E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTL'deki değer kaybı devam ediyor---

TL'deki değer kaybı devam ediyor

TL'deki değer kaybı devam ediyor
11 Ocak 2017 - 17:03 borsagundem.com

Trump'ın vergi ve maliye politikaları ile ilgili vereceği detaylar toplantı öncesi beklemede olan piyasalarda sert fiyatlamalar yaratabilir

Türk Lirası varlıklarda bugün de değer kaybı devam ediyor. TL'ye karşı dolar yüzde 2,5, Euro ve altın ise yüzde 2'ye yakın değer kazanmış durumda. Borsa tarafında ise BİST-100 yüzde 0,30 negatif bölgede seyrediyor.

Anayasa değişikliği görüşmeleri ve bu sebeple ortaya çıkan erken seçim ve referandum beklentileri ekonomi üzerindeki belirsizliklerin artmasına neden oluyor. Diğer taraftan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in not indirimine gideceği endişeleri ve yüzde 8,5'in üzerine çıkan enflasyon, TL varlıkları üzerindeki baskının artmasına neden oluyor. Özellikle bu gelişmelerin etkisini kur üzerinde oldukça yoğun hissediyoruz.

TL'deki bu kaybın önüne geçilmesi adına gözler TCMB'ye çevrilmiş durumda. Dün yabancı para zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan indiren Merkez Bankası, bu şekilde piyasaya 1,5 milyar dolar ilave likidite sağlamıştı. Ancak dolaylı şekilde yapılan bu müdahalenin kur üzerindeki etkisinin oldukça sınırlı kaldığını gördük. Bundan sonraki süreçte kurdaki yükselişin önüne geçebilmek adına Merkez Bankası'nın faiz silahını kullanması gerekecek gibi görünüyor. Aksi durumda kurdaki yükselişin önüne geçilmesi oldukça zor olabilir.

Trump'ın seçim zaferi sonrasında ilk basın toplantısı
Bugün Trump'ın ABD Başkanı seçildiğinden beri ilk resmi basın toplantısı var. Trump'ın vergi ve maliye politikaları ile ilgili vereceği detaylar toplantı öncesi beklemede olan piyasalarda sert fiyatlamalar yaratabilir. 20 Ocak'ta göreve gelecek olan Trump'ın maliye politikası etrafındaki belirsizlikler, mevcut para politikasını da etkiliyor. Bu nedenle bütçenin senatoya ne zaman sunulacağı dahi büyük öneme sahip. TSİ 19:00'da yapılacak olan basın toplantısında Trump'ı basın mensuplarından gelecek zor sorular bekliyor. Trump'ın yaptığı kabine atamaları, Rusya'nın seçime müdahale yaptığı iddiaları ile ilgili tutumunun ne olacağı mutlaka sorulacaktır. Bunun yanı sıra aile bireylerine verdiği görevlerin ve işinin yaratabileceği çııkar çatışmaları da son dönemde basının odağında.

USDTRY
Kurda rekor üstüne rekor seviyeler görülmeye devam ediyor. Anayasa değişikliği görüşmeleri ve Fitch'in not indirimine gideceğine yönelik beklentiler, TL'nin yılbaşından bu yana dolara karşı yüzde 10'a yakın değer kaybetmesine neden oldu. Diğer taraftan Merkez Bankası'nın yükselişe rağmen faizlerde herhangi bir artışa gitmeyeceği öngörüsü TL'deki kayıpların hızlanmasına neden oluyor. Tüm bu gelişmeler ile birlikte kur gün içerisinde 3,89'un üzerine kadar tırmandı. Borsa ise dolar bazında 2009 yılından bu yana en düşük seviye olan 20 sentin altına kadar geriledi. Sepet kur tarafında ise tarihte ilk kez 4'ün üzerini gördük. Önümüzdeki süreçte TCMB'nin faizlerde sert bir yükseliş yapmaması durumunda kurdaki yükselişin devam ettiğini görebiliriz. Teknik olarak baktığımızda ise yukarı yönlü hareketin devamında 3,90 seviyesinin aşılması durumunda 3,95 psikolojik direncine hareket görebiliriz. Aşağı yönlü hareketlenmelerde ise geri çekilmme görülmesi zor görünüyor. Destek olarak takip edebileceğimiz seviyeler 3,84 ve 3,80 olarak karşımıza çıkıyor.

EURUSD
Kur gelecek ABD Başkan Trump'ın yapacağı konuşma öncesinde hafif satıcılı seyrediyor. Trump vaatleri ile yükselen piyasa iyimserliği bu politikalar etrafındaki belirsizliklere biraz açıklık getirilmesini de gerektiriyor. İstihdam piyasasının güçlü duruşu yüzde 1.7 olan çekirdek enflasyon ile FED'in yüzde 2'lik hedefine yaklaşılması ile ABD ekonomisinin yumuşak karnı olarak büyüme kalıyor. Yapılması planlanan kamu harcamalarının, vergi reformlarının enflasyonu yukarı çekmenin yanı sıra yeni yatırımlara dönüşebilmesi ve efektif olarak büyümeye katkı yapması gerekiyor. Tüm bu yukarı yönlü risklere karşın ise korumacı ticaret politikalarından doğabilecek kur ve ticaret savaşı ise aşağı yönlü bir risk olarak bu kazanımları tehdit edebilir. Bugünkü konuşmada bu noktaların bir nebze de olsa netleşmesi önemli. Kura baktığımızda ise teknik olarak satıcılı seyirde 1.0510 seviyesiinin altında 1.0480-1.0450-1.0400 seviyeleri güçlü destekler. Yukarı yönlü harekette ise 1.0550-1.0570-1.0600 seviyeleri görülebilir.

GBPUSD
İngiltere'de sanayi ve imalat üretimi Kasım ayında beklentilerin oldukça üstünde yükseliş gösterdi. Bir önceki ay daralan imalat üretimi Kasım ayında yüzde 1.3 artarken, sanayi üretimi de yüzde 2.1 artış ile bir önceki ay yaşanan daralmayı dengeledi. Ticaret rakamları ise karışık sinyaller veriyor. Pound tarafında yaşanan bozulmaya bağlı olarak ihracat rakamları 27 milyar pound yükseliş gösterdi. Ancak bu durum tüm zamanların en yüksek ithalat rakamı olan 39.2 milyar pound ile gölgelenmiş durumda. Bugün ayrıca İngiltere MB bankası tarafında finansal istikrar raporu açıklandı. MB Başkanı Carney'nin ise rapor ile ilgili parlamentoda soruları yanıtlaması bekleniyor. Kurda teknik olarak ise 1.2120 seviyesinin altında kapanışlar görmemiz durumunda 1.2080 seviyesi gündeme gelebilir. Hareketin son iki ayın en düşük seviyesi olan 1.2070'in altına sarkması durumunda 1.2050 destek olarak çalışabilir. Toparlanmalarda ise 1.2130-1.2180-1.2200 dirençleri gündeme gelebilir.

ALTIN
Altın fiyatlarında iki günlük yükselişin ardından bugün daha yatay bir seyir olduğunu görüyoruz. Veri akışı bakımından gün içerisinde altın fiyatlarına etki edebilecek önemli bir veri bulunmazken, ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın TSİ 19:00'da yapacağı konferans önemli olacak. Özellikle konuşmada maliye ve dış ticaret politikasına yönelik söylemler değerli metalde hareketliliğin üst seviyeye çıkmasına neden olabilir. Teknik olarak ise değerli metalin Aralık ayının sonunda başlayan yükseliş trendi içerisindeki hareketine devam ettiğini görüyoruz. Bu yükselişin devamında ise 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1188-1190 bandının üzerinde kalıcı olunması durumunda, 1205 dolar seviyesine yükseliş görebiliriz. Olası geri çekilmelerde ise 1185 dolar takip etmemiz gereken ilk destek seviyesi olurken, aşılması durumunda 1180 Dolar desteğine geri çekilme görebilirizz.

BRENT
Haftanın ilk iki işlem günündeki sert satış hareketinin ardından petrol fiyatları bugün yatay bir görünüm takip ediyor. Piyasada OPEC ve OPEC dışı üreticilerin yaptığı anlaşmanın uygulanabilirliğine olan güven iyice azalmış durumda. Birçok ülke üretimini halen belirlenen kotalara uygun şekilde ayarlamış değil. Buna ek olarak ABD'de faaliyete geçen sondaj kuyusu sayısının yükselmesi ve yeni başkan Trump'ın ABD'li kaya gazı üreticilerini destekleyeceği yönündeki beklenti, petrol fiyatlarını baskı altında tutmaya devam ediyor. Ayrıca bugün ABD tarafından açıklanacak ham petrol stokları da fiyatlamaları etkileyecektir. Geçen hafta 7 milyon varil azalan stokların bu hafta 1.16 milyon varil artması bekleniyor. Teknik olarak ise Brent petrolün yükseliş hareketinin desteğinden gelen alımlar ile yatay bir fiyatlama takip ettiğini görüyoruz. 54 doların üzerinde kalıcılık sağlanırsa 54.50-55.00-55.30 seviyeleri tekrardan gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 53.40-53.30 aralığı aşağı yyönlü geçilirse 53.00-52.50-52.00 seviyeleri görülebilir.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)