Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEmtia üstatlarının 2017 tahminleri---

Emtia üstatlarının 2017 tahminleri

5 / 8
Emtia üstatlarının 2017 tahminleri
23 Ocak 2017 - 14:57 www.borsagundem.com

"TARIMSAL EMTİA ZAYIF"

Ayşegül Kabakçı / İş Yatırım Menkul Değerler uluslararası Piyasalar - Hisse Senedi ve Türev Uzmanı 

2017 yılı emtia fiyatlarına yön verecek en önemli faktörlerden biri FED politikaları ve faiz artış hızına bağlı olarak ABD Doları'nın seyri olacak. FED'in faiz artış hızı ve yeni başkan Trump'ın politikaları doların güçlü yükseliş trendinde belirleyici olacak. Doların güçlenmesi emtia fiyatları üzerinde negatif etkili olsa da OPEC ve ABD'nin petrol üretim miktarları petrol fiyatında, siyasi belirsizlikler altın ve gümüş fiyatlarında, Çin'in ekonomik büyümesindeki yavaşlama ise endüstriyel metal fiyatlarında yön belirleyici olacak. 

PETROL 

2016'nın son aylarında üretimde kısıntı kararı alan OPEC üyelerinin 2017 yılında bu karara uymaları önem taşıyacak. 2017 yılında petrol fiyatlarının 45-60 dolar bandında hareket etmesi beklenebilir. Bandın aşağısı için ihtimaller daha zayıf görünürken 60 dolar üzeri içinse üretim tarafında gerilemenin sağlanması gerekecek. 

ALTIN 

Altın fiyatları 2017 yılında yine FED'in faiz artış hızı ve enflasyon beklentileri ile yön bulacak. Bir diğer önemli faktör ise Trump'ın atacağı adımlar olacak. Seçim sonrası yönü aşağı çeviren altın fiyatlarında yılın ilk aylarında bu trendin devam etmesi beklenebilir. 2017 yılında Avrupa'daki seçimler ise siyasi belirsizlik yaratarak altın fiyatlarına alış getirebilir. Teknik destek olarak 1.100 dolar, direnç olarak 1.350 dolar seviyeleri takip edilebilir. 

METAL 

Endüstriyel metaller için 2016'nm özellikle son ayları oldukça hareketliydi. Özellikle Trump'ın seçilmesi sonrası altyapı yatırımlarında beklenen artış ve Çin'in talebinde gözlemlenen artış yıl boyu yatay hareket eden bakır fiyatlarında güçlü bir ralliye neden oldu. Bu faktörlerin 2017 yılında da geçerli olması halinde yükselişin devamını görebiliriz ancak özellikle Çin tarafında bu beklenti çok güvenilir değil. Endüstriyel metaller arasında çinko yüzde 60 primle 2016'nm en çok kazandıranı olarak öne çıkarken 2017 yılında iyi bir performans sergilemeye devam edebilir. 

TARIM 

Tarımsal emtialardan mısır, buğday, soya yıla zayıf başladı. 2016 yılını rekor seviyelerde üretim ve stok miktarları ile tamamlayan bu üçlü için 2017 bahar-yaz aylarında şekillenmeye başlayacak olan yeni sezon üretim miktarları yine yüksek seviyelerde olursa fiyatları aşağı çekmeye devam edecek. Pamukta ise son yıllarda yüksek stok miktarı nedeniyle ithalatını minimuma indiren Çin'in talebi belirleyici olacak. Çin'in alım miktarını düşük tutması ve ABD üretiminin yüksek olması halinde pamuk fiyatları 75 cent'i geçmekte zorlanacaktır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)