E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda yoğun siyasi gündem etkili---

Piyasalarda yoğun siyasi gündem etkili

Piyasalarda yoğun siyasi gündem etkili
07 Şubat 2017 - 09:22 borsagundem.com

Veri akışı açısından sakin olan haftada siyasi söylemler ve politik riskler piyasalara hakim oluyor

Brexit.. Frexit.. Euro..
 
Trump'ın İran ve Çin'e yönelik açıklamalarını, büyük şirketlerin yöneticilerinin Trump'ın 7 İslam ülkesine uyguladığı vize ve giriş yasağına karşı imzaladığı bildiriyi temyiz mahkemesine suması izledi.
 
Avrupa cephesinde ise, Fransa'da Cumhurbaşkanı adayı aşırı sağcı Marine Le Pen, Fransa'nın Avrupa Birliği'nden çıkmasının yanı sıra NATO'dan ayrılmasını da gündeme taşıması büyük yankı uyandırdı. Bu haberler sonrasında Euro 3,93 seviyelerini test etmesine rağmen tekrar yükseldi ve bugüne 3,9650 seviyelerinden başlıyor.
 
23 Nisandaki seçimleri için yarışan Le Pen, Brexit sonrasında Fransa için Frexit tartışmalarıyla gündemde kalmaya devam edecek. Bu gelişmeler sonrasında Euronun geleceği tartışılmaya devam edecek gibi görünüyor.
 
Bu noktada, dün AMB Başkanı Mario Draghi'nin yapmış olduğu açıklamalara değinmek yerinde olacaktır. Draghi'nin konuşmasından öne çıkan en önemli başlık varlık alım programının gerekirse uzatılabileceği açıklaması oldu.
 
Bununla beraber Draghi, enflasyonda kademeli toparlanma beklediklerini ve şiddetli deflasyon riskinin ortadan kalktığını belirtti. Özellikle Fransa başta olmak üzere risklerin, Avrupa için aşağı yönlü olduğu vurgusu ise dikkat çekiciydi.
 
Bu siyasi ve politik riskler, piyasaları güvenli liman arayışına yönlendiriyor. Haftaya 1220 dolar/ons seviyesinden başlayan altın haftanın ikinci işlem gününe 1233 dolar/ons seviyelerinden başlıyor. Diğer bir güvenli liman Yende ise, 112,000'in altına inen bir dolar/yen paritesi görüyoruz.
 
2017 yılındaki toplantılarda oy kullanma hakkı bulunan Philedelpia FED Başkanı Harker, faiz artırımının Mart ayındaki toplantı için gündemde olan bir olasılık olduğunu söyledi. Şahin bir konuşma gerçekleştiren Harker, büyümedeki ivmeye ve güçlenen iş gücü piyasasına dikkat çekti.
 
OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin petrol üretiminde kısıntıya gideceklerine dair verilerinn açıklamaları doğrulamasıyla beraber petrol fiyatlarında yukarı yönlü fiyatlamalar devam etmekte.
 
Öte yandan Rusya, ABD'nin büyük tepki gösterdiği ve nükleer anlaşmayı ihlal etmekle suçladığı İran'ın füze denemesinin anlaşmaya aykırı olmadığını söylemesiyle ortaya çıkan belirsizlik petrol fiyatlarının yukarı yönlü baskısını desteklemeye devam ediyor.
 
TCMB, haftanın ilk işlem gününde Ocak ayı aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayınladı. Enflasyon değerlendirmesini içeren raporda öne çıkan başlıklar;
 
o Gıda yıllık enflasyonu işlenmemiş gıda kaynaklı olarak yükselmiştir;
o Enerji grubu yıllık enflasyonundaki artış döviz kuru gelişmelerine bağlı olarak sürmüştür;
o TL'deki belirgin değer kaybı ile birlikte çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi yükselmiştir.
 
Çin'deki verilen yeni kredi datası ise 2,5 trilyon Yen olarak açıklandı. Açıklanan bu veri sonrasında Çin ekonomisinin hala canlı olduğu görüşü piyasalarda hakim olurken, Asya piyasaları bugünü yatay negatif bir seyirle kapatıyor.
 
Günün veri ajandasına baktığımızda bugün Hazine'nin kuponsuz devlet tahvili ihracı olacağını ve 17.30'da Ocak ayı Hazine Nakit Dengesi verilerini takip edeceğiz. Yurt dışında ise,
 
o Çin'de döviz rezervleri,
o 10.00'da Almanya Aralık ayı sanayi üretimi ve
o ABD'de; 16.30'da Aralık ayı Ticaret Dengesi,
o 16.55'te Kırmızı Kitap,
o 18.00'da Aralık ayı iş imkanları verisi takip edeceğimiz veriler olacaktır.
 
S&P500 endeksi tarihi zirvelerine yakın bir seviyede satışlarla karşılaşırken, bu durumun oluşmasında ortalama saatlik kazançlar ile birlikte perakende satışlarda da istenilen seviyenin yakalanamamış olmasının şirket hisselerinde yarattığı baskı ve hem yarattığı kar realizasyonu hem de ekonominin tam anlamıyla canlanamadığına dair beklentiler.
 
Asya piyasalarında, Japon yeninin değer kazanımına hız vermesinin ardından dünya genelinde seçim yılı olması ve siyasi belirsizlikler olmasıyla birlikte piyasaların güvenli liman arayışlarında yenin öncülük etmesi oldukça dikkat çekiciydi.
 
Çin tarafında ise yabancıların Çin döviz rezervi verisini beklemeleriyle birlikte dalgalı seyir olurken, altın Kasım 2016'dan bu yana en yüksek seviyesinden gerilemeye; ABD 10 yıllık tahvillerinde ise, düşüş eğilimi devam etti.
 
Haftanın ilk işlem gününde, BIST100 endeksinde başta BIST olmak üzere THYAO, HALKB, TTKOM şirketlerinin varlık fonuna devrolmasının ardından ve doların 3,67 seviyesindeki seyri ile karışık bir seyir vardı.
 
Endeksin 89.500 seviyesini test etmesinin ardından gelen satışlarla birlikte 87.350 seviyesinden gelen kapanış sonrası doların, dolar endeksinin de değer kazanımıyla birlikte yeniden 3,70 seviyesine çıktığını görüyoruz bu sabah.
 
Güne Euro dolar paritesinde 1,07, altın/onsta 1234 ve gram altında 147 TL seviyesinde başlarken, BIST100'de 86.300 destek noktamız olurken, yukarı yönlü hareketlenmelerde yine hedefimiz 89.500 olacaktır.
 
A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)