E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTürk Traktör Borsa Gündem’e konuştu---

Türk Traktör Borsa Gündem’e konuştu

Türk Traktör Borsa Gündem’e konuştu
17 Şubat 2015 - 13:46 borsagundem.com

Genel Müdür Marco Votta finansal sonuçları açıkladı. Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Canbeyli sorularımızı yanıtladı

SERAP SÜRMELİ-BORSAGUNDEM.COM

Türk Traktör, 2014 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Tarım ve Türk otomotiv sektörünün önde gelen kuruluşlarından  olan Türk Traktör, 2014’te 2,723 milyar TL ile, bugüne kadarki en yüksek cirosunu kaydetti. Traktör devi,  261 milyon TL net kâr elde ederken; şirketin FAVÖK marjı ise %12 olarak gerçekleşti.

Yurtdışı pazarda 15.866, yurtiçinde ise 30.027 adet traktör satışı gerçekleştiren Türk Traktör, toplam 45.893 adetle çarpıcı bir başarıya imza attı. Yeni açtığı Erenler Fabrikası ve Ankara Fabrikası ile yıllık 50 bin adetlik traktör üretim kapasitesine ulaşan ve bugüne kadar 700.000’den fazla traktör üreten Türk Traktör, 2014 yılı içerisinde ise 45.823 adetlik üretim gerçekleştirdi.  

“ERENLER FABRİKAMIZLA ÜRETİM KAPASİTEMİZİ CİDDİ ORANDA ARTIRDIK”

2014’ü rekor rakamlarla kapatarak pazar liderliğini koruduklarını belirten Türk Traktör Genel Müdürü Marco Votta; “2014 yılı bizim için finansal ve operasyonel açıdan çok verimli bir seneydi; elde ettiğimiz ve yüzümüzü güldüren rakamlar da bu başarımızı kanıtlıyor. 2014 yılı içerisinde Sakarya, Erenler’de faaliyete geçirdiğimiz ikinci fabrikamızla üretim kapasitemizi 50.000 adede çıkarttık. Böylece hem iç hem dış pazarın taleplerini karşılama becerimizi güçlendirdik. Türkiye’nin toplam traktör ihracatının %90'ını üstlenmekteyiz. Ayrıca; Türkiye, satılan traktör adedi açısından dünyada 4’üncü sırada yer alıyor. Ülkenin dünya sıralamasında böylesine önemli bir paya sahip olmasında başrol oynamaktan gurur duyuyoruz”dedi.


Türk Traktör’ün ulusal ve uluslararası platformlardaki başarısını değerlendiren Marco Votta şunları söyledi: “Son derece başarılı bir yıl geçirdik; bu başarının ardında hem ürün ve üretim kalitemizi hem de sürdürülebilirliğimizi arttırmaya yönelik cesur adımlarımız yatıyor. 2014’te elde ettiğimiz sonuçlar, bize eşsiz birer 60’ıncı yıl hediyesi oldu. TürkTraktör üretim hattından çıkarak T3F adı altında yurtdışı pazarlarına ihraç ettiğimiz New Holland TTJ’nin Avrupa’da, “En İyi Bağ-Bahçe Traktörü” kategorisinde elde ettiği ‘Yılın Traktörü’ ödülü, Türkiye’de otomotiv yan sanayinin kurulmasına öncülük ederken, yerlilik oranını da artırmayı hedefleyen çalışmalarımızın bir neticesi. CNH Industrial ile ortaklığımız doğrultusunda, sahip olduğumuz Ar-Ge gücü ve bu alanda yaptığımız yatırımlarla önemli bir rekabet avantajı yakaladık. Yeni tesisimizle birlikte traktör üretim kapasitemizi artırdık. Enerji yönetiminde de liderliğe oynuyoruz; bu alanda örnek gösterilen bir şirket olmaktan dolayı çok mutluyuz. Dikkat çekici bir ivmeyle pek çok alanda hızlı bir yükselişe geçtiğimiz 2014 yılının ardından, 2015 için daha yüksek hedeflerle kendi rekorlarımızı kırmak üzere kolları sıvadık” dedi.  
 
AHMET CANBEYLİ BORSA GÜNDEM’E KONUŞTU

 
Basın toplantısında borsagundem.com’a konuşan Türk Traktör Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Canbeyli, şirketin dağıtmayı planladığı temettünün yüzde 60 seviyesi üzerinde olacağını belirterek “Son 8 yıldır pazar lideriyiz. Yüzde 50’ye yakın Pazar payımız var” dedi. Canbeyli sorularımıza şu yanıtları verdi.

-2015 yılında temettü dağıtımıyla ilgili neler söyleyeceksiniz?

-Aksi hissedarlarımızca kararlaştırılmadıkça her yıl net karın minimum yüzde 60’ı hissedarlara temettü olarak dağıtılıyor. Hissedarlar, bu yüzde 60 seviyesi veya üzerinde  karar alıyorlar. Net rakamı inanın bende bilmiyorum. Birkaç gün içinde açıklanacak. Genel kurul tarihimiz 18 Mart’ta. Ama şunu çok rahat söyleyebilirim, yüzde 60 seviyesinin üzerinde olacaktır.

-2015 yılında iç piyasa ve yurt dışı piyasası için kaç traktör üretmeyi planlıyorsunuz?

-2014 yılında 64 bin traktör üretildi. Bu 64 binin yaklaşık 46 binini biz ürettik. Bu yaklaşık 46 binlik bizim üretimimizin bir eş değeri de satış olarak gerçekleşti. Satışımızın 16 bini ihracat, 30 bini iç piyasa oldu. Geçen yıla göre ciddi bir büyüme oldu. Pazarın üzerinde büyüdük ve pazar payımızı da yüzde 49.4 olarak gerçekleştirdik. 2015 yılına gelirsek, 2014’e göre olumlu hava şartları iyi gidiyor, devlet teşvikleri açıklandı 10 milyar lirayı geçiyor ve Ziraat Bankası kesintisiz faiz desteğini devam ettiriyor. Yani şu anda her şey olumlu gidiyor. Türkiye’de seçim ekonomisi o anlamda bizim sektörde işi yok. çünkü 2014 yılında 2 seçim vardı ama herhangi bir şekilde devlet bu teşvikleri seçim ekonomisi tarzında artırmadı. Bizim beklentimizde bununla oynamayacakları yönünde. Çünkü belli tutarlı bir politika var.
2014 yılında sektörde Avrupa Birliği fon alımları oldu. Ama bu yıl yok. Dolayısıyla bunun bir negatif etkisi olacaktır. 4 bin traktör bu fonlar çerçevesinde satıldı. 2015 yılında bu destek olmayacak. Bunu aklımızda tutmakta fayda var. Ama genel olarak şu anda Ocak ve Şubat satışlarına baktığımızda olumlu gidişatı görüyoruz. İnşallah yılın geri kalanında bu gidişat devam eder.

-2015 yılında büyüme hedefiniz nedir?

-Daha çok pazar payı elde etmek için karlılığımızdan feragat edelim diye bir şey yok. Çünkü bu günün sonunda hissedarlara değer yaratma amacımız var bizim. Son 8 yıldır pazar lideriyiz. Yüzde 50’ye yakın pazar payımız var. 2014 yılında pazar payımız  bir puan arttı. Temel hedefimiz pazarın büyümesine paralel büyümek ve becerebiliyorsak üzerinde büyümek. Pazar payımızı da bu seviyelerde tutmak ve şu ana kadar da başarılıyız.

-Bu sene ihracatta hangi ülkeler var?

-Şunu net söyleyeyim. Biz CNHI gruba ihracat yapıyoruz. Dolayısıyla CNHI Grubu dünyadaki kendi networkü içerisinde bizim traktörlerimizi pazarlıyor. Onun yüzden biz bir pazar riski, pazara giderken şuraya da satalım gibi bir aktivitemiz yok. CNHI Grubun networkü büyüdükçe, bizde kendi networkümüzü büyütüyoruz. Dolayısıyla son yıllarda geldiğimiz en yüksek noktaya geldik. Onun için gidemediğimiz ülkelerde cidden belki 10 traktör bile satılmıyordur. Ama günün sonunda fırsat olan her yerde biz ürünlerimizin satılmasını istiyoruz.

-2015 yılında yeni bir yatırım planınız var mı?

-Biz 2014 yılında 230 milyon liralık yatırım yaptık. 2015 yılında bu seviyede bir yatırımımız olmayacak. Şimdi normal fabrikayı idame ettirecek yatırımlarımız var. AR-GE yatırımları dahil.

-Borsadaki yüzde 24.9 olan payınızı artırmayı planlıyor musunuz?

-Biliyorsunuz yüzde 37,5'u Koç ve yüzde 37,5'u CNHI’nin elinde. Çok çok küçük bir hisse şahısların elinde duruyor ve gerisi de borsaya kote vaziyette. Yani bizim şu anda hissedarlarımızla yaptığımız toplantılarda bir şey konuşulmuş değil ama günün sonunda tabi bu hissedarlarımızın kararı. Yeterli miktarda da hisseleri var borsadaki paylarını artırmak anlamında. Olursa bunları sizinle paylaşırız tabi ki.
 
“YEŞİL BİNA”YA LEED GOLD SERTİFİKASI

TürkTraktör’ün 2014 Haziran ayında “Yeşil Bina” konseptiyle faaliyete geçen Erenler Fabrikası, düşük enerji ve su tüketiminin yanı sıra güneş ışığından maksimum düzeyde yararlanarak doğa dostu üretimi destekliyor. Uygulamaya koyduğu enerji verimliliği ve çevreyi korumaya yönelik stratejiler doğrultusunda, LEED Sertifikasının ALTIN seviyesini almaya hak kazandı. Leed Sertifikası, ABD’deki Çevre Dostu Binalar Konseyi tarafından çevre dostu yapılanmayı destekleyen firmalara veriliyor.

ÖDÜL YILI 2014

NEW HOLLAND TTJ “En İyi Bağ-Bahçe Traktörü” kategorisinde “2015’in Traktörü” seçildi
TürkTraktör tesislerinde, Türk mühendisi ve işçisinin alınteriyle üretilen bağ ve bahçe tipi yeni NEW HOLLAND TTJ serisi, Bolonya’da düzenlenen Uluslararası Tarım Makineleri Fuarı’nda (EIMA), tarım sektörünün en saygın ödülleri arasında gösterilen Yılın Traktörü 2015 (Tractor of the Year 2015) ödülüne layık görüldü.
 
Otomotivde Türkiye’nin En İyi Ar-Ge Merkezi

Patente dönüştürdüğü Ar-Ge çalışmalarıyla dikkat çeken TürkTraktör; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen 3. Özel Sektör Ar-Ge Merkezleri Zirvesi’nde, birçok Ar-Ge merkezini geride bırakarak otomotiv dalında birincilik ödülünün sahibi oldu.
 
Türkiye’de otomotiv yan sanayinin kurulmasına öncülük eden TürkTraktör, özellikle patent çalışmalarına yaptığı yatırımlarla bugün 103 patent, 8 endüstriyel tasarım, 29 marka ve 27 internet alan adı içeren bir portföye ulaştı.
 
“Enerji Verimli Endüstriyel Tesis” kategorisinde Türkiye Birincisi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından 15’incisi düzenlenen Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması’nda (SENVER), 20 işletmenin değerlendirildiği “Enerji Verimli Endüstriyel Tesis” kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.
 
Enerji yoğunluğunu son 3 yıl içinde  (2011-2013), yıllık ortalama %41,4 azaltan (toplam enerji tükeatiminin (kw/h). üretilen toplam traktör miktarına göre eşitliği) TürkTraktör; motorlu taşıt, römork ve yarı römorklar alt sektörü içerisinde “Enerji Yoğunluğunu En Çok Azaltan İşletme” seçildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 905,50
En Yüksek: 913,50
En Düşük: 902,50
Değişim -0,17 %
FK: 5,17
PD / DD: 3,14
İşlem Hacmi 306.962.124
Toplam Adet: 338.500
Ağırlıklı Ort.: 906,98
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kemal17 Şubat 2015 14:04

    Guzel bir söyleyis icin tskler. Sn Borsagundem ayni söyleyisi PARK ELEKTRIK ile de yapar misiniz rica etsem. TSKLER.