Ana SayfaPiyasa12 kritik rakam yeni haftanın kaderini belirleyecek---

12 kritik rakam yeni haftanın kaderini belirleyecek

2 / 3
12 kritik rakam yeni haftanın kaderini belirleyecek
06 Ağustos 2017 - 07:48 www.borsagundem.com

ABD CEPHESİNDEKİ SİYASİ GELİŞMELER, YURT İÇİNDE AÇIKLANACAK VERİLER DOLARA YÖN VERECEK

BELGİN MAVİŞ – A1 CAPITAL DİREKTÖR

Geçen haftanın en önemli konusu içeride Enflasyon ve Dış Ticaret Verisi olurken dışarıda ABD Tarım Dışı İstihdam verisi ve Ortalama Saatlik Kazançlar oldu.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre dış ticaret açığı %9,1 azalırken ihracatın ithalatı karşılama oranı %68,7'ye yükseldi. Bu da ileriye dönük olumlu bir etki olarak gözüküyor.

Enflasyon verilerine baktığımızda ise, TÜFE bir önceki aya göre %0,15 oranında artarken, yıllık bazda beklenildiği gibi tek haneye geriledi ve %9,9’luk beklentinin de altında %9.79 oranında gerçekleşti.  

Alt kalemlere baktığımızda, giyim ve ayakkabı sektörü %3,51 oranında düşüş yaşayarak ay bazında darbe almış gözüküyor. Yıl bazında ise, en yüksek artışı %15,24 ile ulaştırma, %14,14 ile alkollü içecekler ve %11,89 ile sağlık ana harcama grupları gerçekleştirdi. 

İç ekonomide durum böyle iken ABD ekonomisi, ADP Tarım Dışı İstihdam Değişimi, işsizlik oranı, tarım dışı istihdam ve ortalama saatlik kazanç verilerini açıkladı.

• Temmuz ayındaki değişim işsizlik ve ortalama saatlik kazanç verileri aynı gelse de, diğer veriler farklılık gösterdi.

• Piyasaların yakından takip ettiği tarım dışı istihdam 180 binlik beklentiyi aşarak 209 bin kişi olarak açıklandı.

• Ortalama saatlik kazançlar ise, % 0,3 ile beklentilere paralel geldi.

Açıklanan bu veriler sonrasında, ABD 10 Yıllıkları 2,264 seviyelerinde olumlu yönde hareket ederken altın, ons bazında aşağı doğru hareketlendi. Bununla beraber dolarda yükselişlerin de görülebileceğini belirtelim.

ABD’de saatlik ücretler yıllık bazda %2,4’ün üzerinde devam ettiği sürece, bu durum enflasyonu destekleyerek Fed’in olası faiz artırımlarında elini kuvvetlendirecektir. 

Aynı zamanda ortalama saatlik kazançlar verisi, dolar ve dolar endeksi üzerindeki etkisi de, yükseliş ve yükselişlerin devamı yönünde etkili olacaktır. 

Avrupa ekonomisinde bu haftada yüksek volatilite yaratacak veri akışı olmamasına karşın, Euro/TL’de bu hafta rekor üstüne rekor kırıldı. Tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 4,2133 seviyesinden geri gelen Euro’nun yükselişi piyasalar tarafından yakın takibe alındı.

Bu hafta sadece ekonomik anlamda değil, siyasi anlamda da çok hareketli günler yaşadık. Salı günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım, Çarşamba günü yapılacak Yüksek Askeri Şura hakkında görüştü. 

Yüksek Askeri Şura üyeleri Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında Çankaya Köşkünde toplandı. Ülkenin durumu ve yaşanan olayların konuşulduğu bu toplantıda birçok terfi ve atamalar yapıldı.

Dolar

Geçtiğimiz haftaya Dolar/TL, 3,5303 seviyesinden başlarken, siyasi gelişmeler öncülüğünde dar bantta hareketini sürdürdü. Haftayı 3,54’ün hemen altında kapatan pariteye, ABD cephesindeki siyasi gelişmeler ile yurt içinde açıklanacak veriler yön verecektir.

Euro

Hafta başından bu yana düşük seyreden Dolar ile beraber gerek, Euro gerekse Euro/Dolar paritesinde tarihi seviyeler test edilirken; Cuma günü ABD’de açıklanan istihdam verileri ile gerileme yaşandı.

Hafta içinde 4,2133 ile tarihi rekorunu yenileyen Euro/TL’de, haftanın son işlem gününde parite %1’in üzerindeki değer kaybıyla 4,15’li seviyelere kadar geriledi.

Altın

Satış baskısı sadece Euro ve Dolar pariteleri üzerinde değil, aynı zamanda altın üzerinde de baskısını artırdı. Hafta içinde 1270-1275 seviyesinde seyreden ons altında Cuma günkü veri sonrasında önce 1260 ve sonrasında 1256 seviyelerine doğru geri çekilmeler görüldü.

Petrol

Geçtiğimiz hafta petrol fiyatlarını destekleyen en önemli gelişme, OPEC ve OPEC üyesi olmayan bazı ülke temsilcilerinin bir araya geleceği toplantının açıklanması oldu.

Toplantıda arz kesintilerine uyum konusunda görüşülecek olup, toplantıdan gelecek her açıklama petrol fiyatlarının seyri yönünden takibimizde olacaktır.

BİST 100

Geçen hafta boyunca 107500 seviyesini zorlayan ancak gün sonunda geri çekilen endeks haftanın son işlem gününü %1,30 yükselişle 108545 puan seviyesinden tamamladı.

Viop30 Endeksi’nde ise uzlaşma 134700 olurken kapanış rakamı 134600 seviyesinden gerçekleşti.

Endekste yukarı yönlü hareketlerde 109000-109500 ve ana hedef değer 110000 seviyesi olurken geri çekilmelerde 107500-106100 desteklerimiz olmaya devam ediyor.

Hareketli geçen haftayı burada noktalarken, önümüzdeki bu haftanın veri gündemine bakacak olursak; 

• Pazartesi, Almanya Sanayi Üretimi, Türkiye Hazine Nakit Dengesi,

• Salı, Çin ve Almanya Ticaret Dengesi, Türkiye Sanayi Üretimi,

• Çarşamba, Çin TÜFE,

• Perşembe, İngiltere Sanayi ve İmalat Üretimi, ABD ÜFE,

• Ve Cuma günü, Almanya TÜFE, Türkiye Cari Denge ve ABD TÜFE rakamları paritelere ve borsalara yön verecek kritik gelişmeler olacaktır.


YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)