E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTicaret savaşlarında euro baskı görebilir mi?---

Ticaret savaşlarında euro baskı görebilir mi?

Ticaret savaşlarında euro baskı görebilir mi?
13 Mart 2018 - 10:26 borsagundem.com

Alan Yatırım, euroyu analiz etti

2017 rakamlarına göre ABD’nin toplam ticareti 5.2 trilyon $, yıllık toplam ihracat 2.3 trilyon $, toplam yıllık ithalat ise 2.9 trilyon $. ABD’nin nette verdiği dış ticaret açığı ise yıllık 600 milyar $. ABD, Çin ve Avrupa’dan sonra da en büyük 3. ihracatçı ülke konumunda. İthalatta ise Avrupa’dan sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor. Hal böyleyken, Trump’ın çelik ve alüminyuma getirdiği ek gümrük vergisi ile birlikte de korumacı politikalar daha da ön plana çıkarken, Avrupa’nın ABD’ye verdiği tepki günden güne artıyor. Bu noktada, iki ülkenin arasındaki karşılıklı yaptırımlar olacağı beklentileri, dünya ticaretini sekteye uğratıp, büyümeyi yavaşlatacak mı endişeleri tartışılırken, Çin’in konuya sakin tavrı ise dikkatleri çekiyor. Trump NAFTA üyesi Kanada ve Meksika’yı henüz bu yüksek vergilerden muaf tutsa da, Avrupa’nın yüksek vergilere tabi tutulup tutulmayacağı ve bu konuda Avrupa’nın neler yapacağı merakla beklenen konular arasında.

ABD’nin toplam ihracatı…

Mal ihracatı, 1.4 trilyon $ ile, ABD toplam ihracatının üçte ikisine katkıda bulunuyor. İhraç edilen malların üçte birini ise 533 milyar $ ile sermaye malları oluşturuyor. Bu rakamı 463 milyar $ ile sanayi malları izliyor. Toplam ihracat için de %13’lük payı, tüketim malları izliyor.(198 milyar $). 2017 yılında ayrıca otomobil ihracatı toplam ihracata 158 milyar $ ile %10’luk katkı sağlıyor. İhraç edilen diğer ürünler arasında ise %9’luk payla gıda, yem ve içecekler yer alıyor.(133 milyar $). Hizmet ihracatı ise, 778 milyar $ ile ihracatta büyük bir yer kaplıyor.

ABD’nin toplam ithalatı…

ABD ithalatının %80’nini mal ithalatı oluşturuyor. Mal ithalatında sermaye malları 641 milyar $ ile başı çekiyor. Tüketim malları ise, 602 milyar $’lık paya sahip. İthalatın neredeyse 4’te 1’i 508 milyar $ ile makine ve teçhizat. Otomotiv parça ve motor ithalatı 359 milyar $. Hizmet ithalatına baktığımızda ise, pay 534 milyar $ ile %20’lik paya sahip.

Görüntü itibariyle ABD ihracatından daha çok ithalat yaptığı için açığı artarken, milyarlarca dolarlık petrol, tüketim malları ve otomotiv ürünleri ihraç etse de, daha fazlasını da ithal ediyor. Bu denli büyük dış ticaret rakamlarına sahip olan ABD’nin ise, çelik ve alüminyum ile başlanan vergi artırımı politikasına farklı ürünlerde devam etmesi, küresel ticareti ciddi anlamda sekteye uğratabilecek derinliğe sahip görünüyor.

ABD’nin Avrupa ile ticareti…

2016 yılı verilerine göre ABD ile Avrupa arasındaki ticaret 2009 yılından itibaren sürekli artan bir ivmede hareket ediyor. 2016 yılında Avrupa ABD’ye 250 milyar € ithalat yaparken, 363 milyar € ihracat yapmıştır. Ticarette 112 milyar €(kabaca 140 milyar $) Avrupa’nın fazla verdiği görülmektedir. Avrupa’nın ABD’ye verdiği bu fazlanın büyük bir kısmını ise, otomotiv kalemi oluşturmaktadır. Avrupa bu kalem altında ABD’ye 36 milyar € (44 milyar $) fazla vermektedir.

ABD’nin Avrupa’dan yaptığı toplam çelik ithali 5 milyar $. ABD’nin Avrupalı şirketlerden yaptığı alüminyum ithalatı sadece 500 milyon $. Yani alınan ek gümrük vergisi kararının Avrupa’ya olan etkisi sınırlı kalabilir. Ancak korkulan senaryo, korumacı ticaret politikasını devam ettireceğine yönelik kararlılık sergileyen Trump’ın bundan sonra bu adımlarını devam ettirmesi olabilir. Avrupa’nın da karşılık olarak bazı ürünlerde ek vergi getireceği konuşuluyor. Ancak en önemli aralarındaki ticarette en çok otomotivin ön plana çıktığı düşünüldüğünde herhangi bir vergi artırımının yapılma ihtimali, ABD’den öte Avrupa’nın da ticaret hacmini baskılayacaktır.

Euro bu doğrultuda baskı hissedecektir…

Avrupa ekonomisinin yeni yeni toparlanma süreci içerisinde olduğunu düşündüğümüzde ve yaptığı ihracatın büyümesinde önemli bir rolü olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, orta-uzun vadede Euro üzerinde baskı yaşanma ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü olası bir şekilde küresel ticaretin daralması başta Avrupa’nın büyümesine ket vuracağından, iç talebin sınırlı olduğunu da göz önünde bulundurarak Euro üzerinde baskı yaratma ihtimalini artırmaktadır. Ayrıca kısa vadede değerlenen Euro’nun da ihracat üzerinde baskı yaratacağını da göz önünde bulundurarak çifte negatif etki yaratma ihtimali kısa dönemde de söz konusu olabilir. Olası bir şekilde Avrupa’dan ithal edilen otomobillerde verginin artırılması, ihracatı daha da zayıflatacak, iç talep de yetersiz kalacağından, Avrupa ekonomisinde büyümeyi zayıflatıp daha genişlemeci adımların devamını sağlayacaktır. Ayrıca korumacı politikaların ABD’de üretim maliyetlerini artırarak enflasyona yaratacağını etkinin faiz artırımı sürecinde olan ABD ekonomisinin elini güçlendireceğini de düşünüyoruz. Bu nedenle dolar endeksinde ticaret savaşlarının etkisi yukarı yönlü hissedilebilir. Her halükarda tüm dünya ticaretini ve küresel büyümeyi baskı altında bırakacak bu gelişmenin özellikle ABD cephesinde büyük bir koz olarak kullanılmaya çalışıldığını, ABD’nin ABD’de satılan Alman arabalarına ek vergi getirilmesi halinde esas “ticaret savaşı”nın başlayacağını söyleyebiliriz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)