Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEmtia üstatlarının 2017 tahminleri---

Emtia üstatlarının 2017 tahminleri

6 / 8
Emtia üstatlarının 2017 tahminleri
23 Ocak 2017 - 14:57 www.borsagundem.com

"GRAM ALTIN VE GÜMÜŞ ÖN PLANA ÇIKACAK"

Murat Tufan / Destek Menkul Araştırma Müdürü 

2017 yılında, tüm finansal piyasalar ile birlikte emtia fiyatlarının da kaderini Trump'ın mali politikaları belirleyecek. Trump'ın büyümeyi desteklemek amacıyla genişlemeci politikalara yönelmesi bekleniyor. FED'in yıl içerisinde beklenenden hızlı faiz artırması doları daha kuvvetli hale getirebilir. Hareketli dolar ise özellikle altın, gümüş, petrolde yıl içerisinde dalgalanmalar yaratabilir. Ayrıca, yükselen dolar şeker, soya fasulyesi ve pamuk fiyatlarında aşağı yönlü baskılara neden olabilir. Trump'ın sözünü verdiği altyapı politikalarını uygulaması halinde ise, paladyum ve bakıra olan talebin arttığına şahit olabiliriz. 

Gözler ABD'deki gelişmelerin yanı sıra, dünyadaki en önemli emtia ithalatçısı konumundaki Çin'in üzerinde olacaktır. Yüz¬de 6.5-7.0 büyüme hedefine sahip olan Çin'in performansı özellikle altın, petrol, bakır, demir, şeker ve soya fasulyesi gibi emtiaları ön plana çıkabilir. Çinkoda arz yönlü sıkıntılardan kaynaklı yukarı yönlü trend sürebilir. Yurtiçi yatırımcımız içinse 2017 yılında gram altın ve gümüş ön plana çıkacaktır. 

PETROL 

Petrol fiyatları 2017 yılını oynak geçirebilir. OPEC ve OPEC dışı ülkelerin üretimi kısması sonrası petrol piyasasında arz fazlalığının azaldığını göreceğiz. Bu bağlamda petrol fiyatlarında yükselişler görebiliriz. Brent petrol fiyatlarında takip edeceğimiz aralık 60-70 dolar bölgesi olabilir. 

ALTIN / ONS 

Ons altın fiyatlarında ABD'nin yeni başkanı Trump'ın uygulayacağı politikalar ve FED'in adımları etkili olacaktır. FED hızlı bir faiz artışı gerçekleştirse bile küresel jeopolitik risklerle birlikte ons altın fiyatlarında yükselişlerin görebiliriz. Bu bağlamda altın fiyatlarında 1.150-1.250 bölgesi gündeme gelebilir. 

GRAM ALTIN 

Gram altın fiyatlarında Dolar/TL paritesi ve ons altın fiyatları belirleyici olacak. Dolar/TL paritesinin yükselmesi gram altın fiyatlarını destekliyor. Paritenin 3.50'nin altına düşmediğini varsaydığımızda ve ons altındaki yükselişin etkisiyle gram altın 150-160 TL'yi test edilebilir. 

GÜMÜŞ 

Ons altın ile korale eden gümüş fiyatları geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda yatırımcısına kazandırabilir. Doların bir miktar zayıflaması gümüş fiyatlarına olan talebi yükseltebilir ve gümüş fiyatları 20-22 bant aralığına yerleşebilir. 

MISIR 

Brezilya ve Arjantin'de üretimin yeniden yükselmesi mısır fiyatlarının gerilemesinde etkili oldu. ABD'de mısır üretiminin yüksek seviyelerde kalmaya devam edeceği beklentisi fiyatlar üzerinde belirleyici olabilir. Mısır fiyatlarında arz fazlasının devam etmesiyle birlikte 335-320 dolar gündeme gelebilir. 

BUĞDAY 

Fazla yağışlar nedeniyle ABD, Kanada ve Avustralya'da buğday üretimi rekor seviyelere çıktı. Bu ülkelerde yüksek üretiminin devam etmesi bekleniyor. Bu bağlamda buğday fiyatlarında 

360-300 dolar aralığı izlenebilir. 

KAKAO 

Fildişi Sahilleri ile Gana'da mevsimlerin kakao hasadını olumlu yönde etkilemesi kakao fiyatlarında düşen trendi hızlandırdı. Arz fazlasının devam ettiği kakao fiyatlarında gerilemeler 1.860-1.700 doları gündeme getirebilir. 

ALÜMİNYUM 

Alüminyum fiyatlarında Çin ve ABD'nin altyapı harcamaları etkili olacak. Araba üretiminde girdi olarak kullanılan alüminyum fiyatları yıl boyunca dalgalı seyredebilir. Bu bağlamda 2.000 dolar civarı test edilebilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)