Ana SayfaPiyasaMerkez'in faiz kararı TL'yi destekleyici nitelikte---

Merkez'in faiz kararı TL'yi destekleyici nitelikte

2 / 4
Merkez'in faiz kararı TL'yi destekleyici nitelikte
16 Mart 2017 - 14:20 www.borsagundem.com

Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Eren Can Ümüt Tarafından Hazırlanan Analiz:

"Yurt içerisinde merakla beklenen Mart PPK toplantı kararları açıklandı. Kararlara kısaca göz atalım:  

Dikkatle takip edilen GLP'de 75 baz puanlık bir artırım olduğunu görüyoruz. Gecelik borç verme faiz oranının ise %9.25 seviyesinde sabit tutulduğunu belirtelim. Politika faizinin ise piyasalarda oluşan ortak konsensüse paralel olarak %8'de tutulduğunu görüyoruz. TCMB'den yapılan açıklamalarda ise bir önceki metne göre net bir değişiklik görülmedi. TCMB'nin karar metninde enflasyona yönelik önemli ifadeleri kısaca hatırlatalım: Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarındaki oynaklık enflasyonun hızlı bir yükseliş göstermesine neden olmuştur.  

Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli yansımaları ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülmektedir. 

Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.

Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. TCMB'nin enflasyon görünümüne yönelik kısa vadede negatif beklentisi bulunuyor. Piyasa beklentisi ile uyumlu olduğunu görüyoruz. Yalnız enflasyonda belirgin yükselişin devam edeceğini beklemesine karşılık GLP'de yalnız 75 baz puanlık bir artışın tartışılacağını düşünüyoruz. Piyasa beklentisi ise TÜFE'de %11 - 13 bölgesine doğru yükselişin devam edeceği yönünde. Karar sonrası USD/TL'de 3.6400 seviyesine kadar gerileme görüldü. Dün FED'in Mart ayı FOMC kararının sonlanması ile piyasaların rahatlamasının ardından bugün de TCMB'nin GLP yolu ile parasal sıkılaştırmaya devam etmesi TL'de bir miktar gerilemenin oluşması normal. Yalnız 3.6400 seviyesinin altında kalıcılığın gerçekleşmesi 3.60 - 3.55 bölgesine doğru gerilemelerin ortaya çıkmasını sağlayabilir. "

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)