E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTrump'ın yaptırımları önce ABD'yi vurdu---

Trump'ın yaptırımları önce ABD'yi vurdu

Trump'ın yaptırımları önce ABD'yi vurdu
13 Eylül 2018 - 00:47 borsagundem.com

Başkan Trump'ın başlattığı ticaret savaşında ilk fatura ülkesi ABD'ye kesildi. ABD'nin Çin ve AB ile ticaret cirosundaki açık rekor kırdı. Amerikan halkının yeni vergilerden duyduğu memnuniyetsizlik de giderek artıyor

ABD Ticaret Bakanlığı'nın yayınladığı istatistik, şoke edici bir gerçeği ortaya koydu. Gümrük vergilerinin arttırılmasından bu yana ticari açığın sürekli olarak büyüdüğü, geçen temmuzda bir önceki aya göre yüzde 9.5 artarak 50.1 milyar dolara ulaştığı anlaşıldı.

'TİCARET AÇIĞI REKOR SEVİYEDE ARTTI'

Washington açısından en üzücü şeyse, yeni gümrük vergilerinin hedef aldığı Çin ve Avrupa Birliği ile yapılan ticaret açığının rekor seviyede artması oldu.

Geçen hafta Çin Gümrük İdaresi'nin iki ülke arasındaki ticaretle ilgili yayınladığı ağustos istatistikleriyse ABD'nin yarasına tuz bastı. O ay Çin'in ABD ile yaptığı ticaret cirosunda 3 milyar dolarlık rekor bir artış daha meydana geldi.

Geçtiğimiz 5 ayın toplamındaysa Çin'in ABD ile yaptığı ticaret cirosunda, analistlerin en iyimser tahminlerini de aşan 4'te 1'lik artış meydana geldi.

YENİ GÜMRÜK VERGİLERİ YENİ SORUNLAR GETİRDİ

Washington'un ticaret savaşının ilk sonuçlarıyla ilgili tepkisi beklenebilecek nitelikteydi. Donald Trump geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada Çin'den gelen ürünlere ‘çok yakında' yeni vergiler getireceğini açıkladı.

Pekin ise, Çin'in ABD'den gelecek yeni vergi artışlarına yanıt vermek zorunda kalacağını açıkladı.

Bu kez Trump'ı hedef alan yeni eleştiriler, Apple, Cisco, Dell, Hewlett Packard ve Juniper Networks gibi dev ABD şirketlerinden geldi. Şirketlerden yapılan açıklamalarda, Çin'in ürünlerine yönelik yeni vergilerden ‘Amerikan çıkarlarının ve tüketicilerinin zarar göreceği, Çin'inse ekonomisini yenilikçi hale getirmede hızlanacağı' ifade edildi.

Trump ise şirketlerin vergi muafiyeti talepleri karşısında, yönetimlere üretimi ABD'ye çekmeleri önerisinde bulundu.

ABD Başkanı şimdiyse daha ciddi bir rakiple karşı karşıya kalacak, zira ABD'nin en etkilileri kabul edilen liman işçileri ve nakliyeciler sendikaları da yeni vergilerden duydukları rahatsızlığı dile getirmeye başladı.

DENİZ, HAVA LİMANLARI VE KARA TERMİNALLERİ OLUMSUZ ETKİLENECEK, NAKLİYECİLER İŞLERİNDEN OLACAK

Associated Press'in araştırmasına göre Çin'den gelen ürünlere yönelik 200 milyar dolarlık yeni vergiler yürürlüğe girerse Amerikan ithalatının en az yüzde 10'u da yeni tarifelere tabi tutulacak ve sonuçta ABD'nin 48 eyaletinde 250'nin üzerinde deniz, hava limanı ve kara terminalinin mal akışında sert bir düşüş meydana gelecek.

Zarar görenler zincirinin bir sonraki halkasıysa limanlardan işverenlerin depolarına ürünleri taşıyan kara nakliyecileri olacak. Associated Press'in değerlendirmesine göre yeni vergilerin devreye alınmasıyla söz konusu taşıma işlerini yapan her dördüncü sürücü işini kaybetmiş olacak. (Sputnik)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MEHMET13 Eylül 2018 10:39

    bişi olmaz abdye , dünyanın en büyük ekonomisi kim ne derse desin

  • HASAN TOSUN13 Eylül 2018 10:24

    BEN 2 AY ÖNCE ABD KAZANIYOR GÖRÜNSEDE İŞ TERSİNE DÖNECEK ABD KAYBEDECEK İŞDE KAZIN AYAĞI BATMAYA BAŞLADI,ARTIK DOLARDA SİLİNİP GİDECEK AVRUPA ASYA DOLARDAN KURTULMAYA ÇALIŞIYOR NETİCEDE DOLARDAN KURTULUNACAK,YOL BULUNACAK