E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBüyümeyi destekleyecek faiz adımı riskli---

Büyümeyi destekleyecek faiz adımı riskli

Büyümeyi destekleyecek faiz adımı riskli
21 Nisan 2014 - 16:50 borsagundem.com

Zorunlu karşılıklarda bir indirim söz konusu olursa döviz rezerv kaybını engellemek adına rezerv opsiyon katsayılarında bir artış gündeme gelecektir

''24 Nisan Perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerde bir değişiklik yapılmayacağını öngörüyoruz.

Mart ayında gelişen ekonomilere sermaye girişinin tekrar pozitife dönmesi ve yurtiçinde azalan politik belirsizliğin etkisinde parasal sıkılaştırmanın tepe noktasının görüldüğü ve gevşeme döngüsüne geçilebileceği beklentileri oluşmuştu. Bu sayede, dolar-TL forwardlarının ima ettiği 1 ay ve 3 ay vadeli TL faizleri %11,5’den %9,75 seviyelerine kadar gevşedi.

Ancak, Türkiye de dahil olmak üzere gelişen piyasalara portföy akışının büyük oranda kısa vadeli carry trade imkanı nedeniyle olduğunun altını çizmek gerekiyor. Carry trade yatırımcılarının faizlere olan yüksek duyarlılığını hesaba katarak son dönemdeki sermaye girişine çok fazla güvenmemek gerektiğini düşünüyoruz. Keza, TL faizlerinin %10’un altına gevşemesiyle TL’de son 10 günde negatif ayrışma gözlüyoruz.

Ekonomik büyümenin görece güçlü ve enflasyonun yükseliş eğiliminde olduğu mevcut iktisadi görünümün faiz indirimi için uygun olmadığını düşünüyoruz. Gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahının yeterince yüksek olmaması faiz indirimini engelleyen diğer bir neden. Bu nedenle ekonomik büyümeyi destekleyici bir adım atılacaksa bile bunun şu aşamada faiz yoluyla yapılmasının riskli olacağını belirtiyoruz.

Temel beklentimiz olmasa da zorunlu karşılık (ZK) oranlarında bir indirim söz konusu olabilir. Ancak, zorunlu karşılık oranlarında indirimin rezerv opsiyon mekanizması (ROM) kanalından MB’nin döviz rezervlerini azaltıcı etki yapacak olması ZK yoluyla bir gevşeme olasılığını düşürüyor. ZK’larda bir indirim söz konusu olursa döviz rezerv kaybını engellemek adına rezerv opsiyon katsayılarında bir artış da beraber gündeme gelecektir.

Diğer taraftan TL zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi olasılığı ve/veya ödenebilecek faizin büyüklüğü TL fonlama maliyetlerinin gerilemesiyle azaldı. Marjinal fonlama oranının %10’lara gerilemesiyle ucuzlayan TL fonlama maliyeti nedeniyle MB’nin rezerv kaybı yaşamadan TL ZK’lara ödeyebileceği faiz oranı da geriledi. Keza mevcut durumda, MB’nin Londra konferansında telaffuz ettiği 300 baz puanlık faiz ödenmesi zorunlu karşılıkların TL tutulmasını teşvik edip MB’nin rezervlerini azaltıcı etki yapabilir.''
İŞ YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)