E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda dengesizlik hakim---

Piyasalarda dengesizlik hakim

Piyasalarda dengesizlik hakim
14 Kasım 2018 - 08:12 borsagundem.com

Petrol fiyatları düşerken, küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişeler hisse piyasalarında karışık seyre neden oluyor

Petrol fiyatları küresel talebin azaldığı ve arz fazlası kaygılarıyla dün yüzde 7 düştükten sonra toparlanmaya çalışırken hisse piyasaları küresel ekonomik büyümenin güç kaybettiği endişeleriyle geriledi. ABD ham petrol vadeli fiyatları dün yüzde 7 ile üç yıldan uzun bir sürenin en sert günlük düşüşünü kaydetti. Dün gece 54.75 dolar ile bir yılın dip seviyesine gerileyen ABD ham petrolünün varil fiyatı son olarak yüzde 0.5 ekside 55.43 dolarda bulunuyor. Brent ham petrolü ise dün yüzde 6.8 düşerek 64.61 dolar ile sekiz ayın dip seviyesini gördükten sonra yüzde 0.2 ekside 65.33 dolardan işlem görüyor. Brent ABD'nin İran'a yönelik petrol yaptırımlarının yaklaşmasıyla birlikte Ekim ayı
başında dört yılın zirvesi olan 86.74 dolara kadar yükselmesinden bu yana yüzde 25'e yakın
değer yitirdi.

Hisse senedi piyasalarına bakıldığında ise Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.4 ekside seyrediyor. ABD borsaları petrol fiyatlarına paralel değer yitiren enerji şirketlerindeki kayıplarla dün geriledi, ancak teknoloji hisselerindeki kazanımlar ve ABD-Çin ticaret görüşmelerinde ilerleme kaydedileceği beklentisi kayıpları sınırladı. 

DÖVİZ

Euro ve sterlin, İngiltere'nin bir yıldan uzun süren müzakereler sonucunda AB'den çıkmak için taslak bir metin üzerinde Brüksel ile anlaştığı haberleriyle değer kazandı. Euro ve sterlindeki yükseliş doların da 16 ayın zirvelerinden gerilemesini sağladı. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks düne göre yüzde 0.3 kayıpla 97.05'te bulunuyor. Endeks Pazartesi 97.69 ile 16 ayın zirvesini gördü.

PETROL

Dün yüzde 7 düşen petrol fiyatları artan arz ve gerileyen talep kaygılarıyla düşüşünü bugün de sürdürdü.

ABD ve Brent ham petrolünün fiyatları bu sabah yüzde 0.3 ekside bulunuyor. Ham petrol fiyatları Ekim başından bu yana 25 değer yitirerek 2014 yılındaki çöküşten bu yana en sert düşüşlerden birini kaydetti.

Ham petrol arzının dünya çapında artması ve küresel ekonominin yavaşlayacağı endişeleri fiyatlar üzerinde iki yönlü baskı yaratıyor.

ABD enerji bakanlığı tahminlerine göre ülkedeki yedi büyük kaya petrolü sahasından çıkarılan petrol miktarı Aralık ayında 7.94 milyon varile yükselerek rekor kıracak. Kaya petrolünde süregelen artış ülkedeki üretimi günde 11.6 milyon varile taşıyarak ABD'yi Rusya ve Suudi Arabistan'ın da önünde dünyanın en büyük petrol üreticisi haline getirdi. 

ALTIN

Altın fiyatları doların hafta başında gördüğü 16 ayın zirvelerinden gerilemesine paralel olarak yönünü yukarı çevirdi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün 1,195.9 dolar ile 11 Ekim'den bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra bugün yüzde 0.2 artıda 1,203.88 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • salim14 Kasım 2018 09:33

    Sermayeler,,rayiç değerin çok çok gerisinde kaldı,,sığ piyasada hisseler çok oynak olur.Sermaye artırımları şart haline geldi.