Ana SayfaPiyasa12 kritik rakam yeni haftanın kaderini belirleyecek---

12 kritik rakam yeni haftanın kaderini belirleyecek

3 / 3
12 kritik rakam yeni haftanın kaderini belirleyecek
06 Ağustos 2017 - 07:48 www.borsagundem.com

ENDEKS TARİHİ ZİRVESİNİ 110-112 BİN ARALIĞINA TAŞIYABİLİR

EROL GÜRCAN – GEDİK YATIRIM YATIRIM DANIŞMANLIĞI MÜDÜRÜ 

BİST-100 

BİST-100 endeksi açısından son dönemlerde Almanya ile yaşanan gerginlikler (20 Temmuz’da Almanya Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’deki Alman şirketleri hakkındaki soruşturma iddiası ve 1 Ağustos’ta Almanya Hükümeti’nin Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye yönelik ekonomik baskının artırılmasını talep etmesi) nedeniyle 2 defa test edilen 106.050 seviyesinin kısa vadeli en kritik destek konumunda. Bu destek seviyesinden gelen tepki alımları ile bunu destekleyici diğer gelişmeler (örneğin BİST-100 üzerinde yaklaşık % 5 – 6 civarında ağırlığa sahip olan Tüpraş hissenin oldukça güçlü bir kâr açıklaması perşembe günü endeksteki iyimserliğin ana nedenlerinden biri oldu) endeksin yönünü yeniden yukarı çevirmesini ve tarihi rekorunu 108.648 seviyesine taşımasını sağladı. Endeksteki iyimserliğin korunması durumunda endeksin önümüzdeki hafta tarihi zirvesini 110 – 112 bin aralığına taşıdığını görebiliriz. Olası kâr satışlarının kısa vadede sert bir düzeltme hareketine dönüşmemesi açısından 106.050 desteği üzerinde kalınması oldukça önemli. Bu desteğin kırılması durumunda satışların hızlanması ve kısa vadede sene başından bu yana görülen yükseliş trendi ile 200 saatlik hareketli ortalamaya karşılık gelen 104.600 – 105.000 destek bölgesine doğru bir gerileme görülebilir. 

Dolar/TL 

TCMB’nin mevcut sıkı duruşunu korumaya devam etmesinin etkisiyle yakın dönemde görece daha istikrarlı bir seyir görülmekte. Temmuz ayı sonundaki Fed ve TCMB kararlarından bu yana kur ağırlıklı olarak 3.51 – 3.54 TL aralığında dalgalanıyor. ABD tarafında Trump’a yönelik siyasi endişeler ve Fed’in yakın dönemdeki açıklamalarının piyasalar tarafından beklenenden daha güvercin yorumlanması nedeniyle doların küresel olarak zayıf seyrini sürdürmesi de kur tarafındaki istikrarlı seyre katkı sağlayan başlıca unsurlardan. Kısa vadede, ekstra bir gelişme olmadıkça Dolar/TL’nin ağırlıklı olarak 3.50 – 3.55 TL aralığında dengelenme eğilimine girmesini beklemekteyiz. Teknik olarak; 3.5480 TL’nin yukarı kırılması durumunda kurun 3.57 – 3.58 TL civarlarına sert bir yükseliş göstermesi beklenebilir. Diğer taraftan, 3.5125 TL’nin aşağı kırılması durumunda ise 3.48 – 3.50 TL civarlarına kadar sürebilecek bir gerileme görülmesi de ihtimal dahilinde. Ancak, yukarıda da belirttiğimiz gibi kısa vadede ekstra bir gelişme yaşanmadıkça kurun ağırlıklı olarak 3.50 – 3.55 TL aralığında dengeleneceğini düşünmekteyiz. 

Brent 

Doların küresel piyasalarda değer kaybetmesi, ABD tarafındaki stokların düşüş göstermesi ile arz kısıntısının 2018 yılının ilk çeyreğine kadar uzatılabileceğine yönelik haber akışları ve OPEC'in bazı ülkelerin neden üretim kısıntısı taahhütlerinin gerisinde kaldığını görüşmek üzere toplanacağını kaydetmesi petrol fiyatlarının temmuz ayını %7,60 yükselişle 52,68 dolardan tamamlamasını sağladı. Ağustos ayının ilk haftasında ise ABD'de üretimin arttığını gösteren verinin ardından petrol fiyatları yükselişini durdurdu. ABD tarafında artan üretimin, OPEC öncülüğünde küresel arz fazlasını gidermeye yönelik arz kısıntılarının etkisini gidereceğine yönelik oluşan endişeler petrol fiyatlarının kazançlarının bir kısmını geri vermesine neden oldu. Brent petrol fiyatları ağustos ayının ilk haftasında en yüksek 52,91 en düşük 50,86 seviyeleri arasında dalgalanarak 52 doların üzerinde tutunmaya devam etti. 


YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)