Ana SayfaPiyasaMerkez'in faiz kararı TL'yi destekleyici nitelikte---

Merkez'in faiz kararı TL'yi destekleyici nitelikte

4 / 4
Merkez'in faiz kararı TL'yi destekleyici nitelikte
16 Mart 2017 - 14:20 www.borsagundem.com

Şeker Yatırım Ekonomisti Hilmi Yavaş: Ortalama faizde yakın dönemde yükseliş beklemiyoruz ve bu durum para politikası çerçevesinin Ortodoks olmayan yapısının altını çiziyor

Şeker Yatırım'dan Ekonomist Hilmi Yavaş, şu anda yüzde 11'lere yaklaşan ortalama faizde yakın dönemde yükseliş beklemediklerini belirterek, "Bu durum para politikası çerçevesinin Ortodoks olmayan yapısının altını çiziyor" dedi.

Hilmi Yavaş  yaptığı açıklamada, politika faizi kararlarının eskisi gibi kritik olmadığını düşündüklerini belirtti.

Yavaş, "Beklediğimiz gibi, geç likidite penceresinde 75 baz puanlık faiz artış gerçekleşti. Keza, diğer faiz hadlerinde kayda değer bir değişiklik beklemiyorduk. Şubat enflasyonunda açıkça sergilenen, enflasyon görünümündeki ciddi bozulma TCMB’yi TL’deki baskıların gerilemesine rağmen faiz artırımına itti. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya geçtiğimiz hafta enflasyonun 2Ç17 sonuyla düşüşe geçeceği dolayısıyla enflasyon üzerinde baskının devam edeceği beklentisini ima etmişti. Özellikle, ilişikteki metinde enflasyon görünümündeki ciddi bozulmanın vurgulanması dikkat çekici ve piyasayı yukarı yönlü risklere karşı hazırlama niteliği taşıdığını düşünüyoruz. Bizler de enflasyonun %12 civarına yükselme ihtimalinin güçlendiğini düşünüyoruz. Ancak, USD/TL üzerindeki baskıların azaldığını ve son dönemde ortalama fonlama faizindeki hızlı artışı hesaba kattığımızda, TCMB’nin faiz artışına rağmen likidite politikasını önümüzdeki günlerde sıkıştırmayı durduracağını, hatta gevşetebilme ihtimali olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Şu anda %11’lere yaklaşan ortalama faizde yakın dönemde yükseliş beklemediklerini ve bu durumun para politikası çerçevesinin Ortodoks olmayan yapının altını çizdiğini söyleyen Hilmi Yavaş, "İşin açıkçası politika faizi kararlarının eskisi gibi kritik olduğunu düşünmüyoruz. Sonbahardan beri ortalama fonlama faizi/gecelik faizler ile mevduat/kredi faizleri arasındaki bağ oldukça zayıfladı. Büyüme tarafında halen zayıf olduğunu (dün açıklanan işsizlik verisi Mart 2010’dan beri en yüksek seviyeye yükseldi, öte yandan Şubat bütçesi büyümeyi oldukça destekleyici görülüyor) düşündüğümüzde, politika yapıcıların kredi büyümesini teşvik etmeye devam edeceğini ve kredi faizlerinin reel olarak düşük kalmaya devam edeceğini öngörüyoruz. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde açıklanacak verilerin fiyatlamalar için her zamankinden daha fazla kritik önem arz edeceğini düşünüyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)