Ana SayfaPiyasaBantaş ve Ege Endüstri sorusu---

Bantaş ve Ege Endüstri sorusu

2 / 2
Bantaş ve Ege Endüstri sorusu
26 Eylül 2017 - 08:43 www.borsagundem.com

YABANCI SATIŞLARI GERİLETTİ

SORU- EGEEN hisselerinde sürekli ufak çıkıştan sonra hep bir düşüş var. Yatırımcı dostu bir hisse olduğunu düşünmüyorum. Bunların (EGEEN, KARTN, KONYA vb) bedelsiz hikayelerinden artık fenalık geldi. EGEEN 55 milyon bilançoya ve f/k sına rağmen çıktığı ile düştüğü bir oldu. Düşmeye de devam ediyor. Nerde durur ne yapar bilinmez. Ama bu şekilde hareketler bu kadar karlı bir şirkete hiç yakışmıyor. Kalkıp da bu hisse kaç yılda bilmem kaç kat arttı demeyin lütfen. Tekniğine bakarsanız nasıl bir mağduriyet yarattığını görürsünüz. Hisse korku tüneli gibi. Bu hissenin derdi nedir? Söyleyebilir misiniz lütfen? Neden süper bilançoya rağmen bu kadar acımasız olabiliyor. 

Salih Evcil 

CEVAP- Borsaya bulunan hisseler sürekli yükselen bir ivme sergilemedikleri gibi batak bir yapıya sahip olmamaları halinde sürekli düşmeleri de beklenmemeli. Ege Endüstriyi değerlendirirken de bu ayrıntıyı göz ardı etmemeli. Şirkete ait hissenin fiyatı son olarak geçtiğimiz Aralık 2016’da gördüğü dip seviyenin ardından piyasayla birlikte yükseldi. Hisse, 1 Ağustos 2017 günü en yüksek 306,70 TL’yi test ettikten sonra gelen satışlarla birlikte geriledi. Son iki aydır düşerken şimdilerde 236 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Hissenin daha da gerilememesi için alıcıların aktif bir rol alabilmesi önemli. Geçtiğimiz yıl kârını düşüren firma, 2017’nin altı aylık döneminde kârını artırmış görünüyor. Aynı ivmenin korunması halinde yıl sonunda da kârdaki artışın devam ettiğini görebileceğiz. Kârdaki artış hissenin göstergelerini de olumlu yönde etkiliyor. Son kapanış fiyatına göre fiyat kazanç oranı 6,80 seviyesinde bulunuyor. Gerek fiyat kazanç oranı gerekse piyasa defter değeri son üç yılın diplerinde bulunuyor. Geçtiğimiz yıl yabancı saklaması yapan kurumlardan net 15,4 milyon dolar satış geldi. 2017’de ise satış yerini alımlara bıraksa da güçlü bir alımdan bahsetmek mümkün değil. Yılın sekiz ayında net alımlar bir milyon dolar seviyesinde. Öte yandan özellikle ağustos ayında görülen 2,5 milyon dolarlık satış hissenin zirve yaptığı 1 Ağustos 2017 tarihinden sonra düşmesine yol açtı. Satışların sürmesi hissedeki düşüşün de devam etmesine yol açacaktır. 

Tüm bunlardan ayrı olarak firma, 7 Eylül 2017 günü, devam eden yatırımlarıyla ilgili kamuyu bilgilendirdi. Açıklamaya göre şirketin serbest bölge şubesiyle ilgili yatırımı için toplamda 8,9 milyon Euro harcama yapıldı. Kurulum ve deneme üretimi ise halen devam ediyor. Pınarbaşı-Merkez üretim tesislerindeki modernizasyon çalışmalarıyla makine parkı teknolojisinin yenilenmesi çalışmalarının da tamamlandığını, yatırım teşvik belgesi kapsamında tamamlama vizesi işlemlerinin yapıldığını bildirdi. 

Şirket altı aylık faaliyet raporunda ise gerek satışlar ve verimlilik gerekse gelir yaratma kapasitesi, karlılık, gibi konularda geriye dönük önemli bir risklerinin bulunmadığını söylüyor. Bununla birlikte, otomotiv sektöründe piyasa riskini dengelemek için farklı pazarlara girerek müşteri ve ürün çeşitliliğini arttırdıklarını belirtiyor. Yatırımlarını tamamlayan ve göstergeleri makul seviyede bulunan şirkete yatırımcıların ilerleyen süreçte daha fazla ilgi göstermesi şaşırtmayacaktır.  

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • UZM26 Eylül 2017 15:59

    Arkadaş Ege endüstriyi kaçtan aldın da bu kadar sitem ediyorsun, EGEEN borsanın efsaneleşmiş nadir hisselerindendir ve yatırımcısını asla üzmedi, 50 liralardan 300 liralara gelmiş bir hisseden daha ne bekliyorsun? Biraz dinlenmeye hakkı yok mu?