E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHükümetten flaş Suriye açıklaması---

Hükümetten flaş Suriye açıklaması

Hükümetten flaş Suriye açıklaması
06 Ekim 2015 - 15:54 borsagundem.com

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Suriye'deki iç savaşın çok vahim boyutlara ulaştığını belirtti

Çeşitli programlara katılmak üzere Ordu'ya gelen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Gölköy Belediyesini ziyaret etti.

 Burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, "Rusya'nın yapmış olduğu bu hava saldırılarında IŞİD'i değil de oradaki Suriye rejimine muhalif olan ılımlı unsurları vurması, onların mevzilerini vurması, Türkiye'nin de durumunu ve Suriye'deki bu savaşın dengelerini ciddi şekilde değiştirecek bir gelişmedir. Dolayısıyla hiç kimsenin IŞİD'i bahane ederek bölgedeki savaşın içerisine bir türlü dahil olması kimseye fayda sağlamaz. Biz bu savaşın içerisinde bizim önceliğimiz tabii ki Türkiye'nin güvenliğini sağlamaktır" diye konuştu.

 Kurtulmuş, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetinin, Türkiye'nin güvenliğini sağlayacak her türlü güce sahip olduğunu ifade ederek, "Dolayısıyla hiç kimsenin Türkiye'nin gücünü sınamaya ya da Türkiye'nin sabrını sınamaya kalkmamasını tavsiye ederiz. Biz bölgemizde barış isteriz. Bölgemizde 5 senedir devam etmekte olan bu iç savaşın, artık büyük güçlerin satranç tahtası haline döndüğü, bir bilgisayarla savaş oyunu haline döndürdükleri bu savaşın bir an önce bitmesini talep edilmektedir. Suriye halkının bir an evvel huzura ve özgürlüğe kavuşması talep edilmektedir" ifadesini kullandı.

 "Suriye'deki iç savaş maalesef çok vahim boyutlara ulaşmıştır" diyen Kurtulmuş, şöyle devam etti:

 "Rusya'nın da bu savaşa fiilen müdahale etmesi gerçekten özellikle Türkiye'yi çok ciddi şekilde tedirgin etmektedir. Burada her geçen gün başka bir aktörün savaşa dahil olması, bu savaşı içinden çıkılmaz bir noktaya doğru getirmektedir. Rusya'nın, hem Suriye'deki saldırıları durdurması hem Suriye'deki saldırıları bahane ederek Türkiye'nin hava sahasını ihlal etmekten vazgeçmesini bir kere daha kendilerine söylüyoruz, teklif ediyoruz, uyarıyoruz. Bu anlamda Türkiye gelişmeleri dikkatle, hassasiyetle ve Türkiye'nin güvenliğini sağlayacak bir kararlılıkla takip etmektedir. Ümit ederim ki Rusların açıkladığı gibi, bunlar yanlışlıkla gerçekleşmiştir. Eğer yanlışlıkla gerçekleştiyse bundan sonra zaten gerçekleşmeyecek demektir. Dolayısıyla Türkiye süreci titizlikle izleyecektir. Bu anlamda yeni durum, yeni denge karşısında 'Türkiye'nin tavrı ne olur' diye de kimsenin Türkiye'yi sınamamasını tavsiye ederiz."

Terörle mücadele

Türkiye'nin 35 yılda teröre kaybettiği ekonomik kaynağın en azından 1,5 trilyon dolar olduğunun altını çizen Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı:

 "Şimdi sadece şuna bakalım. Geçtiğimiz 20 Temmuz'dan önce terör olmadan evvel Doğu Anadolu'nun Güneydoğu Anadolu'nun her tarafı tıklım tıklım doluydu. Buralarda gittiğimiz yerlerde otellerin dolu olduğunu görmekten büyük memnuniyet duyuyorduk. Bu terör olaylarından sonra bölge halkı büyük bir tedirginlik içerisindedir. Başta terör olmak üzere, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki yatırımlar, mesela çok önemli bir yatırımımızın, elektrik üreten bir yatırımımızın zaman zaman elektrik çıkışları kesilmektedir. Özellikle turizm de başta olmak üzere bir çok ekonomik alana olumsuz etkisi olmuştur. Aynı zamanda tarım ve hayvancılık alanda çok ciddi etkileri olmuştur. Dolayısıyla büyük bir maliyet. Ama bu maliyetin ötesinde görülmeyen bir başka maliyette Türkiye'nin risk birimi artmaktadır. Terör her ortaya çıktığında Türkiye'nin risk birimi artıyor. Türkiye'nin borçlanma gereği olan bir ülke olduğu için borçlanma faizleri yükseliyor. Baktığınız zaman terörün sebeplerinden birisi de Türkiye'yi ekonomik olarak esaret altına almaktır. Dolayısıyla bu süre içerisinde Türkiye'nin de çok olumsuz etkilendiğini görüyoruz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tarihçi mistik ali06 Ekim 2015 22:14

    Kendi ülkenizdeki olaylar Suriye den beter be çakma akp li atanmış vekil birgün çıkıp beni kandirdilar diyecektir kayde alinmiyacak bir vekil akp bitince kendiside tarih olacak

  • Byk06 Ekim 2015 21:13

    Ruslar Van minüt'ten anlamaz,anlayacakları dilden "одна минута" konuşsun diyeceğim fakat Erdoğan'ı ciddiye alan yok.

  • Alp06 Ekim 2015 20:06

    Seçim boyunca meydanlarda kin nefret yüz mimikleriyle çığlık çığlığa terörist ypg denirken işit konusunda tek olumsuz cümle kuramayanlaeı bu halk çok iyi analiz etmeye başlamıştır! Bir yandan Dünyanı heryerinden gelip yerel halkın canını alan malını soyan namusunu kirletenler dış unsurlar, diğer yandan köyünü ilini koruyan yerel güç! Tercih açık! Kimler destekleyip nerden sokuldular Suriye'ye?

  • Byk06 Ekim 2015 19:13

    Rusya,Çeçenistan ve Dağıstan'dan gelen cihatçıların Rusya'ya geri dönmeden Suriye'de etkisiz hale getirmeye çalışıyor.Türkiye için kandil'deki PKK ne ise,Rusya için Suriye'deki cihatçı çeçenler o. Türk uçakları hava bombardımanıyla Irak topraklarında nasıl PKK'lıları vuruyorsa,Ruslar'da Suriye'deki çeçenleri vuruyorlar.

  • amatör sürüsü06 Ekim 2015 17:21

    Asıl iki lafı bir araya getiremeyen kişiler gelsin çok daha iyi yönetiriz dış politikayı. Akım derken bir bakmışız rusya karadenizden girmiş olur. :) (CHP Lideri Kılıçdaroğlu "Hiçbir Allah'ın kulu çıkıp da 7 Haziran sonrası CHP iyi bir politika izledi diyemez." dedi.)

  • nur çel06 Ekim 2015 16:20

    Şecimi iptal etmenin bahanesi olmasın şüpheli olaylar

  • Remzi06 Ekim 2015 16:20

    Bir tane rus uçağı düşürseydiniz ruslar tedirgin olurdu 3-5 tane yabancı ajanı suriyede indirseyniz başkaları tedirgin olurdu nutuğu basın gitsin yiyorlar nasılsa

  • Byk06 Ekim 2015 16:15

    Şamil Tayyar 2012 yılında hazırlıklar tamam diyordu. Türkiye'nin savaş için tüm hazırlıklarını tamamladığını kaydeden Tayyar "Savaşabilecek her türlü hazırlık yapılmıştır. Yeter ki Türkiye'nin sabrını zorlamasınlar. Şam 'a kadar varabilecek harekat hazırlığının yapıldığını ve tamamlandığını ifade ediyorum. Ne sabırmış !!!!!!!

  • amatörler sürüsü 06 Ekim 2015 16:02

    anca konuşun sınırda abd-rusya işbirliğiyle ırakın kuzeyiyle birleşecek ve suriyeden kopartılacak türkiyenin de başına bela olacak yeni devlet kuruluyor