Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEmtia üstatlarının 2017 tahminleri---

Emtia üstatlarının 2017 tahminleri

4 / 8
Emtia üstatlarının 2017 tahminleri
23 Ocak 2017 - 14:57 www.borsagundem.com

"PETROL FİYATLARI TOPARLANABİLİR"

Cemal Demirtaş / Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı 

2008'de global krizle birlikte ciddi düşüşlerin yaşandığı emtialarda petrol başta olmak üzere emtialar global büyüme endişeleri yüzünden toparlanma yaşayamadı. 2016'da itibaren yine petrol ile başlayan toparlanmanın ardından 2017 yılında fiyatların istikrar kazanmasını öngörüyoruz. Global büyümenin bir miktar beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi durumunda, emtialarda da yukarı yönlü hareketlerin devam ettiğini görebiliriz. 

PETROL 

2017 yılında petrol fiyatlarının ortalama 55 dolar seviyelerinde kalmasını bekliyoruz. OPEC'in son toplantısında aldığı üretimi kısma kararı ve bu kararın uygulanması yönünde atılan adımların yanı sıra 2017 yılında global petrol talebindeki artış beklentisi 2017'deki petrol fiyatlarındaki toparlanma senaryomuzu destekliyor. 

METAL 

Petrol fiyatlarının genel seyri, çelik fiyatlarını da direkt olarak etkiliyor. Ayrıca 2008 yılında yaşanan global krizin etkilerini, çelik sektörünün derinden hissettiğini ve ciddi bir arz fazlası oluştuğunu görmüştük. Ancak geçen yılın başından itibaren özellikle Çin'in kapasiteyi düşürme girişimleriyle birlikte arz talep dengesi istikrar kazanmaya başladı. Geçen yıl 385 dolar ortalama fiyatla satılan yassı çelik (HRC) fiyatları şu anda 545 dolara ulaştı. Yine petrolde olduğu için global ekonominin bir miktar hız kazanması durumunda çelik başta olmak üzere metal fiyatlarında yukarı yönlü potansiyel görünüyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)