E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda IMF depremi---

Piyasalarda IMF depremi

Piyasalarda IMF depremi
11 Ekim 2018 - 09:01 borsagundem.com

IMF Küresel Finansal İstikrar Raporu yayınlandı ve hisse piyasalarında sert düşüş yaşandı

BIST 100… Küresel satış dalgasıyla sert düştü… IMF’nin global büyüme beklentilerini düşürmesi sonrası küresel hisse piyasalarında görülen satış dalgası, nispeten toparlanma eğilimi içinde olan BİST 100 endeksini negatif etkiledi ve endeks günü % 2.37 düşüşle 94,440.69 seviyesinden kapandı. Cuma günü görülecek Rahip Brunson davası öncesinde, Vakıfbank ve Halkbank hisselerindeki % 2’nin üzerindeki yükseliş ile kamu bankalarının endeksten pozitif ayrışması dikkat çekerken THYAO, PETKM, CCOLA, TTKOM hisselerinde % 5’e varan satışlar görüldü. IMF Küresel Finansal İstikrar Raporu’nda gelecek 1 yıl içinde her çeyrekte 100 milyar dolarlık kaynağın gelişmekte olan ülkelerden çıkmasının muhtemel olduğunu açıkladı. Düşen büyümeyle birlikte şirket karlılıklarında düşüşler ve borç geri ödemelerinde zorluklar yaşanabileceği için S&P 500, DAX 30 gibi büyük borsalarda görülen ciddi satışlar sonrasında tedirginlik derinleşebilir. Sabah itibariyle Asya piyasaları negatif, Amerikan vadelileri ise negatif seyir izlemekte.

USDTRY… TL pozitif ayrışıyor... Yıl içerisinde gelişmekte olan ülkeler arasında Arjantin’den sonra en çok satılan para birimi olan TL, yüksek faiz ortamında uluslararası ilişkilerde iyileşme sağlanması beklentileri eşliğinde pozitif ayrıştı. Bugün açıklanacak olan Ağustos ayı cari hesap verisinde uzun zaman sonra cari fazla oluşması beklenirken Eylül ayı verisinin de yine fazla vermesi beklenebilir. Ödemeler dengesindeki açık seviyesinde % 20’lik düşüş sağlayabilecek veri TL için pozitif beklenti yaratıyor.

EURTRY… TL’deki iyimserlikle düştü... TL’deki değer kazancı ile düşüş eğilimini sürdüren EURTRY, sabah saatlerinde hafif pozitif seyretmekte.

EURUSD… Dolarizasyondaki azalma ile toparlanma eğiliminde... IMF tarafından yayınlanan raporla küresel büyümede düşüş olacağı beklentisi güçlenirken FED faiz arttırımlarının yavaşlaması beklentisi ve ticaret savaşları gündemiyle dolar ve yenin alternatifi olarak Euro para biriminde tepki alımları görülebiliyor. Amerika ve Euro bölgesi ekonomilerinde görülen ayrışma ve reel faiz farkı ile uzun vadede paritede satış yönlü hareketlerin güçlü olmasını beklemekteyiz.

XAUUSD… Altında yatay hareket devam ediyor… Hisse senetleri piyasasındaki satış dalgasının risk iştahını azaltmasından yeterince beslenemeyen altında tepki yükselişleri devamlılık sağlayamadı. Genel emtia endeksine paralel hareket ederek gerileme kaydeden altın fiyatları için yüksek reel faiz ortamı bariyer olmayı sürdürüyor.

GLDGR… TL’deki değer kazancıyla geriledi… TL’de görülen değer kazancına ons altın fiyatlarındaki yatay-aşağı hareketin destek vermesiyle gram altında düşüş eğiliminin devam ettiği görüldü.

BRENT… Negatif risk iştahıyla düştü… Küresel piyasalarda görülen satışlar, arz endişelerinin önüne geçerek Brent petrol fiyatlarında ciddi bir düzeltmeyi beraberinde getirdi.

S&P 500… Küresel satış dalgasıyla sert düştü… 3. Çeyrek bilanço beklentilerinin satın alınmasından sonra küresel piyasalardaki satış dalgasına paralel sert satışlar görülürken kar realizasyonlarının artması ile satışlar derinleşebilir.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)