Ana SayfaPiyasaMerkez'in faiz kararı TL'yi destekleyici nitelikte---

Merkez'in faiz kararı TL'yi destekleyici nitelikte

3 / 4
Merkez'in faiz kararı TL'yi destekleyici nitelikte
16 Mart 2017 - 14:20 www.borsagundem.com

Finans Yatırım Başanalisti Burak Kanlı: TCMB, önümüzdeki dönemde politika faizi ile koridorun üst bandını artıracaktır

Finans Yatırım'dan Baş Ekonomist Burak Kanlı, önümüzdeki dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) gerek politika faizini erekse koridorun üst bandını artırmasını beklediğini söyledi.

Baş Ekonomist Burak Kanlı Foreks'e yaptığı açıklamada, TCMB'nin kararını olumlu bulduğunu ifade ederken, önümüzdeki dönemde yıllık enflasyonun yüzde 11'i geçeceğini ve ülkemize özgü risklerin devam ettiğini de hatırlattı ve "Böyle bir durumda kurda istikrar kazanması için bir faiz artırımı şarttı ve TCMB de bunu yaptı. Bu faiz seviyesi ile TL üzerindeki spekülatif hareketleri engelleyebilirsiniz. Ancak mevcut riskler ve yüksek enflasyon göz önünde bulundurulduğunda TL'de oynaklığın devam etmesini beklerim" dedi.

Kanlı, aslına bakılırsa artık basit olmaktan çok ama çok uzak olan mevcut politika çerçevesinin şu anda böyle bir şey mümkün görünmese de basitleştirilmesinin finansal istikrar için önemli bir adım olacağını vurgulayarak, şu şekilde konuştu:

"Önümüzdeki dönemde TCMB'nin gerek politika faizini gerekse koridorun üst bandını artırmasını bekliyorum. Politika faizi yıl içinde en az 100 bps artırılacaktır ve tekrar basitleştirilmiş politika çerçevesine geçilmeye çalışılacaktır.    2017 yılı gelişmekte olan ekonomilerin kendi hikayelerini satarak yatırımcı çekmeye çalıştıkları bir dönem olacak yani koşulsuz şartsız herkese akan gani gani bir sermaye görmeyeceğiz. Bu sebeple, TCMB'nin gerçekten elinin rahatlaması için bir makro hikaye edinmemiz gerek ve buna dair ciddi soru işaretleri mevcut.

Son olarak TCMB Mart ayı enflasyonunun yüksek geleceğinin işaretini verdi. Enflasyon tarafında işler hiç iyi gitmiyor ve Türkiye'de enflasyonun bir üst aşamaya geçtiğini artık söyleyebiliriz." 

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)