Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDolar kurunda düzeltme hareketi olabilir---

Dolar kurunda düzeltme hareketi olabilir

3 / 4
Dolar kurunda düzeltme hareketi olabilir
10 Ekim 2017 - 10:27 www.borsagundem.com

FED, Siyasi Ve Jeopolitik Risklerin Işığında Türk Lirası

Enflasyon oranlarının beklentilerin altında kalmasıyla FED’in hedefi olan % 2’lik orana ulaşmakta zorlanmasından dolayı piyasada faizleri bu yıl daha artırmayacağı yönünde bir beklenti oluşmuştu. Ancak FED Başkanı Yellen bu algıyı yıkarak enflasyon oranları yeterince yükselmemesine rağmen Aralık ayında faiz artımı yapabileceklerini açıklaması ve bunun yanında bilanço küçültmesini 10 milyar dolar olarak azaltım yönünde ilerleyeceğini ekleyip, hem faizlerin artıp hem de bilançonun küçülmesi için piyasayı bilgilendirmiş oldu. Hal böyle olunca doların değerlenmeside kaçınılmaz oldu. Dolar endeksi 91.00 seviyesinde muhtemelen dip yapıp yeni trend de yükseliş yönlü ilerlemesi piyasada beklenebilir. Bu hafta gelecek olan enflasyon verileri oldukça önemli olmaya devam edecektir. FED’in dikkatle takip ettiği PCE Deflatör yıllık bazda 1.4 gelerek beklentiyi karşılamıştı. Çekirdek PCE Deflatör yıllık bazda ise % 1.4 beklenirken % 1.3 seviyesinde gelerek beklentinin altında kalmıştı. Bu verilerin gelmesiyle birlikte dolarda bir miktar değer kaybı oluşmasına neden olmuştu. Tabi bu verilere rağman çoğu FED üyesi fikrini değiştirmeyip Aralık ayında faiz artırımını masada bırakmaya devam etti. Bu verilerinde % 1.8 seviyelerinde düşüş dikkatle takip edilmişti. Geçen hafta Ortalama Saatlik Kazançlar verisinde ise beklentisi olan 0.3 seviyesinin üzerinde gelerek bir önceki ay 0.2 seviyesinden oldukça 0.5 gelmesi enflasyon tarafında düşüşlerin geçici gelecek olan verilerde enflasyonda canlanmanın devam etmesi yolunda olduğu fiyatlanarak dolarda pozitif eğilim devam etmesi beklentiler arasına girmiş bulunuyor. ABD tarafında durumun gelişmekte olan ülkeler için hiçte iç açıcı gelişmelerin olmadığı görülüyor. Doların ana vatanına doğru yola çıkması orta ve uzun vadede mevcut olarak görülürken gelişmekte olan ülkerin döviz açıkları ise yüksek risk teşkil ediyor.

Irak ve Suriyede yaşanan olayların varlığı, İran ile ABD arasında gerginliğin artması orta doğuda yaşanan istikrarsızlık ve terör olayları, yurt için yaşanan terör olaylarının varlığı, son gelişmelerde sınır dışı operasyonların artmasından sebep ABD’nin Türkiye’nin vizelerini iptal etmesi siyasi ve jeopolitik risklerin artmasına sebep olmuş, Türkiye’nin Risk Primi 180 seviyesinin üzerine atarak Gösterge Faizi % 12.51 seviyesine kadar çıkıp Türkiye’nin boç almak istediği zaman daha yüksek faizden borçlanması anlamına gelmiştir. Enflasyon sorunu devam ederken dolardaki sert yükseliş şirketlerin önünü görmesinde zorlaştırıp maliyetleri yukarı çekerken enflasyon üzerinde baskı oluşturmaya devam etmesini sağlıyor. Merkez Bankası ne kadar Geç Likitede Penceresinden % 12.25 seviyesinde ne kadar daha tutabilecek izlenip görülecektir. 


Teknik Analiz

Yükseliş trendinde olduğu net bir şekilde hareketli ortalamalardan ve orta vadeli yükselen trend çizgisinden görülüyor. Yalnız sert bir yükselişten sonra hem RSI hem hareketli ortalamalardan sapmanın yüksek olmasından kaynaklı geri çekilmeyle düzeltme hareketi gerçekleştirebilir. Yükselişlerde takip edilecek direnç fiyatları 3.7250 aşılmasıyla 3.7465 ve 3.7680 seviyeleri test edilebilir. Düşüşlerde ise düzeltme olarak da takip edilecek RSI 50 düzeltme seviyesinde doğru geri çekilme beklenebilir. Takip edilecek destek fiyatları 3.6850 kırılmasıyla 3.6500 ve 3.6260 seviyeleri izlenebilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)