E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinSevgiliye pırlanta yerine zirkon yüzük---

Sevgiliye pırlanta yerine zirkon yüzük

Sevgiliye pırlanta yerine zirkon yüzük
13 Şubat 2014 - 06:02 borsagundem.com

Taksit yasağıyla zor durumda kalan kuyumcular çareyi ucuz ürünlerde bulmuş. Pırlanta yüzük yerine fiyatı 150 TL’den başlayan zirkon yüzük ilgi çekiyor

Kredi kartıyla yapılan alışverişlere getirilen bazı ürünlerde taksit sınırlaması, bazı ürünlerde ise kaldırılan taksitler 14 Şubat Sevgililer Günü arifesinde en çok kuyumcuları etkiledi. Duygu Erdoğan'ın Milliyet'teki haberine göre işlerinin genel anlamda durgun olduğunu söyleyen kuyumcular, müşteri kaybetmek istemedikleri için çözümü tek taşlarda düşük karatlı ürünlere yönelmekte buldu. Bazı kuyumcular ise kolye, küpe, yüzük, bileklik gibi hediyelik ürünlerde altın yerine gümüş kullanarak daha uygun fiyatlı seçenekler oluşturdu. Ayrıca, tek taş pırlanta yüzük yerine ise zirkon yüzük ilgi görüyor.
Sektörde perakendeci de toptancı da sorun yaşıyor, müşterinin ilk sorusu ise ‘taksit var mı?’ oluyor. Kapalıçarşı ile Mısır Çarşısı esnafı mağaza önlerinde bekliyor, içeri giren müşteri de çok geçmeden ‘taksitsiz’ satışı duyunca çıkıyor.

Ucuz ürünler gösteriliyor

Kuyumcular çareyi en azından özel günlerin verimli geçmesi için daha uygun fiyata sattıkları ürünleri öne çıkarmakta buldu. Tek taş pırlantada yüksek gelen fiyat yerine daha ucuzu gösteriliyor, müşteri de karatı düşük olsa da fiyatı her keseye uygun bu ürüne yöneliyor. Daha küçük kolye uçları veya gümüş-altın kombinasyonu kolye küpeler şu aralar müşterinin de kuyumcunun da gözdesi.

Toptancılık yapan Sina Montür şirketinden Volkan Alkan, “Kuyumcuları zor bir dönem bekliyor. Yüzde 30-40 gibi bir daralma öngörüyoruz. Perakendeci satamıyor ki benden yeni ürün alsın. Örneğin, 2 bin lira maaş alan biri 6-8 bin liralık bir ürünü tercih edebiliyordu. Şimdi peşin olunca mümkün olmuyor alması. Bu anlamda alternatif ürünler var. 600 liradan başlayan tek taş pırlanta yüzükler ve yine 400 liradan başlayan kolye, küpe gibi seçeneklerimiz de var” diyor.

Kapalıçarşı’da işler durgun

Bir başka toptancı Riva Kuyumculuk’tan Bahattin İpek de sektörde ‘taksit’ sıkıntısına vurgu yapıyor.
Mısır Çarşısı kuyumcusu İlker Kökcan ise satışların daha önce de durgun olduğunu ancak, taksit kısıtlamasının ‘işleri bitirdiğini’ söylüyor. Kökcan, “Bize de soruyorlar, ‘kesin bir şey yaparsınız’ diyor müşteriler, olsa yapmaz mıyız ama ne yapacağımızı bilmiyoruz ki... Kimse memnun değil, müşteri taksit istiyor. 200-300 lira arası kolyelerimiz tercih ediliyor. Yine 300 liradan başlayan tek taş pırlanta yüzüklerimiz var” diyor.

Yerli gül 7.5 TL’ye ithal 15 TL’ye çıktı

Sevgililer Günü’nün vazgeçilmezleri arasında yer alan kırmızı gülün fiyatına da son bir ayda zam geldi. Antalya Çiçekçiler Odası Başkanı Alim Uysal, 5 liradan satılan yerli gülün 7.5 liraya, 10 liradan satılan ithal gülün fiyatının da 15 liraya yükseldiğini söyledi. Dal orkide ise 30-60 lira aralığında, saksı orkide 50-100 liradan satılıyor.

Yüzük ve kolye ucu satılıyor

Mısır Çarşısı esnafı Bahadır Ayan, aylar önce hazırlık yaptıkları sevgililer günü için bu yıl durgunluktan dolayı yeni bir şey yapmamış, müşteriye elinde olan ucuz yüzüklerini kolye uçlarını gösteriyor. Ayan, “1997 yılından bu yana Mısır Çarşısı esnafıyız ama 2006’dan itibaren zar zor yürütüyorduk. O yüzden yapamadığımız satışı da kredi kartı da etkilemedi. Genelde yüzük ve kolye ucu satıyoruz” diyor.
Taksit sınırlandırmasına olumlu bulan Bahadır Kuyumculuk’tan Murat Bahadır, “Aslında yerinde bir karar” diyor ve şunları ekliyor: “Aslında baktığınızda kredi kartı sınırlaması yerinde bir karar. Altın acil ihtiyacın değil, paran da yok, neden bunu alıyorsun. İnsanların parasının bitmesi bizi daha çok etkiler, çünkü olmayan parayı harcayınca bir yerde tıkanıyor. Kullanılan değerli madenin oranı düşürülerek ürünler yapılıyor belki ucuz olsun diye, bu doğru değil ki.”

Ucuz ürünler 150 TL’den başlıyor

Çarşıdaki en ucuz ürünler zirkon taştan tek taşlar. Bu taş sadece kristalden daha kaliteli ama bir değeri yok. Yüzüklerin pırlanta tek taşla tek benzer yanı ‘pırlanta kesimli’ olması. Yüzük fiyatları 150-300 lira arasında. Kuyumcu Nazar Özsahakyan, “Zaten taksitlerden etkilendik bir de özel günleri bitirecek bu uygulama, altın soran yok” diyor.

Özsahakyan, uygun ürünler önermeye çalıştıklarını söyleyerek, 600 liradan başlayan pırlanta tek taş yüzüklerin tercih edileceği fikrinde. Kubik zirkon taştan yüzük de satan Özsahakyan, “Bunlar pırlanta değil bir taş sadece. 150-300 lira arasında fiyatları var, parası olmayan ama tek taş takmak isteyen alıyor bunları” diyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)