışılacağı erken PPK toplantısına gidilebileceğine yönelik açıklaması piyasadaki olumlu seyri tersine çevirdi.
Son açıklama gözleri Ocak enflasyonuna çevirdi. Kuvvetli baz yılı etkisiyle Ocak'ta yıllık enflasyonun düşeceğini öngörüyoruz. Ancak düşüşün miktarı gıda enflasyonuna bağlı olacak. Hesaplamalarımıza göre, gıda enflasyonu nedeniyle yıllık enflasyon Ocak'ta %6,7 ile %7,2 arasında olacak. Bu durum 1 puan veya sınırlı oranda üzerinde bir düşüşe işaret ettiği için Şubat'ta erken bir toplantının ihtimal dahilinde olduğunu düşünüyoruz."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)