E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaS&P'nin Türkiye notu borsayı nasıl etkiler---

S&P'nin Türkiye notu borsayı nasıl etkiler

S&P'nin Türkiye notu borsayı nasıl etkiler
06 Mayıs 2016 - 22:59 borsagundem.com

Standar&Poor's'un Türkiye'nin kredi notunu teyit edip, görünümünü negatiften durağana yükseltmesinin piyasaya olumlu yansıması bekleniyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P bugünkü yayınladığı değerlendirme notunda Türkiye'nin kredi notunu BB+'da tuttu (yatırım yapılabilir seviyenin altında). Öye yanda negatif olan görünüm durağana yükseltildi. 2015 yılındaki yoğun seçim takviminin, barış sürecinin sona ermesinin, artan bölgesel istikrarsızlığın ve gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahındaki zayıflamanın getirdiği zorluklara karşı rağmen Türkiye ekonomisinin dayanıklılığını koruması kredi görünümündeki güncellemenin nedeni olarak gösteriliyor.

Genel anlamda S&P'nin önceki notlara göre daha iyimser olduğu söylenebilir. Yukarıda bahsedilen zorluklara rağmen ekonominin 2015'te %4 büyümesine dikkat çekilliyor. Bu yıl, turizm gelirlerindeki azalma, ekonomiyi desteklemek adına bütçe açığında beklenen genişleme, petrol fiyatlarındaki artışın ithalat üzerindeki etkisi, yurtiçi politik dalgalanmanın devam etmesi ve anayasa değişikliğine öncelik verilmesi ile yapısal reformların uygulanmasında gecikme olması temel riskler olarak ortaya koyuluyor. Ancak S&Pye göre bu riskler iktisadi faaliyet üzerinde etkili olsa da (büyümenin %4'ten %3,4'e gerilemesi bekleniyor) yanabcı yatırımcının Türkiye ekonomisini fonlama isteğini azaltmayacak. Bu söylem S&P'niniyimser olduğunu ortaya koyuyor.

Son dönemdeki politik gelişmeler de notta yerini bulmuş. AKP'nin anayasayı değiştirmek için 2016'da referanduma veya erken seçime gidebileceği belirtiliyor. Ancak anayasa reformu sonrasında kayda değer bir politika değişimi beklenmiyor. BU bağlamda Merkez Bankası dahil kurumların bağımsızlığına yönelik müdahelelerin artması veya özel sektör bankalarının kamulaştırılması gibi eylemler beklenmiyor.

Moody's'ten Türkiye'ye not uyarısı

Önümüzdeki değerlendirmelerde, kredi notunu aşağı çekebilecek gelişmeler mali performansta S&P beklentilerinin üzerinde bir bozulmanın olması (S&P'nin tahminlerinin de yer aldığı raporu ekte paylaşıyorum), Türkiye'nin dış borcunu çevirme gücünün zayıflaması olarak sıralanıyor. Öte yandan büyemede dengelenmenin sağlanması ile dış finansmana ihtiyacın azalması kredi notunu arttıbilecek unsur olarak ortaya koyuluyor.

BofAML'den Türkiye'ye Moody's uyarısı

YORUM: S&P'nin kredi notunda ve görünümünde bir değişikliğie gitmesi beklenmiyordu. Bu bağlamda görünümün negatiften durağana çekilmesi olumu algılanacaktır. Ayrıca rapor genelinde riskler ortaya koyulsa da ekonomi üzerindeki etkileri konusunda iyimser bir görüş olduğunu düşünüyoruz. Not ve görünüm değişimi için ortaya koyulan şartlar mevcut durumda yılın kalanında herhangi değişikliğin (en azından yükseltme bağlamında) yapılamayacağı ihtimalini güçlendiriyor. Karar nedeniyle Pazartesi piyasalarda olumlu bir tepki görebiliriz ancak hem S&P'ye göre Türkiye notunun hali hazırda yatırım yapılabilir seviye altında olması (ve bugunkü kararda herhangi not değişikliği olmaması) hem de artan siyasi belirsizlik olumlu tepkiyi sınırlayacaktır.

S&P Türkiye'nin notunu açıkladı

 İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • raymond09 Mayıs 2016 02:09

    olumlu haber borsada satış getirir , bugünlerde olumsuz haber trafiğinden sonra olumlu haber gelmesi satış için fırsattır.

  • Abuzziya08 Mayıs 2016 14:51

    Borsadan çıkamayan yabancıyı Yeni başbakan seçimi öncesi iyimserlik estirip borsada ser yükseliş sonrasında gayrimenkul zengini KY nın eline verme gayreti seziyorum.Hayırlı kazançlar

  • Ekonomist08 Mayıs 2016 00:50

    S&P bıyıklılar adına ileriye dönük ( 25-30 sene gibi) yatırım yapıyor zannediyorum:)

  • bence nakit 08 Mayıs 2016 00:47

    yabancılar malda yakalandı diye yoruyorum bu haberi bu sıralar nakitte beklemek en güzeli gibime geliyor pazartesi yeşil kırmızı olur onu bilemem ama salı çarşamba nasıl olduğuna bakacam ona göre yön çizeriz endeks grafiği sağlıklı gözükmüyor

  • Vatandaş07 Mayıs 2016 22:39

    Not artışı değil, görünüm değişti. Doğal olarak uçacak kaçacak bir şey yok.aman dikkat, kucağınıza vermesinler.

  • temel zula07 Mayıs 2016 22:39

    türkiye krizlerle bogusuyor bunlar durup dururken not artiriyor cok acaip.

  • faruk07 Mayıs 2016 21:32

    londra fonlarının raporu bu maldan çıkacaklar doları indirip ucuzdan dolara geçecekler

  • yatırımcı07 Mayıs 2016 21:16

    s&p için birçok yetkili hatırlarsanız en itibarsız kurum ve kim takar bunların notunu diyorlardı oyüzden aman dikkat oyuna gelmeyelim ozaman...

  • ahmet07 Mayıs 2016 20:52

    pazartesi borsadan mal alacaklara cidden çok üzülürüm. sakın ha.!!!!! satıp bekleyin...

  • Eniştem neden öptü07 Mayıs 2016 19:55

    Birilerinin pozisyonuna göre ya da bedeli mukabili hazırlanmış ellerine yayın için verilmiş havası var

  • çakal07 Mayıs 2016 14:44

    kriz gelmiş şahane not artışı bahane.

  • balon07 Mayıs 2016 13:24

    mal kakalamak için yeni fırsatları oldu.

  • danışıklı not 07 Mayıs 2016 11:36

    yabancı ucuz dolarını alamamıştı borsadan da çıkamadı bunu fırsata çevirecektir

  • selami07 Mayıs 2016 10:01

    PAZARTESİ BORSA UÇAR.