E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriPolisan Kimya Grubu, yurt içi ve dışında döviz bazlı gelirleri ve maliyet tedbirleri ile büyüyor---

Polisan Kimya Grubu, yurt içi ve dışında döviz bazlı gelirleri ve maliyet tedbirleri ile büyüyor

Polisan Kimya Grubu, yurt içi ve dışında döviz bazlı gelirleri ve maliyet tedbirleri ile büyüyor
18 Aralık 2018 - 00:05 borsagundem.com

Polisan Holding, kimya sektörüne, 1964 yılında, Polisan Kimya’yı kurarak adım attı

TÜRKİYE’DEKİ İLK FORMALDEHİT VE REÇİNELERİ ÜRETİMİ 1968 YILINDA POLİSAN KİMYA TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Ahşap ve mobilya sanayisinden, yapı kimyasalları, tarım, tıp, temizlik, kozmetik gibi geniş bir kullanım alanı olan formaldehit ve reçinelerinin Türkiye’deki ilk üreticisi olan Polisan Kimya’nın 2017 itibarıyla gelirlerinin %56’sı formaldehit ve reçinelerinden kaynaklanmıştır. Şirket, bu ürün grubunu döviz bazlı fiyatlamakta ve üretiminin %25’ini ihraç etmekte. Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’e göre kullanımı zorunlu olan, “hiç yanmaz” özelliğe sahip taş yününde fenol reçine kullanılıyor. Artan taş yünü talebi ile fenol reçine talebinin de artması bekleniyor.

POLİSAN KİMYA, 2009 YILINDA TÜRKİYE’DE BAŞLADIĞI YAPI KİMYASALLARI ÜRETİMİNİ, 2017 YILINDA POLİSAN MAROC İLE FAS’A DA TAŞIDI

Polisan Kimya, hazır beton ve çimento katkılarının yurtiçi ve yurtdışı satış ve pazarlamasında daha etkin bir süreç hedefleyerek, 2017 yılında, Türkiye’de, Adana ve Samsun’da, yurtdışında ise Fas’ta (Polisan Maroc SA) yeni yapı kimyasalları tesisleri kurdu. Polisan Kimya AR-GE Merkezi, madenciilk ve tünelcilik gibi yeraltı projelerinde kullanılmak üzere, mekanik ve jeolojik problemlere karşı yüksek performanslı yeraltı kimyasal katkıları geliştiriyor. Uzun vadede şirketin global bir oyuncu olması hedefiyle bu ürünlerin Kuzey Afrika, Asya ve Avrupa pazarlarında üretimi ve satışı planlanıyor. 2017 itibarıyla yapı kimyasalları, Polisan Kimya gelirlerinden %33 oranında pay almakta.

POLİSAN KİMYA, 2009 YILINDAN BU YANA ADBLUE/AUS 32 ÜRETİCİSİDİR

Adblue©/AUS 32, Alman Otomotiv Vakfı (Verband der Automobilindustrien) VdA lisansı ile kullanılabilen; insan sağlığı için toksik olmayan bir kimyasal karıșım. NOx egzoz gaz emisyonunu %80 azaltan AdBlue©, dizel tüketiminde %4 tasarruf ederek, çevre temizliğine katkıda bulunuyor. Adblue pazarında, yoğun rekabet dolayısıyla fiyat baskısı gözleniyor.

POLİSAN KİMYA ÖZET GELİR TABLOSU


YUNANİSTAN’DA KURULU POLİSAN HELLAS, GRUBUN İLK YURTDIŞI YATIRIMIDIR

Polisan Holding, yurtdışında büyüme stratejisi doğrultusunda, Eylül 2013’te Yunanistan ve Balkanlardaki tek PET (Polietilen Tereftalat) üreticisi olan İspanyol Artenius Hellas’ın varlıklarının %100’ünü satın alarak, Polisan Hellas olarak ilk yurtdışı faaliyetlerine Yunanistan’da başladı. Tüm operasyonları Euro bazlı olan Şirket, iç pazardaki zorluklara rağmen, müşteri bazını Coca Cola, Resilux gibi dünyanın önde gelen içecek üreticileri ile büyüterek, Balkanlar ve İtalya’ya ihracat yaparak ve de tesisin verimliliğini artırmak üzere alınan tedbirler sayesinde 2017 yılı itibarıyla net kar kaydetmeye başladı. Meşrubat, su, yiyecek ve içecek kapları, sentetik fiber gibi geniş kullanım alanı olan PET reçine üreten Polisan Hellas’ın yıllık üretim kapasitesi 84 bin ton. Dünyada şişelenmiş suyun en çok tüketildiği ülkeler de Batı Avrupa’da bulunuyor. Ayrıca, PET reçineleri için, Türkiye pazarında koruma olup, bu korunmanın 2020-2021 dönemi itibarıyla kademeli olarak kaldırılmasının ardından, ürünün Türkiye’de satılması sayesinde, Polisan Hellas’ın verimliliğini daha da artması beklenmekte.


POLİSAN HELLAS ÖZET GELİR TABLOSU

ROHM AND HAAS TÜRKİYE’DEKİ İLK EMÜLSİYON POLİMER ÜRETİCİSİDİR

Emülsiyon polimerlerinin üretimini Türkiye’de ilk defa Polisan Kimya ile 2001 yılında bașlatan Polisan Holding, 2004 yılında bu konuda dünyanın önde gelen firmalarından Rohm and Haas firması ile ortaklık kurdu. 2009 yılında Rohm and Haas firmasının dünyanın en büyük kimya șirketlerinden biri olan Dow Chemical tarafından satın alınmasından sonra bu ortaklık dünyanın kimya devlerinden olan Dow Chemical ile devam ediyor. Bu ortaklıkta Polisan Holding %40, Dow Chemical ise %60 oranında pay bulundurmakta ve özsermaye metodu ile muhasebeleştirilmekte. Bu ortaklık yenilikçi ve çevreye duyarlı ürünlerin piyasaya sunulması konusunda öncülük yapıyor. Ürünleri çeşitli endüstriler tarafından kullanılan Dow Chemical’ın gelirlerinin yaklaşık %35’i, Polisan Kansai Boya’nın girdi olarak kullandığı bağlayıcılardan kaynaklanıyor.

Polisan Kimya ve Polisan Hellas Genel Müdürü Necati Hakoğlu “Türkiye’deki kimya faaliyetlerimizde, oldukça rekabetçi bir pazarda faaliyet gösteriyoruz. Bunun yanı sıra, geçen yıl yapılandırdığımız yapı kimyasalları iş kolumuzda, inşaat sektöründeki daralmanın olumsuz etkilerini de hissetmeye başladık. Hammadde maliyetlerinin ağırlıklı olarak döviz kuruna endeksli olması dolayısıyla kullandığımız finansmanı kapatmak amacıyla sermaye artırım kararı aldık. Bu ortamda, daha yüksek marjlı ürün grupları, ihracat ve tahsilat sürelerinin etkin yönetimi ile, iç pazardaki talep daralmasına karşın, operasyonel verimliliğimizi, tesislerimizde yaptığımız yatırımlar ile de sürdürmeye odaklanıyoruz. Fas’ta kurduğumuz yapı kimyasalları üretim tesisi Polisan Maroc gelir kaydetmeye başladı. Dow Chemical, hem Polisan Kansai Boya ile sinerji yaratan, hem de Pazara liderlik yapan yenilikçi ürünler üzerinde çalışıyor. Polisan Hellas’ta ise, tüm faaliyetlerimiz euro bazlı. Grubumuz için doğal bir kaldıraç görevi üstlenen Polisan Hellas, PET işinde rasyonel olarak adlandırılan %5-6 seviyelerinin oldukça üzerinde FAVÖK marjı kaydediyor. Yunanistan’da hali hazırda tam kapasiteye yakın faaliyet gösteriyoruz ve önümüzdeki dönemlerde cüzi bir yatırım ile kapasite artırımını değerlendirebiliriz. Kimya faaliyetlerimizin, Polisan Holding’in karlı gelir büyümesine katkısını sürdürmek için yatırımlarımız, AR-GE çalışmalarımız ve tedbirlerimiz sürüyor.” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 13,49
En Yüksek: 13,70
En Düşük: 13,41
Değişim 0,37 %
FK: 13,68
PD / DD: 0,91
İşlem Hacmi 75.411.494
Toplam Adet: 5.587.467
Ağırlıklı Ort.: 13,49
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)